CHP Çek Kanunu için Anayasa Mahkemesi’nde

Anamuhalefet Partisi (Cumhuriyet Halk Partisi) TBMM Grubu Adına Grup Başkanvekilleri Ankara Milletvekili Hakkı Suha OKAY, İstanbul Milletvekili Kemal KILIÇDAROĞLU, 20.12.2009 Günlü 5941 sayılı Çek Kanunu'nun bazı maddelerinin yürütmeyi durdurma ve iptal istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvurmuşlardır.

20.12.2009 Günlü 5941 sayılı Çek Kanunu'nun;
1-)
5. maddesinin (1) numaralı fıkrasının birinci ve ikinci tümcelerinin,
2-) 5. maddesinin (2) numaralı fıkrasının ikinci tümcesinin,
3-) 5. maddesinin (3) numaralı fıkrasının ikinci tümcesinin,
4-) 5. maddesinin (4) numaralı fıkrasının birinci tümcesindeki "gerçek ve" ibaresinin,
5-) 5. maddesinin (9) numaralı fıkrasının,
6-) 5. maddesinin (11) numaralı fıkrasının,
7-) Çek Kanunu’nun 6. maddesinin,
8-) Çek Kanunu’nun 7. maddesinin,
9-) 5941 sayılı Çek Kanunu Geçiş hükümleri başlığı altında Geçici 1. Maddesinin (3) numaralı fıkrasının,
10-) 5941 sayılı Çek Kanunu Geçici 1. Maddesinin (4) numaralı fıkrasının iptallerine ve yürürlüklerinin durdurulmasına karar verilmesi istemidir..


ananayasa-mahkemesi CHP


5941 SAYILI YENİ ÇEK KANUNU:
Ceza sorumluluğu, çek düzenleme ve çek hesabı açma yasağı
1): MADDE 5- (1) -Üzerinde yazılı bulunan düzenleme tarihine göre kanunî ibraz süresi içinde ibrazında, çekle ilgili olarak karşılıksızdır işlemi yapılmasına sebebiyet veren kişi hakkında, hamilin şikâyeti üzerine, her bir çekle ilgili olarak, binbeşyüz güne kadar adlî para cezasına hükmolunur. Ancak, hükmedilecek adlî para cezası, çek bedelinin karşılıksız kalan miktarından az olamaz. - Mahkeme ayrıca, çek düzenleme ve çek hesabı açma yasağına; bu yasağın bulunması hâlinde, çek düzenleme ve çek hesabı açma yasağının devamına hükmeder.

2): MADDE 5- (2) Birinci fıkra hükmüne göre çek karşılığını ilgili banka hesabında bulundurmakla yükümlü olan kişi, çek hesabı sahibidir. Çek hesabı sahibinin tüzel kişi olması hâlinde, bu tüzel kişinin malî işlerini yürütmekle görevlendirilen yönetim organının üyesi, böyle bir belirleme yapılmamışsa yönetim organını oluşturan gerçek kişi veya kişiler, çek karşılığını ilgili banka hesabında bulundurmakla yükümlüdür.

3): MADDE 5- (3) Çek hesabı sahibi gerçek kişi, kendisi adına çek düzenlemek üzere bir başkasını temsilci veya vekil olarak tayin edemez. Gerçek kişinin temsilcisi veya vekili olarak çek düzenlenmesi hâlinde, bu çekten dolayı hukukî ve cezaî sorumluluk çek hesabı sahibine aittir.

4):MADDE 5- (4) Karşılıksız çek düzenleyen, adına karşılıksız çek düzenlenen ve ileri düzenleme tarihli çek üzerinde yazılı tarihe göre kanunî ibraz süresi içinde ibrazında, karşılığını ilgili banka hesabında bulundurmayan gerçek ve tüzel kişi hakkında, soruşturma evresinde Cumhuriyet savcısının talebi üzerine, sulh ceza hâkimi tarafından, kovuşturma evresinde resen mahkeme tarafından, karşılıksız çıkan her bir çekle ilgili olarak, çek düzenleme ve çek hesabı açma yasağı kararı verilir.

5): MADDE 5- (9) Karşılıksız kalan bir çekle ilgili olarak yapılan soruşturma veya kovuşturma neticesinde;
a) Cumhuriyet savcısı tarafından kovuşturmaya yer olmadığına,
b) Mahkeme tarafından, beraat, ceza verilmesine yer olmadığı, davanın düşmesi veya davanın reddine, karar verilmesi hâlinde, aynı kararda, çek düzenleme ve çek hesabı açma yasağının kaldırılmasına da karar verilir. Bu karar, kesinleşmesi hâlinde, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasına sekizinci fıkradaki usullere göre bildirilir ve ilân olunur.

6): MADDE 5- (11) Birinci fıkrada tanımlanan suç nedeniyle kamu davasının açılmasının ertelenmesine, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına, ön ödemeye ve 4/12/2004 tarihli ve 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanununun 297 nci maddesinin üçüncü fıkrasındaki tebliğnamenin tebliğine ilişkin hükümler uygulanmaz.

7): MADDE 6- (1) Karşılıksız kalan çek bedelini, üzerinde yazılı bulunan düzenleme tarihine göre kanunî ibraz tarihinden itibaren işleyecek 3095 sayılı Kanuna göre ticarî işlerde temerrüt faiz oranı üzerinden hesaplanacak faizi ile birlikte tamamen ödeyen kişi hakkında;
a) Soruşturma aşamasında Cumhuriyet savcısı tarafından kovuşturmaya yer olmadığına,
b) Kovuşturma aşamasında mahkeme tarafından davanın düşmesine,
c) Mahkûmiyet hükmünün kesinleşmesinden sonra mahkeme tarafından hükmün bütün sonuçlarıyla ortadan kaldırılmasına,karar verilir.
(2) Şikâyetten vazgeçme hâlinde de birinci fıkra hükmü uygulanır.
(3) Kişi, mahkûm olduğu adlî para cezası tamamen infaz edildikten veya bu cezayı ödemediği için hakkında hapis uygulanıp serbest bırakıldıktan itibaren üç yıl ve her hâlde yasağın konulduğu tarihten itibaren on yıl geçtikten sonra, hükmü veren mahkemeden çek düzenleme ve çek hesabı açma yasağının kaldırılmasını isteyebilir; mahkemenin vereceği karara itiraz edebilir. Çek düzenleme ve çek hesabı açma yasağının kaldırılmasına ilişkin karar kesinleştiğinde, yasağın kaldırıldığı, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasına 5 inci maddenin sekizinci fıkrasındaki usullere göre bildirilir ve ilân olunur.

8): MADDE 7- (1) Tacirin ticarî işletmesiyle ilgili iş ve işlemlerinde, tacir olmayan kişinin çek defterini kullanarak çek düzenleyen ve düzenleten kişi altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
(2) Tacir olmayan kişiye tacir kişiye verilmesi gereken çek defteri veren banka görevlisi hakkında elli günden yüzelli güne kadar adlî para cezasına hükmolunur.
(3) 2 nci maddenin üçüncü fıkrasındaki yükümlülüğe aykırı olarak bankaya gerçek dışı beyanda bulunan kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Beyanname almadan veya beyannameye rağmen, hakkında çek düzenleme ve çek hesabı açma yasağı bulunan kişiye veya bu kişinin yönetim organında görev yaptığı veya temsilcisi ya da imza yetkilisi olduğu tüzel kişiye çek defteri veren banka görevlileri elli günden yüzelli güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır.
(4) Kısmen veya tamamen karşılığı bulunmayan çekle ilgili olarak, talebe rağmen, karşılıksızdır işlemi yapmayan banka görevlisi, şikâyet üzerine bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
(5) Karşılığı tahsil edilmek üzere bankaya ibraz edilen çekin karşılığının hesapta mevcut olmasına rağmen, hamile ödemede bulunmayan ya da bankanın kanunen ödemekle yükümlü olduğu miktarı hamile ödemeyen banka görevlisi, şikâyet üzerine bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
(6) Hakkında çek düzenleme ve çek hesabı açma yasağı kararı verilmiş olan kişi, buna rağmen çek düzenlerse, fiil daha ağır cezayı gerektiren başka bir suç oluşturmadığı takdirde, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
(7) Hakkında çek düzenleme ve çek hesabı açma yasağı kararı verilmiş olan kişi adına çek hesabı açan banka görevlisi, üç aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
(8) Çek defteri basmaya veya bastırmaya kanunen yetkili kılınanlar dışında çek defteri basanlar ve bastıranlar iki yıldan beş yıla kadar hapis ve binbeşyüz güne kadar adlî para cezasıyla cezalandırılır.
(9) Hamiline çek defteri yaprağını kullanmadan hamiline çek düzenleyen kişi, bu aykırılığı içeren her bir çekle ilgili olarak, bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
(10) 2 nci maddenin, sağlanması ve saklanması gereken bilgi ve belgelere ilişkin hükmüne aykırı hareket edilmesi veya çekin karşılıksız çıkması dolayısıyla hamili tarafından talep edilmesi üzerine düzenleyicinin banka kayıtlarındaki adreslerinin kendisine verilmemesi hâlinde, ilgili bankaya Cumhuriyet savcısı tarafından beşyüz Türk Lirasından beşbin Türk Lirasına kadar idarî para cezası verilir.

Geçiş hükümleri
9): GEÇİCİ MADDE 1- (3) Bankaların müşterilerine verdikleri eski çek defterleriyle ilgili olarak, 3167 sayılı Kanun hükümlerinin uygulanmasına devam olunur. 26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 7 nci maddesi hükmü saklıdır.

10): GEÇİCİ MADDE 1- (4) Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihe kadar 3167 sayılı Kanunun 16 ncı maddesinde tanımlanan suçtan dolayı açılmış olan davalar bakımından asliye ceza mahkemesinin görevi devam eder.

iptaline ve yürürlüğünün durdurulmasına karar verilmesi istenen maddeler bunlardır..

328 yorum:

  1. cüneyt abi bütün kararların bozulması lehimizemi aleyhimizemi

    YanıtlaSil
  2. ARKADAŞLAR LÜTFEN BİR CEVAP VERİN
    HİÇ Mİ TAAHHÜTTEN YURT DIŞI YASAĞI ALIP AĞIR CEZAYA İTİRAZLA KALDIRTTIRAN YOK ARANIZDA?
    SAYIN TOTE SİZ YAZMIŞTINIZ, NASIL BİR DİLEKÇE VERDİNİZ ÜST MAHKEMEYE ACİL İHTİYACIM VAR YARDIMCI OLUN...

    ZAMAN

    YanıtlaSil
  3. arkadaşlar yargıtayın bu açıklaması çok kötü bir haber ,galiba bizleri daha çabuk hapise tıkacaklar

    YanıtlaSil
  4. sayın vezir 38,Korkman için bir gerekçe yok.Çek davaları açılmadan alacaklı ile bir anlaşma yoluna git.Ödeyecek durumda değilsen , dava açılsa bile davalarını takip et.

    YanıtlaSil
  5. arkadaşlar anlamadığım bir konuda yargıtaydaki dosyaların hepsimi çabucak gözden geçirilip onaylanıyor anlamadım.

    YanıtlaSil
  6. BU AVUKATLAR NE İŞ ANAMIZI AĞLATAN BUNLAR DEĞİLMİ

    YanıtlaSil
  7. HOŞ GELDİN VEZİR38 ARAMIZA KEŞKE GELMESEYDİN YA NEYSE MALUM KRİZ BİZİ TEĞET GEÇTİ DAHA SENIN ÖNUNDE 4,5 YIL NEDEN KORKUYORSUN O ZAMANA KADAR YASA KALKAR İNŞ

    YanıtlaSil
  8. sayın zaman biraz zor
    5941 S.YASA GEÇİÇİ 2.MADDE
    (6) Soruşturma veya kovuşturması durdurulan ya da hükmün infazı ertelenen veya durdurulan kişi hakkında Ceza Muhakemesi Kanununun 109 uncu maddesinin üçüncü fıkrasının (a) bendinde yer alan adlî kontrol tedbirine karar verilebilir.
    BU MADDE
    MADDE 109. - (1) 100 üncü maddede belirtilen tutuklama sebeplerinin varlığı halinde, üst sınırı üç yıl veya daha az hapis cezasını gerektiren bir suç sebebiyle yürütülen soruşturmada, şüphelinin tutuklanması yerine adli kontrol altına alınmasına karar verilebilir.
    (2) Kanunda tutuklama yasağı öngörülen hallerde de, adli kontrole ilişkin hükümler uygulanabilir.
    (3) Adli kontrol, şüphelinin aşağıda gösterilen bir veya birden fazla yükümlülüğe tabi tutulmasını içerir:
    a) Yurt dışına çıkamamak.
    b) Hakim tarafından belirlenen yerlere, belirtilen süreler içinde düzenli olarak başvurmak.
    c) Hakimin belirttiği merci veya kişilerin çağrılarına ve gerektiğinde mesleki uğraşlarına ilişkin veya eğitime devam konularındaki kontrol tedbirlerine uymak.
    YİNEDE BİR DENE GEREKÇELERİN MAHKEMEYE OLUMLU GELİRSE BELKİ OLUR

    ..MAHKEMESİNE
    SANIK :
    VEKİLİ :
    DAVACI :
    MÜDAHİL :

    SUÇ : Çek kanununa aykırılık

    SUÇ TARİHİ : …/…/…

    KONU : Yurtdışına Çıkma Yasağının Kaldırılması İstemi.

    AÇIKLAMALAR :

    1-) Müvekkilim ……………………. BURAYA HANGİ MAHKEME VE HAKİM SUÇ GEREKÇESİNİ YAZIYORSUN

    2-) BURAYA YURT DIŞI ÇIKIŞ SEBEBİNİ YAZIYORSUN

    3-) Bu nedenle, müvekkilim hakkında verilen yurt dışına çıkma yasağının kaldırılması için dava açılması zorunlu hale gelmiştir.

    HUKUKİ NEDENLER : 5271 S. K. m. 109 – 5682 S. K. m. 22 ve ilgili mevzuat.

    SONUÇ VE İSTEM : Yukarıda açıkladığımız nedenlerle, müvekkilim hakkında verilmiş olan yurtdışına çıkma yasağının kaldırılmasına, karar verilmesini Yüce Mahkemenizden saygıyla talep ederim. …/…/…


    Sanık Vekili

    Av.

    YanıtlaSil
  9. DEĞERLİ CÜNEYT BEY BU YARGITAYIN SAYDIĞI 7 MADDENİN İÇİNDE İFADESİ ALINMAYAN BİRDE İMZASI OLMAYAN DİYE ŞIKLAR VAR. BUNA 35 ÖRNEKTEN KARARI ÇIKMIŞ OLANLAR VE ŞİRKET SAHİBİ AYNI ZAMANDA MÜDÜRÜ OLUPTA VEKALETEN ÇEKLERİNİ BAŞKALARINA İMZA ATTIRIP ÇEKTE İMZASI OLMAYANLARIMI KASTETMİŞ EĞER BİZİ AYDINLATIRSANIZ ÇOK SEVİNİRİM.SAYGILAR

    YanıtlaSil
  10. 1999 yılındada böyle çeklerim yazıldıgı için başıma gelecegi biliyorum daha sonra eşimin adına çek alıp ticaret yaptım eşimin çeklerini piyasadan toplamak için kendi adıma çek aldım anlıyacagınız kredi kredi kartı tefeci derken piyasaya da alacaklarımı topluyamayın ca gene iflas ettik başıma neler gelecegini biliyorum o zaman 1999 yılında böyle siteler yoktu çok şükür sizler varsınız

    YanıtlaSil
  11. bence bu hapis kararını kalkmasını avukatlaR istemiyor çünkü kimse birbirini icraya vermez o zamanlarda avukatlar iş yapamaz aç kalırlar alacaklılar borçluyla anlaşır

    YanıtlaSil
  12. inanın polisler o zaman beni yakalayınca sanki bir pkk lıyı yakalımış gibi sevinmişlerdi acaba yakalayan polise ödül mü var

    YanıtlaSil
  13. sn cüneyt bütün kararlar bozuluyor demişsiniz biraz açıklama yaparmısınız........

    YanıtlaSil
  14. YARGITAY'DA TEMYİZDE DOSYASI OLAN ARKADAŞLAR NEDEN TELAŞLANIYORSUNUZ ANLAMADIM.

    DOSYALAR BOZULUP YENİDEN YARGILANMASI İÇİN YEREL MAHKEMELERE İADE EDİLİYOR.

    YENİDEN YARGILANIP TEKRAR YARGITAYA TEMYİZE VERİP SÜRE KAZANACAĞIZ.

    SAYGILARIMLA.

    YanıtlaSil
  15. biz süre kazanmak elbette istiyoruz bizim istedigimiz anayaa mah.'nin çek hapsini tarihe gömmesi ve bunu biranönce yapmasıdır.

    YanıtlaSil
  16. sn atabayrak ben bugün hürriyet te çıkan haber için sordum...

    YanıtlaSil
  17. YENİDEN YARGILANMA İSTEMİ YARGITAYIN GERİYE GÖNDERDİĞİ DOSYALARIN MUHTEVİYATINDAN YARARLANILIRMI.

    YanıtlaSil
  18. BUGÜNKÜ HÜRRİYETİN YAZISINDA ŞUNU DİYOR;

    YENİ ÇIKAN KANUNDAN FAYDALANIP BERAAT EDECEK KİMSELERİN DOSYALARINA BERAAT VERİP O DOSYALARI KAPATIYORUZ DİĞER DOSYALARIDA YENİDEN YARGILANMASI İÇİN GERİ GÖNDERİYORUZ.(BERAAT EDECEK KİŞİLER ŞİRKET ORTAĞI OLMAYIP VEKALETEN İMZA ATMIŞ KİŞİLERDİR)

    SAYGILARIMLA.

    YanıtlaSil
  19. bence imzalar onlara ait değilse, erken ibraz varsa, tarih vs gibi çek unsurlarını tamamlamayan özelliklere sahip değilse KARAR.. yukarda açıklanan nedenlerle yeni kanun gereği beraat vermek gerekmektedir bu nedenle bozularak yerel mahkemeye teevdine...

    YanıtlaSil
  20. SAYIN ATABAYRAK BAŞKA YOKMU TEK VEKALETLERMİ

    YanıtlaSil
  21. Cüneyt bey neden ünemsenmiyor bilmiyorum ama genel af ile ilgili bir çalışmada yapabiliriz.İnanın bu sefer daha da güçlü oluruz.Şu an hem muhalefetin hem de akp nin bu konuya sıcak baktığını düşünüyorum ama akp bunu açıkça dile getirniyor.Fakat tüm stilerde bangır bangır yazıyor.Eğer bir af çıkarsa bütün çek davalarınında düşeceğini biliyoruz.En son okuduğum yazıda genel af fın kademeli yapılabileceği mesela 5 seneye kadar ceza alanlara uygulanabilirmiş.Bu konu hakkında bir şey yapılamaz mı? Mücadelemizi iki türlü sürdüremezmiyiz..
    ZEYNEP

    YanıtlaSil
  22. sayın atabayrak yanlış yorum yapmışsınız bence.yazının en başında YASA BOZMASI YAPIP YEREL MAH.GÖNDERMEK YERİNE,BERAAT EDEBİLECEK KONUMDAKİ SANIKLARIN DOSYALARINI ESASTAN SONUÇLANDIRIYOR.TÜM DOSYALARA YASA BOZMASI YAPMIYORUZ DİYOR.DOSYALARI TEK TEK İNCELEYİP ŞUÇUN SABİT GÖRÜLMESİ HALİNDE,İKİ YASANIN KARŞILAŞTIRILIP LEHE YASADAN HÜKÜM KURULMASI İÇİN YASA BOZMASI YAPIYORUZ.SANIK BERAAT EDECEKSE MAHKUMİYET KARARINI BOZUYORUZ.ŞUÇ SABİTSE DAVAYI SÜRÜNCEMEDE BIRAKMADIĞIMIZ İÇİN ALACAKLIYIDA MAĞDUR ETMİYORUZ DİYE AÇIKLAMA YAPILMIŞ.YANİ BUNUN AÇIKLAMASI BENCE DOSYALAR MAH.İADE OLMUYOR.HEPSİ SONUÇLANIP YOLLANIYOR.YANİ YENİDEN YARGILANMA SADECE LEHE DURUM VARSA OLACAK.ŞUÇ SABİTSE TAAHHÜT VERMEK GEREKECEK DİYE DÜŞÜNÜYORUM.

    YanıtlaSil
  23. bende zeynep hn a katılıyorum. genel af veya infazda bir iyileşme bile çok önemli.
    tabii ki asıl amacımız çekte hapis cezasının kalkması ama af da şu an için küçümsenmeyecek kadar önemli bir olay

    YanıtlaSil
  24. 223 Zeynep hanım genel af tüm sitelerde diyorsunuz hangi site olduğuklarını belirtebilirmisiniz.Okumak istiyorum.Saygılar.

    YanıtlaSil
  25. Neden lütfen açıklarmısın?
    zeynep

    YanıtlaSil
  26. 24 yazdığınla vardığın sonuç birbirini tutmuyor

    YanıtlaSil
  27. HEM ŞUÇ SABİTSE İKİ YASA ARASINDAKİ LEHE DEĞERLENDİRME İÇİN BOZUYORUZ DİYORSUN, HEMDE SUÇ SABİTSE YASAYI SÜRÜNCEMEDE BIRAKMIYORUZ HÜKMÜ VERİYORUZ DİYOSUN...

    YanıtlaSil
  28. pardon cüneyt 24 yazdığını fark etmedim

    zeynep

    YanıtlaSil
  29. genel af ile ilgili bilgi isteyen arkadaşım 130 ve 131 de iki adet yazıp kopyalamıştım ordan da bakabilirsiniz.
    zeynep

    YanıtlaSil
  30. Çek suçunda yedi kriter
    Gül, dava dosyalarında, “karşılıksız çek suçunun” oluşup oluşmadığı konusunda inceledikleri yedi kriteri de şöyle açıkladı:
    1- Çekin yasal unsurlarını taşıyıp taşımadığı.
    2- Çekin süresinde bankaya ibraz edildip edilmediği.
    3- Süresinde şikayet yapılıp yapılmadığı.
    4- Keşide yeri keşide tarihi var mı.
    5- Savunmanın alınıp alınmadığı, usülüne uygun davetiye tebliğ edilmiş mi.
    6- Zamanaşımına uğramış mı.
    7- İmza sanığa ait mi.
    Daire, eğer bu yedi kriterden biri eksikse, “yasa bozması” yapmıyor. Daire bu durumda, esastan bozma kararı vererek, sanığın hukuki durumunun mahkemece yeniden belirlenmesini istiyor. Suçun yasal kriterleri yoksa sanık beraat ediyor.

    Taahhüt et mahkûmiyet kararı ortadan kalksın

    ÖDEME taahhüdünde bulunan çek mahkumlarına ilişkin “bozma karar”larına şu örnek gösteriliyor: “Sanığın hakim tarafından havale edilen dilekesinde suç konusu çekten dolayı ödemesi gereken miktarı gösterilen vadelerde şikayetçiye ödeyeceğini belirterek, taahhütnameyi ekinde sunmuş olması nedeniyle 20.12.2009 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak, aynı gün yürürlüğe giren 5941 sayılı Çek Kanunu’nun geçici 2. maddesinin uygulanması gerekip gerekmediğinin değerlendirilmesinde zorunluluk bulunması bozmayı gerektirmiş sanık müdafiinin temyiz itirazları bu nedenle yerinde görülmüş olduğundan diğer yönleri incelenmeksizin hükmün bozulmasına.”

    Yasa bozması nasıl oluyor

    YARGITAY’ın, diğer örnek bozma kararı ise şöyle: “Karşılıksız çek keşide etmek suçundan sanığa 20.12.2009 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak aynı gün yürürlüğe giren 5941 sayılı Çek Kanunu ile 3167 sayılı Çek Kanunu’nu yürürlükten kaldırılmış dava konusu suçun unsurları ve yaptırımları farklı biçimde yeniden düzenlenmiş olduğundan 5237 sayılı TCK’nın 2 ve 7. maddeleri de gözetilerek, sanığın hukuksal durumunun bu kapsamda tekrar değerlendirilip belirlenmesinde zorunluluk bulunması bozmayı gerektirmiştir.”

    YanıtlaSil
  31. Şimdi bu 7 kriterden 5 nci bana uymuyor.Tebligatları boşalttığım mülk yerinin sahibi almış ve hiç birini bana iletmedi.Ne savunmam alındı nede mahkemeye davet çıkarıldığından haberim oldu.Gıyabımda mahkumiyet kararı verilmiş.Yeniden yargılama mı çıkar acaba.Tebligat usulune uygunmu değilmi ben ne bileyim.Aydınlatacak biri varsa sevinirim.

    YanıtlaSil
  32. Genel af konusu bizim açımızdan çok farklı bir konu..

    tüm cezaevlerinde yda kaçaklara af gelir ama çekten olanlara değil..

    1-şöyleki, affa uğramanız için suçlu olmanız gerekmekte, karşılıksız çek keşide etme suç tanımında değil..

    2- Affa uğramanız için hapis cezası almış olmalısınız, karşılıksız çek keşide etmeye hapis cezası verilmez, zorlama hapsi verilir..

    Bu nedenle adli para cezalarından yatanlar ceza indiriminden faydalanamaz, şartlı tahliye gölgelerinden geçmez, açık cezaevi hakları yoktur (50 bin üstü)

    çünkü suçlu değillerdir ki affa uğrasınlar..

    Fakat şu olur genel af kapsamında adli para cezalrınıda kapsayan bir düzennleme getirilir, ve Cezaların infazı uygulanması kanununa eklenir, o zaman olur, olabilirmi buda tartışılr..

    Ayrıca yeni kanunuda karşılıksız çek suçu ibaresi çıkarıldı, sebebiyet vermek eklendi..
    Yani yasaya göre suçlu değiliz ki affa uğrayalım..
    Ama bir şekilde hapislik var..

    YanıtlaSil
  33. ARKADAŞLAR ....
    Sitemizde Avukatlar bölümünde yer alan Av. Neslihan BENLİER'e çok teşekkür ediyorum .İZMİRde yaşamam sebebiyle ANKARA'da devam eden iki çek dosyamı incelemesi için aradım ve kendisi tek kelime para lafı etmeden gidip adliyeden dosyama baktığı gibi alacaklı Avukat ilede görüşüp benim haklarımı savunmuş daha vekalet bile yokken .Nekadar sevindim bizlerinde birbirimize tavsiye edeceğimiz insanların denenmiş ve durumumuzu bilerek bize yaklaşması çok güzel birşey bende bu sayın Avukat Hanımı sizlere o bölgede yaşayan dostlara tavsiye ediyorum.Bizler, bir çoğumuz zamanında yüzlerce milyar vergi verip bugün mağdur bırakılan insanlarız bu gün bize kucak açana Yarın biz daha faydalı oluruz bir laf vardır Altın yere düşmeyle pul olmaz derler.Yarın kimin ne olacağı hiç belli olmaz .moralimizi bozmayalım biz gene ortama uyum sağlayabilecek şekile çok yakında geliriz inşallah. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  34. Evet cüneyt bey çok haklısınız ama bunu siz ve ben ve çek konusunda çekenler biliyor.Keşke bizi bu duruma düşürenler ve bizi yargılayanlarda bunların farkında olsun onlar bizi anlamamak da direniyor.Fakat benim çok yakından tanıdığım bir arkadaşımın rahşan affında tüm çek davaları düştü ve şu anda çek ile ticaret yapıyor.Yeterki olay oraya gelsin ben azmimizle eminim ki bu adli para cezasınıda bu affa dahil ettiririz.Şu an Anayasa mahkemesini bekliyoruz.Elimiz kolumuz bağlı öyle görüyor hemen hemen herkes ama yapılabilecek bence çok şey var.Önümüzde seçim var ve muhtemelen 2011 başlarında.Bunu lehimize çevirmek için çalışabiliriz bir genel af çalışmasına başlayarak burdan da bir şeyler çıkarabiliriz..
    zeynep

    YanıtlaSil
  35. SEVGİLİ ZEYNEP BİLİRİM İYİNİYETİNDEN BU ŞEKİLDE BİR GÖRÜŞ İÇİNDESİN. BİZLERİN BOYNUNA VURULAN BU PARANGALARA BİR DUR DİYECEK SADECE GENEL AF GİBİ GÖRÜNSE DE BİZLER HİÇBİR ZAMAN BU SİTEDE BİR KATİL BİR HIRSIZ VE TECAVÜZCÜ PROPAGANDASI YAPMADIK. BİZLER, SUÇSUSUZ YA SUÇSUZ..BUNU ANLATAMIYORUZ ANLAMIYORLAR..ÖDE KARDEŞİM ÇEKİNİ DİYORLAR.YAW BU TÜRKİYEDE BİR TEK ÇEK ÖDENMEDİĞİNDE Mİ SUÇ OLUYOR.

    ONBİNLERCE KİŞİ KREDİ KARTINI ÖDEYEMEMİŞ.DIŞARDAN BAKTIĞIN ZAMAN VAH ZAVALLI VATANDAŞLARIMIZ DİYORUZ..SENETLER PRETESTO EDİLİYOR VAH ESNAFIMIZIN HALİNE DİYORUZ. AMA ÇEKLER ÖDENMEYİNCE ŞU DOLANDIRICILARA BAK DİYORLAR...BU İKİLEMİ KALDIRMALIYIZ ORTALIKTAN..

    EKONOMİNİN GÖLGESİNDEN, HUKUKU KURTARMALIYIZ.

    GENEL AF SADECE BİR KANDIRMACADIR. ÇEK YASASI HUKUK DIŞIDIR.MEDENİYET DIŞIDIR..ANAYASA MAHKEMESİ KENDİNE YAKIŞANI YAPACAKTIR.BU ÇAĞ DIŞI YASAYI 2002 DEKİ GEREKÇELERİ DOLAYISIYLA ŞİMDİKİ MEVZUATA GÖRE İPTAL ETMESİ GEREKMEKTEDİR.

    İPTAL ETMEZSE DE AHİME BAŞVURACAĞIZ. HERŞEYİ YAPACAĞIZ.ARTIK HEP BİR BÜTÜNÜZ..BU İŞE 10 GRAM KATKI SUNANI TEBRİK EDERİZ.ALLAH HERKESİN YARDIMCISI OLSUN

    YanıtlaSil
  36. Zeynep
    Rehşan affında karşılıksız çeke hapis cezası vardı, 1 yıldan 5 yıla kadar, adli para cezası gibi bir kavram yoktu..
    ve doğal olarak suçlu konumundaydılar afta faydalandılar..
    Mevcut yasa 2002 yılında yürürlüğe girdi ve durumda yukarda izah ettiğim gibi..

    YanıtlaSil
  37. 1999 rahşan affında çıkamamıştı çek ten ceza alanlar.Sebebi devlete karşı işlenen suç kapsamındaydı yanılmıyorsam.Bu yüzden teröristlerle aynı sepetin içindeyiz.

    YanıtlaSil
  38. Başkan Mahmut Gül’e Hurriyet Gazetesinde çıkan Oya Armutçu’nın haberi ile ilgili sorular sorduk ve cevaplarını aldık.

    Soru: 7 kriter açısından dosyları inceliyorsunuz, bu kriterlerde bir eksiklik varsa nasıl bir karar oluşturuyorsunuz?

    Cevap: Bu durumda sanık lehine bozma kararı veriyoruz.

    Soru:Kriterler açısından bir eksik yoksa, yani 3167′ye göre suçun oluştuğu sonucuna varırsanız nasıl bir karar oluşturuyorsunuz? Cezayı onuyor musunuz?

    Cevap: Hayır “yasa bozması veriyoruz” , Suçun unsurları ve yaptırımları değiştiğinden bozma verip dosyayı mahkemesine gönderiyoruz. İşin esasına girmiyoruz, yeni yasaya göre araştırmaları esas mahkemesine bırakıyoruz.

    Soru: Şöyle diyebilir miyiz, Daire hiçbir dosyaya onama vermiyor.

    Cevap: Hayır öyle değil, sanığın lehine durumlarda, mesala suçun 3167 ye göre unsurları oluşmamışsa bozma veriyoruz, sanık esas mahkemesinde beraat etmişse onama veriyoruz.

    Soru: Esas mahkemesinin cezalarına onama veriyor musunuz?

    Cevap: Hayır, veremeyiz 5941 sayılı yasaya göre esas mahkemesi davayı yeniden ele almalı..

    Bu görüşmeden vardığımız sonuç, Yargıtay 10. Ceza Dairesi bütün dosyalarda üç belirgin, genelleme karar veriyor.

    •Daireye beraat şeklinde gelen dosyalara onama verilebiliyor,
    •Taahhüt varsa bozma kararı,
    •Bu iki şıkkın dışında “yasa bozması” yapıyor, yani suçun unsurları ve yaptırımları değiştiğinden bozma veriyor.
    Daire hiçbir şekilde ceza onaması yapmıyor.

    Not: Bu bir telefon görüşmesiydi. Soruları tekrar tekrar farklı biçimlerde sordum, aldığım yanıtlar bunlar. Daha detaylı haber yarın akşamdan itibaren..



    BNLARI RAHMİ OFLUOĞLU YAZMIŞŞ.. EĞER DEDİKLERİ GİBİ 10 CEZA DAİRESİ BAŞKANI İLE GERÇEKTEN GÖRÜŞÜP BU YANITLARI ALDILARSA BU İYİ BİR GELİŞME.. KENDİSİNE TŞK EDİYORUM.

    YanıtlaSil
  39. Arkadaşlar cüneytin söylediği şu:

    Af hapis cezası alanlara verilir

    Biz hapis cezası almadığımız adli para cezası aldığımız için bize af verilemez(2002 yılında karşılıksız çeklere direkt hapis cezası veriliyordu)hatta şartlı tahliye ve açık ceza evi haklarındanda faydalanamayız çünkü hapis cezası almadık:):):)

    Yani biz aslında suçlu değiliz ama...dolaylı olarak suçluyuz:):)

    Aziz Nesinin romanındaki gibi YAŞAR NE YAŞAR NE YAŞAMAZ

    Sizin anlayacağınız adamlar bizlere öylede böylede biz sizi süründüreceğiz mantığı üzerinden yasa hazırlamışlar

    Ya öde yada paşa paşa yat

    Fakat moralimizi bozmayalım birlik ve beraberlik içerisinde inşaallah bu işi lehimize sonuçlandıracağız

    Bir Yudum Huzur

    YanıtlaSil
  40. CÜNEYT VE JENARDİYE katılıyorum..Biz suçsuzuz...ve hiç bir hakka hukuka uymayan bir yasa yüzünden cezalandırılıyoruz..Birincil ve en önemli amacımız bu yasanın tamamıyla değişmesi ve hapis cezasının kaldırılması olmalıdır...
    Sonuçta hepimiz ticaretle uğraşıyoruz. bizim durumumuzu da kapsayacak şekilde çıkarılacak bir afla şimdilik sıkıntılarımızdan kurtulacağız ..ama geçici bir çözüm..Biz insan haklarına aykırı bir yasanın düzeltilmesi için bunca emeği veriyoruz...Kendimizi kurtarırız ama ya sonra?

    ANCAK
    Zeynep in dediği gibi önümüzde bir seçim ve kuvvetle muhtemel bir af söylentisi,cezaevleri de dahil olmak üzere gündemde...Böyle bir durum gündeme geldiğin de de hazırlıklı olmalıyız diye düşünüyorum...Tamam af çıksın diye belki özel bir hareket yapmayız,ama af gündeme alındığında bizimde faydalanabilmemiz için yapılması gereken ön hazırlıkları belki de şimdiden düşünüp,ne gerekiyorsa çalışmalarını yapmalıyız...

    Anayasa mahkemesinin doğru ve adil bir karar verip bu zavallılığa son vereceğini ümit ediyorum...Umarım başka yollara başvurmaya gerek kalmaz..

    YanıtlaSil
  41. SAYIN 24 BEN TAHMİN ETTİĞİM ŞEYLERİ YAZMIYORUM BURADA HER ZAMAN KISA VE YALIN BİR BİÇİMDE SOMUT ŞEYLERİ YAZIYORUM LÜTFEN İYİ OKUYUNUZ ÇOK BASİT BİRŞEY YAZMIŞ DİYORKİ BERAAT EDECEKLERİ ONUYORUZ DİĞERLERİNİDE ZAMAN KAZANMALARI İÇİN GERİ YOLLUYORUZ.DAHA NE DESİN ADAMLAR.

    SAYGILARIMLA.

    YanıtlaSil
  42. ARKADAŞLAR UYANIN UYANIN YİNE KIZDIM YAZIYORUM SİZ HALA FARKINDA DEĞİLSİNİZ BİZ İŞGAL GÜÇLERİNİN KURDUĞU HÜKÜMET TARAFINDAN YÖNETİLİYORUZ ANLAMADINIZMI BEN GÜNLERDEN BERİ YAZIYORUM HİÇ BİR YERDEN FAYDA YOK BİZİ BİZDEN BAŞKA ANLAYAN YOK BİZ BORÇLUYUZ BU ÜLKEDE EN BÜYÜK SUÇ BORÇLU OLMAK BİZİ YÖNETENLERİN VE ONLARIN DOSTLARININ EN NEFRETETTİĞİ ŞEY BORÇLU İNSANLAR BUNLAR BİZE HAYATTA ACIMAZ OYSA BİZİ BATIRAN BU HALE GETİREN KENDİ OYUN DÜZENLERİ BİZ KIRDIKLARI ÇÖPE ATTIKLARI OYUNCAKLARIYIZ ANLAYIN ARTIK HER GÜN BİR ŞEY YAZIYORUZ HEP UMUT HEP UMUT BİRAZ GERÇEKÇİ OLALIM ZAMAN DARALIYOR ACİL ORGANİZE OLMAMIZ LAZIM KAMUOYU YARATMAMIZ LAZIM DERDİMİZ ANLATMAMIZ LAZIM HER YERE GERÇEK SAYIMIZI BİZDEN HABERİ OLMAYANLARI HABERDAR EDİP DAĞ GİBİ BÜYÜMEMİZ LAZIM BEN CANLI CANLI MEZARA GİRMEK İSTEMİYORUM BEN BAŞKASININ İŞLEDİĞİ EKONOMİK HATADAN DOLAYI HAPSE GİRMEK İSTEMİYORUM BİR DAHA SÖYLÜYORUM İL İL BİRLEŞMEMİZ LAZIM YOKSA İŞİMİZ ZOR ZAMAN DARALIYOR SAYIN CÜNEYT SAYIN JENARDİ SAYIN MY WAY HER KES HEPİMİZ SİZİ DİNLİYORUZ LÜTFEN SİZDE ÇABUK KARAR VERİN.İZ.ER

    YanıtlaSil
  43. cüneyt bey 2004 yılında yazılan bir çekime üzerinde vergi kimlik numarası olmadıgı için beraat almıştım. karşı taraf temyiz etti yargıtay kararı bozdu hapis cezası çıktı ve ben bu çekimden dolayı şu an aramam var, taahhüt için bekleyenlerdenim,merak ettigim yukarıda bahsedilen unsurlardan dolayı yeniden yargılanma talep edebilirmiyim.ö.k.

    YanıtlaSil
  44. Barışçı-Mersin8 Şubat 2010 21:43

    Değerli arkadaşlar; atabayrak'ın yazdığını göz ardı etmeyelim. Kısa ve öz olarak; çokta kötü konumda olmadığımızı düşünüyorum. Sayın Anayasa Mahkemesinin; Seçkin üyelerinin, C.H.P.'nin başvurusunu, enine boyuna inceliyeceklerini ve İnşaallah; hepimizin lehine bir karar çıkacağı umudundayım. Ancak; bazı şeyleri panik halinde okuduğumuzdan, bazen algılamalarımız zayıf olabiliyor. Değerli arkadaşlar; şu geçiş döneminde, mümkün olduğunca; sakin ve sabırlı davranıp, dayanışma içinde olamaya devam ederisek, hakkımızda hayırlı olur diye düşünmekteyim. C.H.P.'ne teşekkür yazımı; bu gece yine Sayın Milletvekillerimize, mail olarak göndermeye devam edeceğim. Tüm emeği geçenlere ve katılımcılara saygılarımla.

    YanıtlaSil
  45. HAPİS CEZASI KAKSIN DAHA NICE YUVALAR YIKILACAK SAYIN BAŞBAKAN VE BAKANLARI ÇOK BEDDUA ALIYOSUNUZ YETER ARTIK KALKSIN ...ALLAH AŞKINA....

    YanıtlaSil
  46. BAKIN SAYIN ARKADAŞLARIM SİZLER NEYİN FARKINDASINIZ BİLMİYORM AMA.Bize 5941 sayılı kanuna la ceza hükmü verilmiş bir dosya lazım.A.Mahkemesine çok umut bağlıyorsunuz.Bakın yarın cevabı alınca hepiniz yıkılacaksınız.Öyle birşeyleri silip atmak kolay değil.Birde çok güçlü rakipleriniz varken hiç mümkün değil.Bakınız rakibiniz hükümet değil biraz mantıklı olun TEKRAR TEKRAR ALTTAKİ YAZIMI GÖNDERECEĞİM.BU İKİ OLUYOR BAKALIM KAÇINCISINDA İŞLEVSEL OLACAK.YANLIZ DİKKAT EDİN VAKİT GEÇMİŞ OLMASIN.BİLİYORUMDA KONUŞUYORUM.
    A.Y.MAH. iptal etti diyelim bu iptal kararı hemen resmi gazetede yayınlanırsa o zaman yasa ortadan kalkar.Velevki iptal eder lakin iptal gerekçeli olursa yani resmi gazetenin yayınına belli bir süre veririse buda en fazla 1 yıldır işte o zaman topu TBMM ne atar.Bu süre içrisinde anayasaya aykırı olan durumların ortadan kaldırılmasına müsaade eder.Hükümette yasayı tekrar düzenler önümüze koyar.Bizlerde olduğumuz yerde kalırız.
    Çünkü AİHM gitme sürecide vardır şartlarıda vardır. Bu şartlarıda bizim yerine getirmemiz zaman alabilir.Örneğin tüketilmesi gereken iç hukuk yolları Ceza yargılanması için Temyizin sonucuna kadar yani yargıtay son nokta.İhlâli yapan devletteki iç hukuk yollarının tüketilmesinden itibaren 6 ay süresi vardır.6 ayı geçerse hak kaybolur.Bizde yargıtaydan 2 yılda geliyor ortalama temyiz.Onun için örnek dosyayı şu anlarda bulup.O dosyaya yoğunlaşıp bir yolunu bulabilirsek yargıtaydan erken sonucu alabilmeliyiz.Yargıtay temyiz dosyası elimizde hazır olmalı.BAKINIZ YARINLAR ÇABUK GELİR ONDAN SONRA EEE NAPACAĞIZ NASIL OLACAK DERSİNİZ.Başvuru formumuzu dahi hazırlayıp gereken dillerde çevrilerimizi yaptırıp.Sadece Türkiye AİHM SORUMLU BÜROSUNA ONAYLATMAMIZ KALMALIDIR.

    YanıtlaSil
  47. Artık yargıtaydan da iyi bir haber gelmeyeceği belli olmuştur arkadaşlar burada sadece temyiz de dosyası olanların dosyaları bozulup yeniden yargılanma hakları olucak yani bilemedniz 1-2 sene daha yırtacaklar paçayı....

    YanıtlaSil
  48. Fakat sorun böyle çözülmüyor...Ben şahsım olarak anayasa mahkemesinden hiç ama hiç umutlu değilim yasa iptal olsa bile ki bu mümkün gözükmüyor bu alacak verecek davası olduğundan topu kesin meclise atacaktır..
    Bize zaman kazandıracak emsal karar lazım yeniden yargılanma için

    YanıtlaSil
  49. Yargıtayın bozup yolladığı dosyalar Yeniden yargılanmak için sulh cezayamı gidecek?

    YanıtlaSil
  50. Merak ettiğim ,kafamı sürekli yiyip bitiren birşey var arkadaşlar.

    Diyelim ki Anayasa Mahkemesi 5941 sayılı yasanın 5. maddesinin o tümcelerini iptal etti.5941 sayılı yasa ile ilgili Adli Para Cezası kalktı.Fakat hiçbirimiz 5941 ile yargılanıp adli para cezasına hüküm edilmedik ki?? Sanmıyorum ki ortada madde yokken (anayasa mah iptal etti madde kalktı) bu sizin lehinize sizinde adli para cezaları kalktı desinler.Şu an bile lehe olan hükümleri uygulamamak için binbir türlü taklalar atılıyor mahkemelerde hepiniz yaşıyorsunuz bunları.

    Ortada dev gibi boşluk vardı onun bile üzerini örttüler bir sene boyunca süründürdüler.Şimdi yeni cıkardıkları yasanın bir maddesi iptal oldu diye 3167 yede yarar bu hepinizi salıyoruz demeleri imkansız gibime geliyor.Allah rızası için bilen biri net olarak hukuksal boyutlarda bu soruma bir açıklık getirsin.

    şimdiden teşekkürler

    Metin Özkahya

    YanıtlaSil
  51. 51,

    Anayasa mahkemesinden umudun yoksa,
    top meclise atılacaksa meclisin yaptığı bellidir yapacağıda bellidir. O zaman yeniden yargılansan ne olur yargılanmasan ne olur. kazanacağın zaman içinmi sadece mücadele. Eğer böyle düşünüyorsan söylenecek söz yok uğraşmayada gerek yok. geriye kalan hapse erkenmi gireyim geçmi gireyimden öteye gitmiyor

    YanıtlaSil
  52. arkadaşlar anayasa mah. yasayı iptal ettigi zaman hapis cezaları direk düşmüyormu?yemin ediyorum yazdıklarınız kafamı karıştırıyor.site yöneticileri bu konuya elatın anayasa mah.dedik şimdide anayasa mah. yasayı iptal etse neolur havasına girildianlamakta zorlanıyorum!

    YanıtlaSil
  53. Sayın Mustafa,

    seni anlamaya çalışıyorumda... anlayamadığım noktalar var AHİM süreci iç hukuk yollarının tükenmesinden sonra başlar bunu biliyorum. Bu süre bildiğim kadarıyla Yargıtayın vereceği karardan sonra başlar. 5941 sayılı yasayla henüz bir karar alındığını sanmıyorum. bu nedenle kimsenin elinde yoktur. 3167 sayılı yasaya göre yargılananmalarda dosya ya yargıtaydadır yada infazda. yargıtayda olanlar bozulup geri geliyorsa yeniden yargılanma olacak demektir ve henüz iç hukuk yolları tükenmemiştir. Eğer aradığın 3167 sayılı yasaya göre verilmiş bir cezanın onanıp 6 aylık süreyi doldurmamış bir dosya ise bunu bulur sana gönderirim ama bu yasada artık olmadığına göre AHİM in vereceği 3167 sayılı yasayla ceza almış birine olası lehte bir kararın 5941 sayılı yasa varken bize avantaj sağlayıp sağlamayacağını bilemiyorum.

    Ben hukukçu değilim ama yazdıklarını daha açık ve net yazarsan

    istediğin karar hangi yasaya göre verilmiş bir karardır ve bunun üzerinden yürütülecek yol haritası nedir.

    kaldıki AHİM le ilgili başka kriterlerde vardır. Ahim de ülkemiz aleyhine alınmış bunca karardan o istek doğrultusunda ne gibi uygulama yada uyarlamalar yapılmıştır.

    Ahim de bir dosyanın sonuçlandırılma süreci nedir.

    Yani netice olarak

    Senin yzaından benim çıkardığım Anayasa Mahkemesi bunu iptal bile etse bize pek faydası olmayacakmış gibi bir durum. Anayasa mahkemesinin direk iptal kararını dinlemeyecekse yürütme ve yasama o zaman AHİM imi dinleyecektir anlayamadım

    saygılar

    YanıtlaSil
  54. KİM NEDERSE DESİN İLERİDEKİ SAFALARDA ÖNÜMÜZDE SEÇİM VARKEN HİÇBİR PARTİ 100 BİN KİŞİYİ HAPSE ATMAZ.BU HÜKÜMET OKADARDA SALAK DEĞİL.1 TORBA KÖMÜRE OY AVCILIĞINA CIKANLAR 100 VE ÜZERİ ESNAFI SEÇİM ZAMANI HAPSEMİ MAHKUM ETTİRECEKLER.DÜDÜK HÜKÜMETTİN ELİNDE OLDUĞU HALDE BU KANUNU CIKARDILAR BUNLAR ASLA ELLERİNDEKİ DÜDÜĞÜ KAYBETMEK İSTEMEZLER.

    YanıtlaSil
  55. Arkadaşlar,

    ben avukat değilim hukukçuda değilim ama bildiğim ve anladığım birşey varsa oda şudur. Anayasa Mahkemesi 5941 sayılı yasanın ilgili maddesi ve ilgili fıkrasını iptal ederse yani ceza içeren maddesini iptal ederse bunun yayınlanma tarihini ileri alıp yasama ve yürütmeye zaman vermiş dahi olsa

    1. Cezalar düşer ve kimse hapse atılamaz
    2. yasama yeniden ceza içeren bir yasa yapamaz yapsada o yasada Anayasa Mahkemesinden döner.
    3. Bu durum 3167 sayılı yasanın ceza içeren hükümleri içinde geçerlidir çünkü 3167 sayılı yasa 31.12.2008 itibariyle tarih olmuştur sebebide TCK ya uygun olmaması ve uygun hale getirilmesi için verilen sürenin yukarıda belirtilen tarihte dolmuş olmasıdır.
    4. Çeklerde vadenin kabul edilmesi 5941 sayılı yasada değil ondan önce çıkarılmış olan kararname ile sağlanmış ve çeklerin gününden önce yazılması önlenmiştir
    5.dördüncü maddede yazılan durum çekin bir havale aracı olmadığının tescillenmiş halidir ki buda zaten Anayasa Mahkemesinin daha önce aldığı karardaki dayanağı ortadan kaldırmaktadır.
    6. Anayasa Mahkemesinin olaki tanıyacağı sürede yasamanın yeniden yapacağı bir yasa ile çeki tekrar bir havale aracı haline getireceğini sanmıyorum.

    Olaki getirirse, yani bunca sorunun olduğu bir ülkede işi gücü bırakıp şu çek kesip ödeyemeyenleri hapse atalımda ne olursa olsun mantığında olacağını sanmıyorum

    olaki olursa

    ya topluca iltica isteriz beğenmedikleri ve her fırsatta dillerine doladıkları patagonyadan

    yada ibreti alem için yapılacak şeyler vardır onları deneriz

    saygılarımla

    YanıtlaSil
  56. ben metrisde 15 ay karşılıksız çekten yattım ve bu dandik 5941 den taahhütte bulunarak çıktım.çıktım ama ne müşterim kalmış ne de işim ve iş yerim.bütün kredi kartlarım patlamış vergi dairesi başka dert.bizler için hiç bir şey yapmayan ito üyeliğimizi dondurmuş.16 yıl boyunca aidat alıp kobiler için hiçbir şey yapmayan paraları harvurup,harsavuran ito.Esas suçlu devlet beni hapse atarak para kazanmama mani olan,bazı borçlarımı ödeyememe sebep olan devlet.Bu anlayışla bu piyasalarda tutunmak olanaksız.Hiçbir üretimde bulunmayan devlet etrafı satarak birtakım gelirler elde ediyor.Gelen paralar ne oluyor?Neden insanımız bunları sormaktan korkuyor?Hepimizi hapse atsalar ne olacak?Benim alacağım,borcumun tam 5 katı bendeki çekler ne olacak?Eğer benim alacaklı olduğum şahısları da hapsetmişlerse ve onlarında işleri bozuldu ise ne olacak?Allah belalarını versin.Başka diyecek hiçbir şey yok.Çeke hapis var,aynı statüde olan bono ya hapis yok.Poliçeye hapis yok.HUKUK YOK BU ÜLKEDE
    hasan seyalıoğlu

    YanıtlaSil
  57. 59 da yazan hasan beyu,şu anda bulunduğun durumu anlatmışsın.Burdaki insanların bir çoğu sizinle aynı durumda bunlar şaşırmış dediğin gibi bela konusundaki dileklerine aynen katılıyorum.Sanada şimdilik geçmiş olsun.

    YanıtlaSil
  58. ben çekte hapis cezasının kaldırılacağına hiç ihtimal vermiyorum.helede karşılıksız çeklerde dahada çok patlama yaşanacakken.ancak bazı arkadaşların yazdığı gibi yeniden yargılanma falan sadece zaman kazanırız.sonra neolacak işimizi gücümüzü evimizi barkımızı kaybetmişiz hangi birini toparlayıp bide borç ödeyeceğiz.sonunda yine cezaevi.bence kuzu kuzu yatacağımıza hep birlikte eylemler yapıp bizleri görmezlikten gelen hükümeti seçimlerin arefesinde sesimizi duyması için zorlayalım.sitede yazış yazış nereye kadar.bunların bizi anlayacağı yok.onlar zannediyorki malımız mülkümüz var satsın ödesin borcunu diye düşünüyor oysa bizlerin pekçoğu zaten herşeyini satmış yada hacizle alınmış herşeyimiz elimizden gitmiş .başka ülkelerde iflas edenlere devlet sahip çıkıyor özgürlüklerini ellerinden almıyor.borçlarını ödemeleri için destek oluyor.bu hükümette maalesef başaramadı bizi niye ab,ye almıyorlar işte sebeplerden biri bu.devlet vatandaşına sahip çıkamıyor

    YanıtlaSil
  59. Sayın MK
    SORU1:5941 SAYILI YASAYLA İLGİLİ HENÜZ BİR KARAR ALINDIĞINI DÜŞÜNMÜYORUM
    Cevap:Burada ki olayımız şu karar alınsın yada alınmasın .Lakin A.Mah karar sürecin de olaki 5941 sayılı kanuna göre (olması da olası) yargı sonuçuna varılıp infaz edilirse buda yargıtaya gönderilirse yargıtay süreci için birşeyler yapılmalı.Diyelim ki 5941 sayılı kanuna ve bir önceki kanuna göre lehe durum münasebetiyle verilen ceza Yargıtay dan dönmesine rağmen taahhütte bulunmamış yani kaçak durumu olan kişinin dosyası.Bakınız Yargıtay dan dönen dosyalar şu andakilerden bahsediyorum.Yerel mahkeme tarafından daha ivedi bir şekilde yargılanma düzeltilir ve sonuca bağlanır. Şu anda da bu gerekçeler içerisinde ki dosyayı bulmak tabiki zor.Ama kısa bir süre sonra bulmamakta mümkün değil.İşte herşey burada başlıyor herhangi bir dosyayı ortaya çıkarıp bu dosyayı yerel mahkemeden butarafa takip etmeliyiz.Yarın dosya aramaya başlamamalıyız.Bunlar bizim AİHM sorunsuz gönderme kriterlerimiz.
    Ola ki çek yasasını bir kenara koyalım çekte hapis yoktur.Buda bir gerçektir.
    Bizim gerekçelerimiz adli para cezasını örnek teşkil edecek bir yargıtaydan dönen dosyadır.Bu velev 5941 olur velev ki 3167 istersen evirip çevirip lehe durumu ortaya koysunlar.
    Bizim AİHM başvuru sebebimiz 5275 NOLU YASA madde 106 bağlanmasıdır.
    AİHM PROTOKOL 4
    MD:1 BORÇTAN DOLAYI ÖZGÜRLÜĞÜNDEN BIRAKILMA YASAĞI
    Hiç kimse ……………………………………………bırakılamaz.
    SORU:2 AİHM VERDİĞİ KARARLARIN HÜKMÜ
    CEVAP:Anayasanın 90 maddesi:
    Usulüne göre yürürlüğe konulmuş milletlerarası andlaşmalar kanun hükmündedir. Bunlar hakkında Anayasaya aykırılık iddiası ile Anayasa Mahkemesine başvurulamaz
    Soru3:AİHM SÜREÇ
    Dava kabul süreci ilk süreç 3 ile 5 ay ortalama .Yanlız şu bir gerçek dava kabul edilirse gerekli tüm yazışmalar da yapılırsa devletle dava sonuç süresi biraz uzun. Uzun olmasının sebebleride gerekçe ve purosüdürler yani AİHM öncelikle anlaşma yönüne bakıyor .Bu anlaşma kimle devlet ile yani o dönemin hükümeti ile.FARZIKEREM Anayasa mahk.kararı lehimize görünüp de aleyhimize çıktı diyelim.Ne olacak o zaman.Ya A.Y.MAK TBMM ne fırsat verirse.Hükümette evirip çevirip hapsi ön plana çıkarırsa o zaman deli tavuk gibi geçen süreleri ararız. AİHM dönemin hükümetine yahu böyle bir durum var demesi dahi yeter.BENİM DEDİĞİM ZAMANI ALEYHİMİZE DEĞİL LEHİMİZE ÇEVİRMELİYİZ.DOĞRU YADA YANLIŞ

    YanıtlaSil
  60. Bir E-HACİZ eksik kalmıştı.......

    Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Maliye Bakanlığı'nın "cebri tahsilat" ile E-Haciz başlatılması kararına ilişkin olarak, E-Hacizin çözüm olmadığını belirterek, "E-Haciz ile kayıt dışılık daha da artar" dedi.

    //TESK’TEN YAZILI AÇIKLAMA

    Palandöken yaptığı yazılı açıklamada, E-Hacizin çözüm olmadığını, vergi borçları için çözümün borçların yeniden yapılandırılmasından geçtiğini savundu. Vergi tahsilatını artırmak amacıyla bankalardaki mevduatlara uygulanacak elektronik haczin vergi tahsilatını artırmayacağını, tersine azaltacağını iddia eden Palandöken, şöyle devam etti:
    "Esnaf ve sanatkarların birikmiş vergi ve prim borçlarının ödenemeyecek boyutlara ulaştı. Bu kadar yükselmesinin en büyük nedeni piyasa faizlerinin 2-3 katı oranında uygulanan gecikme faizi ve zammıdır. Küresel ekonomik krizden dolayı esnaf ve sanatkarların yüzde 70'i vergi ve prim borçlarını ödeyememişlerdir. Ödenemeyen bu borçlara enflasyonun 3–4 katı oranında faiz uygulandığı için bu borçlar artık ödenmesi imkansız bir noktaya gelmiştir. Bu nedenle e-haciz, vergi borçlarını tahsil etmek için çözüm olmayacaktır. Çözüm haciz değil borç yapılandırması. Devletin, alacaklarına uyguladığı gecikme zammının banka kredi faizlerinden bile yüksek olduğu bir ortamda vergi borcunu ödemek aptallık. Parası olup da vergi ve prim borcunu ödemeyen adama 'sen ya hesap yapmasını bilmiyorsun ya da hiç dayak yememişsin' derler. Vergi ve prim borcunu ödemek için bankadan kredi çekmek bile daha karlıyken, kimse 'bu borçlar neden ödenmiyor' diye sormuyor. Maliye'nin hacizden önce bunu araştırması lazım."E-haciz uygulamasının kayıt dışılığı artıracağı görüşünde olan Palandöken, "Artık kimse bankayla iş yapmayacak. Çek sistemi işlemez bir hal alacak. Senetlere rağbet artacak." dedi.

    YanıtlaSil
  61. http://www.milliyet.com.tr/adaletin-bu-mu-dunya-/hamdi-turkmen/ege/yazardetay/09.02.2010/1196507/default.htm?ver=69

    Hamdi TÜRKMEN ...Hürriyet - EGE köşe yazarı..

    Bir hafta içinde 2.defa karşılıksız çek konusuna değiniyor.İlk yazısında ekonomik suça ekonomik ceza verilmeli demiş ve köşesinde yazmıştı..
    Bugün avukatlık ücretleri ve karşılıksız çek konusunu tekrar gündeme getirmiş..
    Konumuzun vahametini yeni keşfetmiş gözüküyor..Maillerimizle daha çok bilgilendirebiliriz.Hazır bu konuya değinen bir gazeteci bulmuşken...

    YanıtlaSil
  62. Selamlar

    arkadaşlar yargıtay dosyaları yasa bozma sebebiyle
    yerel mahkemelere gönderecek.

    yapılacak olan uyarlama yargılamaları, duruşmalı bile olsa İTİRAZ mı ? yoksa TEMYİZE Mİ tabi olacak.....?

    Bu husus kısa süre içinde karşılaşacağımız bir soru olarak gözüküyor....

    Bu konu hakkında fikirlerimizi yazalım..

    Sonuç : Yargıtaydan dosyalar geri gelince yasa bozma gerekçesiyle bakılacak...yeniden bir karar verilecek hakimlerin vereceği bu kararın ben yargıtay temyizine tabi olmayacağını düşünüyorum

    YanıtlaSil
  63. ortak bir metin hazırlansın hepimiz kendisine ulaşıp iletelim.....önemli olur kanımca

    YanıtlaSil
  64. sayın arkadaşlar..
    bize 45 te yazanlar gibi kahramanlar lazım. hala millet anayasayı babayasayı bekliyor. 100 bin kişi organize olup bir günde teslim olmaya kalkalım. merak etmeyin iki günde çözülür bu iş. yoksa daha çok armutun sapı üzümün çöpüyle uğraşırız. kardeşim daha ne bekliyorsunuz. özgürlüğünüzü kaybetmişsiniz. ölümden öte köymü var? böyle falanca mahkeme filanca avukat gibi light mevzularla vakit kaybetmeyin. bu kayıkçı muhabbetlerinin sonunda hepimizin sonu kodes. artık anlayın bunu. adam haburdan elini kolunu sallayarak teslim oluyor. 3-5 bin tekel işçisi ankaranın merkezine çadır kuruyor. biz hala danıştay mahkeme hikayeleriyle birbirimizi kandırıyoruz. cesareti olmayanların sonu kodestir bunu unutmayın.
    saygılarımla.

    YanıtlaSil
  65. SAYIN SİTE YÖNETİCERİ VE ARKADAŞLAR

    BEN FARKLI BİR KONUYA DEĞİNMEK İSTİYORUM.YAŞANAN BUNCA ŞEYDEN SONRA HER ŞEYDEN ŞÜPHELENMEKTEYİM.BU SİTE ARTIK DİLLENDİ ALACAKLILAR VEYA HÜKÜMET BİZLERDEN RAHATSIZ OLUP DAĞITMAK İÇİN BU SİTEYİ HACKLETİRSE HERKES BİRBİRİNİ KAYBEDER.SONUÇTA ONLAR BİZDEN GÜÇLÜ HERŞEY İHTİMAL DAHİLİNDEDİR.ŞAYET BÖYLE BİR DURUM OLURSA NE YAPACAĞIMIZA KARAK VERELİM.

    SAYGILARIMLA.

    YanıtlaSil
  66. arkadaşlar, cezası kesinleşmiş hapis kararı çıkmış ama hiç bir tebligata imza atmamış, hiç bir şekilde savunması alınmamış durumda olan çok kişi var hem burada hem kaçak gezen. lütfen bir bilen durumu yorumlayabilir mi? hapis cezası kesinleşmiş ama savunması alınmadan gıyabında yargılanıp karara bağlanmış arkadaşlar için yeniden yargılanma hakkı kesin var mı? bir avukatla anlaşıp tamamına dilekçe vermek ciddi bir para takdir edersiniz ki. hele hele bu durumda böyle bir masrafı boşa yapmayı kimse istemez. lütfen bir bilen cevaplarsa sevinirim. Bora

    YanıtlaSil
  67. HAK aramak, sigara içmek değildir.
    Otomobilinizin deposunu benzinle doldurmak hiç değil...
    Sinemaya gitmek ya da ister keyiften, ister kahırdan bir şişe rakı satın almak da değildir.
    Bunlara istediğiniz kadar zam yapabilirsiniz.
    ÖTV, KDV, lüks tüketim, adına ne derseniz deyin fiyatını artırabilir, içilmeyecek, alınmayacak, kullanamayacak hale getirebilirsiniz.
    Ama adalet, daha doğrusu insanların hak arayışlarını zorlaştırıcı zammı yaparken, bir kere, yüz kere, bin kere, yüz bin kere düşünmeniz gerekir.
    Çünkü; bugün bana, yarın size, bir gün hepimize adalet gerekebilir.
    Bu nedenle kolaylaştırmamız gerekir.
    Oysa ülkemizde, haksızlığa uğrayanları, hak aramaktan uzaklaştıracak uygulamalar yapılıyor.
    * * *
    Çok kızacaklar ama kesinlikle ve şiddetle karşıyım.
    Avukata gittin, danıştın, 600 lirayı masaya koyacaksınız.
    Bitmedi...
    Görüşmeniz uzadı.
    Bir saatten sonraki her 15 dakikalık uzatmalar için “Hukukmetre(!)” çalışmaya başlayacak ve 180 lira ek ücret yazacak.
    Bir buçuk saat için 600+180+180= 960 lira.
    İki saatlik avukat görüşmesi içinse, 600+720= 1320 lira...
    Dava dilekçesi yazmak, dava açmak, avukat tutmak vs.........
    Sürüp gidiyor...
    Kısacası şu:
    Şayet bu ülkede asgari ücretle çalışıyorsanız, uğradığınız haksızlığı yargıya taşıma hakkınız elinizden alınıyor...
    Böyle adalet olur mu?
    * * *
    Bir başka kanayan yaraya, iki gün önce değinmiştim.
    Meğer iş kangren olmuş da haberimiz yokmuş.
    Ticari suçlar, daha doğrusu karşılıksız çek davaları.
    Son iki yılda yakalanıp cezaevlerine konan çek hükümlüsü sayısı 32 bin 500 kişiymiş.
    Rakamlar, kafadan atma, tahmin ya da öngörü değil.
    Adalet Bakanlığı’nın resmi açıklamasına göre, ülkemizde tam 700 bin kişi aranıyor.
    Bulundukları yerde tutuklanıp içeri tıkılacaklar.
    Ve ne yazık ki bunlardan 650 bini karşılıksız çek kaçağı.
    Cezaevlerinde yatan çek suçlusu ise 65 bin kişi.
    Bu bir toplumsal yara değil mi?
    Çare bulmak devletin görevi değil mi?

    http://www.yazarx.com/FGuncel/hamdi-turkmen/09-02-2010/adaletin-bu-mu-dunya-/194160.aspx
    hamdi-turkmen@hotmail.com

    YanıtlaSil
  68. Çağ Yazılım9 Şubat 2010 11:49

    Atabayrak buranın hacklenmesi için googlenin hacklenmesı lazım diyelimki burayı bir şekilde hacklediler blogger yapılı siteleri bilen biri olarak diyorumki burdaki bilgilerin hepsi google tarafından yedeklidir hemde harfine kadar o nedenle sorun olmaz, dünyadaki en sağlam en güvenilir bir altyapıya sahip bu site bana göre.

    YanıtlaSil
  69. karşılıksız çekten aranmakta olan 650 bin kişi oy kullanamaz
    ak parti onları hapis cezasından kurtarsada oylarını alamıyacağını biliyor.
    bence en azından oylar başkasına gitmesin hesabıyla üstümüzdeki hapis baskısını kaldırmazlar
    ama o zamana kadarda bu 650 bin iki milyon olur

    YanıtlaSil
  70. Sayın 68 bize bişey olmaz merak etmeyin.Nerede olsak birbirimizi buluruz.

    YanıtlaSil
  71. Sayın Mustafa,

    Haklı olduğunuz noktalar var. daha önceki yasayla ilgili Anayasa mahkemesine müracaatta sadece Anayasa madde 38 e dayanarak başvuru yapılmıştı. O dönemdede çekte vade kabul edilmiş değil idi ve Anayasa Mahkemesi çekin bir havale aracı olduğundan bahisle başvuruyu reddetişti.,

    şimdiki durumda çekte vade kararname ve 5941 sayılı yasayla kabul edilmiş ve Anayasa Mahkemesinin dayanak aldığı bu durum ortadan kalkmıştır.

    Bunun haricinde Seninde bir maddesinden örnek verdiğin Anayasanın 90 maddesinde o fıkra olmakla birlikte daha sonra 90 maddeye eklenen bir fıkra var ki çok önemlidir. Tam metnini birkaç ay önce yine buradan yazmıştım kelime kelime ezberimde olmamakla beraber özü şöyledir.

    Ülke yasalarımız uluslararası yasalarla çeliştiğinde referans alınacak yasa ulusal yasalarımız değil uluslararası yasalar ve kararlardır. Biz ülke olarak AİHS ne imza atıp taraf olurken Anayasamızın 90 maddesine bu fıkrayıda ekledik. Yani şu anda Dayanak noktamız madde 38 ve madde 90 a eklenen fıkra olmak üzere 2 tane.

    Kaldıki diğer verdiğin örnekte bu tür bir dosyayı takip edip hazır hale getirmektede hiçbir sakınca yoktur. Bencede bu bekleme sürecinde araştırıp böyle bir dosyayı ele alıp hazırlamakta yarar var bu konuda sana katılıyorum. Çünkü kimseye bir zararı yok olası faydasıda cabası.

    saygılar

    YanıtlaSil
  72. Mustafa kardeş,

    yanlış yazdım senin yazdığın 90. maddenin son fıkrası zaten. ve 38 madde hariç 2 dayanağımız olan madde bu madde biliyorsun Anayasa Mahkemesinin daha önceki çekle ilgili kararından sonra Anayasaya eklendi

    saygılar

    YanıtlaSil
  73. Anayasa raportörü Doc.Osman Can yeni anayasa nın olması lazım.
    Anayasada iki temel ilke olmalı. Bir, insan onuru bir değer olarak mutlak surette korunmalı. İki, bunun böyle olmasını sağlayacak siyasal bir yapı meydana getirilmeli. Yani insan onurunu hem koruyacak hem ona saygı gösterecek hem de onun yaşama geçmesini sağlayacak bir mekanizma üretilmeli. İki temel madde var, başka bir şey de yok aslında.
    Yani demokratik insan haklarına uygun bir anayasa çıkarsa bizim bu sorunlarımız temelden hallolur sanırım.
    http://www.haber7.com/haber/20100209/Canin-teklifi-Oy-verme-yasi-12ye-insin.php

    ihracatcı

    YanıtlaSil
  74. Yargıdan acı bir itiraf geldi

    09 Subat 2010 09:12
    yargı mensupları bakanlıktaki işlerini halledebilmek için parti başkanına yanaşıyor.

    YanıtlaSil
  75. anayasa mahkemesi 2002 deki itirazı yani 3167/16 ceza maddesini iptalini redederken ,raportorun ''çekin bir borç alacak ilişkisinden ziyade bir havale aracı olarak gördüğünden '' hareketle redetmişti.5941 sayılı yasa çeki aynı bir bono gibi aynı zamanda bir borçlanma senedi haline getirmiştir.yani çekin anlamı sadece türk ticaret kanunu 707 deki çek görüldüğü yerde ödenir ' DEN İBARET DEĞİLDİR.Bu durumda anayasa mahkemesi kanunlarda yazmayan sadece bazı ticari çevrelerin ve bir kısım avukatların gündeme getirdiği ' çekte hapis cezası kalkarsa çek artık güvenilirliğini kaybeder ' gibi dayanaksız,kanunsuz bir gerekçeye dayandırarak veya çeki sadece bir havale aracı görerek ,5/1 ın iptal istemini rededemez.ret edebilmesi için somut,kanunlarda yer alan gerekçeler ortaya koyması gerekır.ben artık böyle bir gerekçenın olduğunu göremiyorum.Eğer şimdiki yasanın mevcut hali,anayasanın ilgili maddeleri ,evrensel hukuk ve diğer avrupa ülkelerindeki yaptırımlar ve uygulamalar göz önünde bulundurulur ise ki ben öyle olacağına inanıyorum,bu sefer 5/1 in ilk iki tümcesi iptal edilecektir.

    YanıtlaSil
  76. arkadaşlar yeni asır izmirde cek mağdurubir arkadaşı haber yapacak ben bodrumdayım izmir de oturan cek mağduru aranıyor,izmir tic odasının hukuk bölumunude bir güzel ,,,tartıştık telefonumu aldılar param yoksa onurum var akşam
    demirtaş rakı balık yunan adaları ben batmışım millet batmış meclis baş necip kalkan sünnet töreni davetiye ne bunlar gibi diyolok tan sonra parasıolmayanveya infazı olanlara odanın adli yardımda bulunmasını yapmazsanızda yapsanızda....konuşmasını yaptım tahminim bizim arkadaşlar derdini can alıcı ciğerini söken konuşmaları yapmıyor basın odalara bastıralım hepsi bizleri dikkate alacaktır cuneyt hala cevapyok bodrum48

    YanıtlaSil
  77. değerli arkadaşlar

    taahhütle ilgili bozma kararı sitemizde...

    bilginize...

    http://www.cekmagdurlari.com/p/yargtay-2010-ictihat-taahhutname.html

    my way

    YanıtlaSil
  78. sn myway
    benim beynim durdu artık bu taahhütle ilgili bozma kararı bizim vermiş olduğumuz taahhütü bozma kararı mı ?

    YanıtlaSil
  79. sayın myway verdıgın lınke gırılmıyor ne taahhut bozma kararı anlamadık

    YanıtlaSil
  80. anasayfada sağ tarafta başlık yazıyor..Oradan girebilirsiniz

    YanıtlaSil
  81. bize yararı ne olacak kararın birisi aydınlatsın lütfen

    YanıtlaSil
  82. değerli arkadaşlar

    oya armutçunun dün tarihli yazısında iki farklı bozma kararından bahsetmişti...

    bu kararlardan taahhütle ilgili olanı bu...

    diğer konularla ilgili bozma kararına henüz ulaşamadık...ulaştığımız zaman sitede yayınlayacağız...


    my way

    YanıtlaSil
  83. tamam sevgılı myway onu sonra yayınlada bu taahhut bozma kararı ne ıse yaracak o hakkında bılgı verırmısın

    YanıtlaSil
  84. OCEAN BLUE
    taahut bozma kararı nedemek?
    Adamın infazı çıkmış dosyasıda temyizde hakim verilen taahhüdü göndermiş yargıtaya nedennide dosya bende değil yargıtayda o nedenle sana gönderiyorum demiş, yargıtayda taahhüdü alma zorunluluğu var davayı bozdum demiş eyy mahkeme top sende artık demiş
    yargıtay tüm davaları ster taahhüt olsun ister olmasın bozuyor zaten..

    o ne işe yarayacak bu ne işe yarayacak sorularıda bence saçma bir soru
    beklediğin nedir.?

    YanıtlaSil
  85. SLM ARKADASLAR SİTEMİZDE YAYINLANAN AVUKATLARDAN SYN.AV.SİBEL SEVİNÇ HANFENDİ VE AV.NESLİHAN BENLİER HANFENDİYİ ARADIM.HAKIMDA VERİLEN KARARLARI ANLATTIM SAĞOLSUNLAR ÇOK ALAKADAR OLDULAR ELLERİNDEN GELEBİLECEK HERŞEYİ YAPACAKLARINI SÖYLEDİLER KENDİLERİNE SİZLERİN HUZURUNDA ÇOK TEŞEKKÜR EDİYORUM.HALA VİCDAN SAHİBİ BİZLERİN DURUMUNU ANLAYABİLEN AVUKATLARIN OLMASI BENİ ÇOK MUTLU ETTİ. CECE.......

    YanıtlaSil
  86. ocean blue kardeşim
    biraz aşırıya kaçıyorsun
    herkesin canı burnunda bura küfür yeri değil

    YanıtlaSil
  87. cuneyt bey adamın yazdıgına baksana senın amacın ne dıyor neyın amacı ney kımın amacı ney kım benım gıbı bazı ...... iktidar partisi mılletvekıllerınden kufur yedı aradık mesaj attık diye çekı yazdıysan ode ........ dıye benım amacım ne olabılır acaba

    YanıtlaSil
  88. Bunu yaz adama en güzel cevabı vermiş olursun:)
    bunu söylemeye çalışıyorum

    YanıtlaSil
  89. sevgili jenardi kusura bakma yeni girebildim yargıtay görüşmesinin ardından cezaları onananlar veya temyiz edemeyipte onananlar için yeniden yargılama olabilir sonucu çıkarabilinirmiB.A.ETKİNLİK

    YanıtlaSil
  90. Sevgili ankarda oturan ve site yöneticisi kardeşlerim ben aylardır yazıyorum şu duvarlara derdimizi anlatan 2-3 slogan belirleyip yazalım diye.SARIGÜL bile bunu farketti adam 50 tane köprü altına başbakan sarıgül diye yazdırdı herkes ona neredeyse başbakan gibi davranıyor.yukarıda gazeteci arkadaş yazmış 700 bin insan insaf yahu CÜNEYT ÇOKMU SAÇMA bir öneri?700 bin insan bir harf yazsa TÜRKİYEYİ bir baştan bir başa dolanır.B.A ETKİNLİK

    YanıtlaSil
  91. EĞER SLOGAN YAZMAKTA YARDIM İSTERSENİZ BEN SİZE HEMEN YAZAYIM SİTEMİZDE ONAYLAYALIM.SANIRIM BU GAYRİYASAL BİR DURUM DEĞİL ESKİDEN POLİS YAZANI VURURDUDA ŞİMDİ VURMAZLAR HERALDE!!!!B.A.ETKİNLİK

    YanıtlaSil
  92. ARKADAŞLAR.... EYLEM.... YAPILMASSA ANKARADA BU İŞ ÇÖZÜLMEZ HABERİNİZ OLSUN BAŞKA ÇARE YOK......YADA BURDA YAZIŞCANIZA GIDIN CEZAEVINE GIRINDE CEZANIZDAN BARI KURTULULUN....BOŞ BOŞ KONUŞMALARDAN SIKILDIK ARTIK...YAAAA..İCRAAT BEKLİYORUZ....

    YanıtlaSil
  93. değerli arkadaşlar


    bu yargıtay kararlarının kaçak olan çek mağdurlarına bir tek getirisi olabilir...o da yeniden yargılanma ile infazları taahhüt vermeden durdurmak...

    defalarca yazdık yazmaya devam ediyoruz...bu bize sadece zaman kazandırır...İNFAZ DURDUĞU ZAMAN ÖNCE ASLİYE CEZADA DAVA GÖRÜLECEK...sonra kararı temyiz edeceğiz yargıtay süreci başlayacak....bu en kötümser tahminle 3 yıl demek...

    kısaca TAAHHÜT vermeyeceğiz...

    diğer taraftan defalarca yazdığımız CGK da bekleyen şişli ACM den giden 2009/227 numaralı karar neticeyi belirleyecek...

    yani 10.daire kararlarını takip etmemizin sebebi.

    TAAHHÜT VERMEDEN İNFAZLARI DURDURMAK...

    my way

    YanıtlaSil
  94. BEN 94 DÜM MY WAY SENİN DURUMUNLA BENİMKİ AYNI ŞU AN 3 DAVA TEMYİZ EDEMEDİM ONAYLANDI 2-3 TANEDE YARGITAYDA İŞİN GERÇEĞİ SEN NAPARSAN BENDE AYNISIN YAPACAĞIM BU TİCARİ MEVZUUATLAR BENİ SIKIYOR.ÖNERİMİ DE OKUYUP FİKİR BELİRTİRSEN SEVİNİRİB.A.ETKİNLİK

    YanıtlaSil
  95. sn my way temyizdeki dosyalar mahkemelere iade edildiğinde yeniden mahkemede yargılanacağızmı yoksa mahkeme gıyabımızda kararmı verecek ve yeniden temyiz dilekçesi verecekmiyiz

    YanıtlaSil
  96. CÜNEYT BEN 94 ÜM LÜTFEN DÜŞÜNCENİ BEKLİYORUM

    YanıtlaSil
  97. sayın B.A ETKİNLİK

    bir çok arkadaşlarımız bişeyler yapmalıyız diye yorum yazıyorlar...ve haklılar...

    fakat geldiğimiz bu durumda yaptığımız işin nereyi nasıl etkileyeceği konusunda şüphelerimiz var...TBMM konusunda belki de tarihte hiç olmayan etkinlikler gerçekleştirdik...ve en azından bu yasa da lehe bazı durumlar (bizi tatmin etmedi)oluştu...

    fakat bu gün top tamamen yargıda...ve kendi adıma ben bu konunun yargı tarafından lehimize kapanacağı görüşündeyim...

    kaldı ki...AKP zaten tavrını,yaptığı yasayla ortaya koydu...isteseydi YARGITAY başkanın dahi önerdiği İDARİ PARA CEZASI der herkesi bu çileden kurtarırdı...çoğunluk onlarda olmadı,yapmadılar,yapmayacaklar...

    CHP başından bu yana cezanın yanlış olduğunu savundu,fakat vekil sayısı belli...bir yere varmadı varamadı...yapacakları en son iş bu yasayı ANAYASA MAHKEMESİ ne götürmekti onu da yaptılar...helal olsun onlara...

    burdan sonrası yargı kararları...ve ben lehimize olacağını düşünüyorum....

    my way

    YanıtlaSil
  98. SEVGİLİ MY WAY ÖNERDİĞİM ETKİNLİK SADECE FARKEDİLMEK İÇİNDİR ÖRNEĞİN TİCARİ SUÇUN NE KADAR ÇAĞ DIŞI OLDUĞUNU VURGULAMAK AMAÇLIDIR.VE ÇOK MASUM VE KALICI BİR ETKİNLİKTİR YILLARCA DUVARDA KALABİLİR VE BİZDEN SONRAKİ KUŞAKLARIN NELERLE UĞRAŞTIĞIMIZI GÖRMELERİNİ SAĞLAR.ŞÜPHESİZ GÖNÜL TEKEL İŞÇİLERİNİN YAPTIĞINI İSTER ÜSTELİK BİZ 700 BİN KİŞİYİZ.BU KAHREDİCİ ÇOĞUNLUĞUN ÖNÜNDE HİÇ BİR ŞEY DURAMAZ. ÖRGÜTSÜZ GÜÇ HİÇ BİR ŞEYDİR.BEN TÜRKİYEDEKİ SİYASETİN ÇOK SIRADAN VE İÇİ BOŞ KAVRAMLARLA YAPILDIĞINI DÜŞÜMÜYORUM.ŞU ANKİ HÜKÜMETİN,AYNASI ORTADA 700 BİN ESNAF BATMIŞ BAKKALLAR GİTMİŞ,TERZİLER,MANAVLAR,ÜREICI KOBİLER GİTMİŞ.BUNLAR BİZLERİN ANNELERİ,BABALARI,KARDEŞLERİ BU ÜLKEDE YAŞAYANLAR.EĞER ŞU AKP Lİ ŞU MHP Lİ ŞU CHP Lİ DİYE AYIRSA GAM YEMEYECEĞİM NE KADAR SIĞ VE SIRADAN ŞEYLER DEĞİLMİ İNSAN UTANIYOR.MİLYONLARCA İNSAN BANKA MAĞDURU KÖYLÜLERİN TOPRAĞINI BANKALAR ALMIŞ BU ÜLKEDE BİR DÖNÜM TARLASI OLMAYAN MEMET YA İSYAN EDERSE BENİM NEYİM VARKİ TOPRAĞI OLAN MALI OLAN ÖNDEN BUYURSUN DERSE SONUÇ OLARAK DIŞARDAN DÜŞMAN ARAMAMIZA GEREK YOK İÇERDE FAZLASIYLA VAR.YILMAK VARMI?YOK.PESETMEK YİNE YOK ATATÜRKÜN BİRDE DEVLETÇİLİK İLKESİ VARDI DEĞİLMİ?GÜNÜ GELİNCE ODA OLABİLİR NAPALIM SUÇ BİZDEN GİTMİŞ.BİR GÜN ÇEK MAĞDURU OLUPTA DEMOKRASİ MÜCADELESİ İNSAN HAKLARI MÜCADELESİ VERECEKSİN DESELER NE KADAR KOMİK GELİRDİ.EN GİÇLÜ ERDEMDİR TAVİZ YOK ARKADAŞLAR ARİSTO NE DEMİŞTİ BEN AT SİNEĞİYİM EVET ÖYLE BİZDE ÖYLEYİZ ISIRMAYA DEVAM EDECEĞİZ Kİ SİSTEM ÇALIŞSIN VE ZIPLASIN . B.A.ETKİNLİK

    YanıtlaSil
  99. sn.arkadaşlar yargıtay içtihat kararını dilekçe ekine ekleyecekmiyiz,benim 1 ibrazından önce yazddırılıan ,1 de vekaleten olmak üzere 2 dosyam var..cevaplarınızı bekliyorum.saygılar.

    YanıtlaSil
  100. myway
    uyarlama yargılamsaından sonraki hakim kararını tekrardan temyiz etmemiz hususunda sorun olurmu hukuksal anlamda...

    YanıtlaSil
  101. 45VE 102 DE YAZAN ARKADAŞ SİZİN ÖNERİLERİNİZE BENZER ÖNERİYİ DAHA ÖNCE BU SİTEDE YAZMIŞYIM.KABUL GÖRMEDİ.EN AZINDAN CHP ANAYASA MAHKEMESİNE GİTMEDEN PARTİYİ ZİYARET EDELİM DEDİM KABUL GÖRMEDİ.KENDİ ADIMA ANAYASA MAHKEMESİ NASIL BİR KARAR VERİR BİLMEM. BİZE AİHM DENDE HAYIR GELMEZ.KİMSE KENDİNİ KANDIRMASIN BU TOPRAKLARA BİR KURŞUN ATMADAN SAHİP OLAN, SAHİBİ YAPTIĞIMIZ YABANCILAR NE DİYE ÇEKTE CEZANIN KALKMASINI İSTESİN. SERMAYE ONLARDA PARA ONLARDA NİYE UĞRAŞSIN BATIKLARLA.İŞİNİ ADAMLAR GARANTİYE ALMAK DURURKEN ARADIĞI YAPTIRIMLARI BULMUŞKEN NİYE CEZANIN KALKMASINI İSTASİN.İSTERLERSE HATA YAPARLAR BUNUDA BİZDEN İYİ BİLİRLER.BİZ TOPLUM OLARAK ÇAĞIN GEREKLERİNİ YERİNE GETİRMEZ İSEK YABANCI BİZİ NİYE DÜŞÜNSÜN.TARİHE BAKIN ARKADAŞLAR YABANCI İÇİN BİZİM YAŞAM HAKKIMIZ YOKTUR.LÜTFEN O KAPIYI UNUTUN.BU GÜNLER BİRGÜN GELECEK HASRET GÜNLERİMİZ OLACAK ZONGULDAKLI

    YanıtlaSil
  102. arkadaşlar şimdi af mı çıktı yargıtay herkezi beraatmi ettiriyo rahat rahat gezebilirmiyiz artık birisi cevap versin lütfen

    YanıtlaSil
  103. AVUKAT İCRA YAPMAK İÇİN GİTTİĞİ EVİN ÖNÜNDEKİ SOYU TÜKENMEKTE OLAN KORUMA ALTINDAKİ KÖPEKTEN KORKTUĞU İÇİN BELEDİYENİN VETERİNERLERİNE KÖPĞİ BAYILTTIRIP İŞLERİ BİTTİKTEN SONRA HAYVANI UYANDIRMADAN GİTTİKLERİ İÇİN KÖPEK ÖLMÜŞ VAY HALİMİZE YAKINDA İCRA YAPMAK İÇİN EV SAHİPLERİNİ UYUTMAK İÇİN DOKTOR ÇAĞIRIRLAR SA ŞAŞMAYIN
    GÖR TAYİP BEY YÖNETTİĞİN ÜLKENİN O SAĞLAM EKONOMİSİNİ

    YanıtlaSil
  104. BURASI NASIL BİR HUKUK DEVLETİ??

    Çeklerle ilgili yargılamalarda, yeni TCK'ya uygun olarak suçun ancak kasıt veya taksirle işlenebileceğinden bahisle, nasıl bir uygulama yapılacağı sorusuna Yargıtay 10.Ceza Dire Başkanı Mahmut GÜL'ün verdiği cevap: "Yani ne yapacağız, karım doğum yaptı beraat,kaza geçirdim beraat,bu durumda bu yasa uygulanamaz." Av. Ofluoğlu soruyu derinleştiriyor:"Peki iflas, iflas erteleme vs durumunda ne olacak, diyelim çekin bankaya ibraz edildiği gün hesaba haciz geldi". Muhterem Başkan, hukuk tarihine geçecek bir cevap veriyor: "Bunları dikkate alamayız".

    PES! EVET PES! Başka kelime bulamıyorum. Burası dağ başı mıdır yahu? "Dikkate alamayız" ne demektir? Sen hukuk adamı değilmisin? Sen Yargıtay Daire Başkanısın. Yasanın uygulanabilir olması veya olmaması senin problemin mi? O zaman uygulamasında müşkülat olan yasaları, oturun bir gece birkaç arkadaşınızla kafa kafaya verip değiştiriverin, sağını solunu düzeltin, uygulanabilirliğini artırın olsun bitsin!

    Y A Z I K T I R! Bir ülkede hukuk zedelenirse mülkün temelleri çöker! Sayın Hakimim yapmayın , etmeyin, hukuka kıymayın! Türk Ceza Kanunu, cezalandırmak için kasıt veya taksir arıyor, siz hangi mantık, hangi yetki yahut hangi yorumla bundan sarf-ı nazar edebiliyorsunuz??

    Ve böyle bir yorumla binlerce insanın hürriyetini bağlama hakkını nereden alıyorsunuz?

    AKL-I SELİM VE EHL-İ NAMUS HUKUKÇULARI TARTIŞMAYA DAVET EDİYORUZ. YÜREĞİ , AKLI VE BİLGİSİ YETENLERE HODRİ MEYDAN!

    ANKARA HUKUKLU

    YanıtlaSil
  105. sayın bodrum 48,

    hakkımda 8 adet çek dosaysından adli para cezası çıkmış yargutayda, bir dosyada 3.000 tl işyerimde 3 klima 4 bilgisayar koltuk masa dolap yazıcı ne var ne yok kaldırmış birinin şikayeti ve devam ediyor ödemiyorum ödemeyeceğim. param olsada onu ödemeyeceğim.

    eğer izmirden biri gerekiyorsa ben hazırım infazım olmasada kesilmiş ve yargıtayda olan dosyalarım var. İzmir ticaret odasına 10 yıl aidat ödemiş ve takdirde almış bir esnaf bir imalatçı bir ihracatçıyım. olur dersen mail adresim aşağıda, onlara yetecek kadarda bilgi sahibi olduğumu düşünüyorum yetmediği yerde destek isterim.

    mailim

    monseur_x@hotmail.com


    saygılar

    YanıtlaSil
  106. sayın Ankara Hukuklu,

    o zaman sayın Gül e sormaklazım teksir ve kastı dikkate almanız için olması gereken kriter nedir diye, bir kriter yok ise eğer bu kelimelerin bu yasada işi nedir diyede sormak lazımki gerçekler anlaşılsın

    saygılar

    YanıtlaSil
  107. mk telefonum 5316291750 yeniasır yarın gazetenin muhabiri fotğraf ve ropartaş yapacak benimle irtibat kur bodrum48

    YanıtlaSil
  108. mk telefonum 5316291750 yeniasır yarın gazetenin muhabiri fotğraf ve ropartaş yapacak benimle irtibat kur bodrum48

    YanıtlaSil
  109. sayın bodrum 48,

    hakkımda 8 adet çek dosaysından adli para cezası çıkmış yargutayda, bir dosyada 3.000 tl işyerimde 3 klima 4 bilgisayar koltuk masa dolap yazıcı ne var ne yok kaldırmış birinin şikayeti ve devam ediyor ödemiyorum ödemeyeceğim. param olsada onu ödemeyeceğim.

    eğer izmirden biri gerekiyorsa ben hazırım infazım olmasada kesilmiş ve yargıtayda olan dosyalarım var. İzmir ticaret odasına 10 yıl aidat ödemiş ve takdirde almış bir esnaf bir imalatçı bir ihracatçıyım. olur dersen mail adresim aşağıda, onlara yetecek kadarda bilgi sahibi olduğumu düşünüyorum yetmediği yerde destek isterim.

    mailim

    monseur_x@hotmail.com


    saygılar

    YanıtlaSil
  110. değerli arkadaşlar


    bu yargıtay kararlarının kaçak olan çek mağdurlarına bir tek getirisi olabilir...o da yeniden yargılanma ile infazları taahhüt vermeden durdurmak...

    defalarca yazdık yazmaya devam ediyoruz...bu bize sadece zaman kazandırır...İNFAZ DURDUĞU ZAMAN ÖNCE ASLİYE CEZADA DAVA GÖRÜLECEK...sonra kararı temyiz edeceğiz yargıtay süreci başlayacak....bu en kötümser tahminle 3 yıl demek...

    kısaca TAAHHÜT vermeyeceğiz...

    diğer taraftan defalarca yazdığımız CGK da bekleyen şişli ACM den giden 2009/227 numaralı karar neticeyi belirleyecek...

    yani 10.daire kararlarını takip etmemizin sebebi.

    TAAHHÜT VERMEDEN İNFAZLARI DURDURMAK...

    my way

    YanıtlaSil
  111. sevgili jenardi kusura bakma yeni girebildim yargıtay görüşmesinin ardından cezaları onananlar veya temyiz edemeyipte onananlar için yeniden yargılama olabilir sonucu çıkarabilinirmiB.A.ETKİNLİK

    YanıtlaSil
  112. cuneyt bey adamın yazdıgına baksana senın amacın ne dıyor neyın amacı ney kımın amacı ney kım benım gıbı bazı ...... iktidar partisi mılletvekıllerınden kufur yedı aradık mesaj attık diye çekı yazdıysan ode ........ dıye benım amacım ne olabılır acaba

    YanıtlaSil
  113. SLM ARKADASLAR SİTEMİZDE YAYINLANAN AVUKATLARDAN SYN.AV.SİBEL SEVİNÇ HANFENDİ VE AV.NESLİHAN BENLİER HANFENDİYİ ARADIM.HAKIMDA VERİLEN KARARLARI ANLATTIM SAĞOLSUNLAR ÇOK ALAKADAR OLDULAR ELLERİNDEN GELEBİLECEK HERŞEYİ YAPACAKLARINI SÖYLEDİLER KENDİLERİNE SİZLERİN HUZURUNDA ÇOK TEŞEKKÜR EDİYORUM.HALA VİCDAN SAHİBİ BİZLERİN DURUMUNU ANLAYABİLEN AVUKATLARIN OLMASI BENİ ÇOK MUTLU ETTİ. CECE.......

    YanıtlaSil
  114. tamam sevgılı myway onu sonra yayınlada bu taahhut bozma kararı ne ıse yaracak o hakkında bılgı verırmısın

    YanıtlaSil
  115. anayasa mahkemesi 2002 deki itirazı yani 3167/16 ceza maddesini iptalini redederken ,raportorun ''çekin bir borç alacak ilişkisinden ziyade bir havale aracı olarak gördüğünden '' hareketle redetmişti.5941 sayılı yasa çeki aynı bir bono gibi aynı zamanda bir borçlanma senedi haline getirmiştir.yani çekin anlamı sadece türk ticaret kanunu 707 deki çek görüldüğü yerde ödenir ' DEN İBARET DEĞİLDİR.Bu durumda anayasa mahkemesi kanunlarda yazmayan sadece bazı ticari çevrelerin ve bir kısım avukatların gündeme getirdiği ' çekte hapis cezası kalkarsa çek artık güvenilirliğini kaybeder ' gibi dayanaksız,kanunsuz bir gerekçeye dayandırarak veya çeki sadece bir havale aracı görerek ,5/1 ın iptal istemini rededemez.ret edebilmesi için somut,kanunlarda yer alan gerekçeler ortaya koyması gerekır.ben artık böyle bir gerekçenın olduğunu göremiyorum.Eğer şimdiki yasanın mevcut hali,anayasanın ilgili maddeleri ,evrensel hukuk ve diğer avrupa ülkelerindeki yaptırımlar ve uygulamalar göz önünde bulundurulur ise ki ben öyle olacağına inanıyorum,bu sefer 5/1 in ilk iki tümcesi iptal edilecektir.

    YanıtlaSil
  116. Anayasa raportörü Doc.Osman Can yeni anayasa nın olması lazım.
    Anayasada iki temel ilke olmalı. Bir, insan onuru bir değer olarak mutlak surette korunmalı. İki, bunun böyle olmasını sağlayacak siyasal bir yapı meydana getirilmeli. Yani insan onurunu hem koruyacak hem ona saygı gösterecek hem de onun yaşama geçmesini sağlayacak bir mekanizma üretilmeli. İki temel madde var, başka bir şey de yok aslında.
    Yani demokratik insan haklarına uygun bir anayasa çıkarsa bizim bu sorunlarımız temelden hallolur sanırım.
    http://www.haber7.com/haber/20100209/Canin-teklifi-Oy-verme-yasi-12ye-insin.php

    ihracatcı

    YanıtlaSil
  117. Sayın Mustafa,

    Haklı olduğunuz noktalar var. daha önceki yasayla ilgili Anayasa mahkemesine müracaatta sadece Anayasa madde 38 e dayanarak başvuru yapılmıştı. O dönemdede çekte vade kabul edilmiş değil idi ve Anayasa Mahkemesi çekin bir havale aracı olduğundan bahisle başvuruyu reddetişti.,

    şimdiki durumda çekte vade kararname ve 5941 sayılı yasayla kabul edilmiş ve Anayasa Mahkemesinin dayanak aldığı bu durum ortadan kalkmıştır.

    Bunun haricinde Seninde bir maddesinden örnek verdiğin Anayasanın 90 maddesinde o fıkra olmakla birlikte daha sonra 90 maddeye eklenen bir fıkra var ki çok önemlidir. Tam metnini birkaç ay önce yine buradan yazmıştım kelime kelime ezberimde olmamakla beraber özü şöyledir.

    Ülke yasalarımız uluslararası yasalarla çeliştiğinde referans alınacak yasa ulusal yasalarımız değil uluslararası yasalar ve kararlardır. Biz ülke olarak AİHS ne imza atıp taraf olurken Anayasamızın 90 maddesine bu fıkrayıda ekledik. Yani şu anda Dayanak noktamız madde 38 ve madde 90 a eklenen fıkra olmak üzere 2 tane.

    Kaldıki diğer verdiğin örnekte bu tür bir dosyayı takip edip hazır hale getirmektede hiçbir sakınca yoktur. Bencede bu bekleme sürecinde araştırıp böyle bir dosyayı ele alıp hazırlamakta yarar var bu konuda sana katılıyorum. Çünkü kimseye bir zararı yok olası faydasıda cabası.

    saygılar

    YanıtlaSil
  118. Çağ Yazılım3 Mart 2011 02:36

    Atabayrak buranın hacklenmesi için googlenin hacklenmesı lazım diyelimki burayı bir şekilde hacklediler blogger yapılı siteleri bilen biri olarak diyorumki burdaki bilgilerin hepsi google tarafından yedeklidir hemde harfine kadar o nedenle sorun olmaz, dünyadaki en sağlam en güvenilir bir altyapıya sahip bu site bana göre.

    YanıtlaSil
  119. HAK aramak, sigara içmek değildir.
    Otomobilinizin deposunu benzinle doldurmak hiç değil...
    Sinemaya gitmek ya da ister keyiften, ister kahırdan bir şişe rakı satın almak da değildir.
    Bunlara istediğiniz kadar zam yapabilirsiniz.
    ÖTV, KDV, lüks tüketim, adına ne derseniz deyin fiyatını artırabilir, içilmeyecek, alınmayacak, kullanamayacak hale getirebilirsiniz.
    Ama adalet, daha doğrusu insanların hak arayışlarını zorlaştırıcı zammı yaparken, bir kere, yüz kere, bin kere, yüz bin kere düşünmeniz gerekir.
    Çünkü; bugün bana, yarın size, bir gün hepimize adalet gerekebilir.
    Bu nedenle kolaylaştırmamız gerekir.
    Oysa ülkemizde, haksızlığa uğrayanları, hak aramaktan uzaklaştıracak uygulamalar yapılıyor.
    * * *
    Çok kızacaklar ama kesinlikle ve şiddetle karşıyım.
    Avukata gittin, danıştın, 600 lirayı masaya koyacaksınız.
    Bitmedi...
    Görüşmeniz uzadı.
    Bir saatten sonraki her 15 dakikalık uzatmalar için “Hukukmetre(!)” çalışmaya başlayacak ve 180 lira ek ücret yazacak.
    Bir buçuk saat için 600+180+180= 960 lira.
    İki saatlik avukat görüşmesi içinse, 600+720= 1320 lira...
    Dava dilekçesi yazmak, dava açmak, avukat tutmak vs.........
    Sürüp gidiyor...
    Kısacası şu:
    Şayet bu ülkede asgari ücretle çalışıyorsanız, uğradığınız haksızlığı yargıya taşıma hakkınız elinizden alınıyor...
    Böyle adalet olur mu?
    * * *
    Bir başka kanayan yaraya, iki gün önce değinmiştim.
    Meğer iş kangren olmuş da haberimiz yokmuş.
    Ticari suçlar, daha doğrusu karşılıksız çek davaları.
    Son iki yılda yakalanıp cezaevlerine konan çek hükümlüsü sayısı 32 bin 500 kişiymiş.
    Rakamlar, kafadan atma, tahmin ya da öngörü değil.
    Adalet Bakanlığı’nın resmi açıklamasına göre, ülkemizde tam 700 bin kişi aranıyor.
    Bulundukları yerde tutuklanıp içeri tıkılacaklar.
    Ve ne yazık ki bunlardan 650 bini karşılıksız çek kaçağı.
    Cezaevlerinde yatan çek suçlusu ise 65 bin kişi.
    Bu bir toplumsal yara değil mi?
    Çare bulmak devletin görevi değil mi?

    http://www.yazarx.com/FGuncel/hamdi-turkmen/09-02-2010/adaletin-bu-mu-dunya-/194160.aspx
    hamdi-turkmen@hotmail.com

    YanıtlaSil
  120. ortak bir metin hazırlansın hepimiz kendisine ulaşıp iletelim.....önemli olur kanımca

    YanıtlaSil
  121. http://www.milliyet.com.tr/adaletin-bu-mu-dunya-/hamdi-turkmen/ege/yazardetay/09.02.2010/1196507/default.htm?ver=69

    Hamdi TÜRKMEN ...Hürriyet - EGE köşe yazarı..

    Bir hafta içinde 2.defa karşılıksız çek konusuna değiniyor.İlk yazısında ekonomik suça ekonomik ceza verilmeli demiş ve köşesinde yazmıştı..
    Bugün avukatlık ücretleri ve karşılıksız çek konusunu tekrar gündeme getirmiş..
    Konumuzun vahametini yeni keşfetmiş gözüküyor..Maillerimizle daha çok bilgilendirebiliriz.Hazır bu konuya değinen bir gazeteci bulmuşken...

    YanıtlaSil
  122. Sayın MK
    SORU1:5941 SAYILI YASAYLA İLGİLİ HENÜZ BİR KARAR ALINDIĞINI DÜŞÜNMÜYORUM
    Cevap:Burada ki olayımız şu karar alınsın yada alınmasın .Lakin A.Mah karar sürecin de olaki 5941 sayılı kanuna göre (olması da olası) yargı sonuçuna varılıp infaz edilirse buda yargıtaya gönderilirse yargıtay süreci için birşeyler yapılmalı.Diyelim ki 5941 sayılı kanuna ve bir önceki kanuna göre lehe durum münasebetiyle verilen ceza Yargıtay dan dönmesine rağmen taahhütte bulunmamış yani kaçak durumu olan kişinin dosyası.Bakınız Yargıtay dan dönen dosyalar şu andakilerden bahsediyorum.Yerel mahkeme tarafından daha ivedi bir şekilde yargılanma düzeltilir ve sonuca bağlanır. Şu anda da bu gerekçeler içerisinde ki dosyayı bulmak tabiki zor.Ama kısa bir süre sonra bulmamakta mümkün değil.İşte herşey burada başlıyor herhangi bir dosyayı ortaya çıkarıp bu dosyayı yerel mahkemeden butarafa takip etmeliyiz.Yarın dosya aramaya başlamamalıyız.Bunlar bizim AİHM sorunsuz gönderme kriterlerimiz.
    Ola ki çek yasasını bir kenara koyalım çekte hapis yoktur.Buda bir gerçektir.
    Bizim gerekçelerimiz adli para cezasını örnek teşkil edecek bir yargıtaydan dönen dosyadır.Bu velev 5941 olur velev ki 3167 istersen evirip çevirip lehe durumu ortaya koysunlar.
    Bizim AİHM başvuru sebebimiz 5275 NOLU YASA madde 106 bağlanmasıdır.
    AİHM PROTOKOL 4
    MD:1 BORÇTAN DOLAYI ÖZGÜRLÜĞÜNDEN BIRAKILMA YASAĞI
    Hiç kimse ……………………………………………bırakılamaz.
    SORU:2 AİHM VERDİĞİ KARARLARIN HÜKMÜ
    CEVAP:Anayasanın 90 maddesi:
    Usulüne göre yürürlüğe konulmuş milletlerarası andlaşmalar kanun hükmündedir. Bunlar hakkında Anayasaya aykırılık iddiası ile Anayasa Mahkemesine başvurulamaz
    Soru3:AİHM SÜREÇ
    Dava kabul süreci ilk süreç 3 ile 5 ay ortalama .Yanlız şu bir gerçek dava kabul edilirse gerekli tüm yazışmalar da yapılırsa devletle dava sonuç süresi biraz uzun. Uzun olmasının sebebleride gerekçe ve purosüdürler yani AİHM öncelikle anlaşma yönüne bakıyor .Bu anlaşma kimle devlet ile yani o dönemin hükümeti ile.FARZIKEREM Anayasa mahk.kararı lehimize görünüp de aleyhimize çıktı diyelim.Ne olacak o zaman.Ya A.Y.MAK TBMM ne fırsat verirse.Hükümette evirip çevirip hapsi ön plana çıkarırsa o zaman deli tavuk gibi geçen süreleri ararız. AİHM dönemin hükümetine yahu böyle bir durum var demesi dahi yeter.BENİM DEDİĞİM ZAMANI ALEYHİMİZE DEĞİL LEHİMİZE ÇEVİRMELİYİZ.DOĞRU YADA YANLIŞ

    YanıtlaSil
  123. ben çekte hapis cezasının kaldırılacağına hiç ihtimal vermiyorum.helede karşılıksız çeklerde dahada çok patlama yaşanacakken.ancak bazı arkadaşların yazdığı gibi yeniden yargılanma falan sadece zaman kazanırız.sonra neolacak işimizi gücümüzü evimizi barkımızı kaybetmişiz hangi birini toparlayıp bide borç ödeyeceğiz.sonunda yine cezaevi.bence kuzu kuzu yatacağımıza hep birlikte eylemler yapıp bizleri görmezlikten gelen hükümeti seçimlerin arefesinde sesimizi duyması için zorlayalım.sitede yazış yazış nereye kadar.bunların bizi anlayacağı yok.onlar zannediyorki malımız mülkümüz var satsın ödesin borcunu diye düşünüyor oysa bizlerin pekçoğu zaten herşeyini satmış yada hacizle alınmış herşeyimiz elimizden gitmiş .başka ülkelerde iflas edenlere devlet sahip çıkıyor özgürlüklerini ellerinden almıyor.borçlarını ödemeleri için destek oluyor.bu hükümette maalesef başaramadı bizi niye ab,ye almıyorlar işte sebeplerden biri bu.devlet vatandaşına sahip çıkamıyor

    YanıtlaSil
  124. SAYIN İLGİLİ VEKİLLER 2B YASASI'NIN TÜRKİYE GENELİNDE UYGULANDIĞI SÖYLENİYOR FAKAT, GAZİANTEP'TE BÖYLE BİR UYGULAMA YAPILMIYOR, MİLLİ EMLAK MÜDÜRLÜĞÜ İLGİLENMİYOR BELKİ BİRAZ ŞÜPHECİ YAKLAŞIYORUM FAKAT BİRŞEYER DÖNÜYOR VE BENİMDE ARAZİMİN 2B YASASINA GİRMEDİĞİNİ SÖYLÜYORLAR, FAKAT ARAZİM HAZİNEYE GİTMİŞ, VE YAKIN TARAFLARA TOKİ KONUTLAR YAPMAYA BAŞLIYOR...HAZİNEYE GİTMİŞ ARAZİLERİMİZ TOKİ'YE VERİLİYOR, BİZLERE İSE ARAZİLERİMİZİN 2B YASASINDAN FAYDALANAMADIĞINI ÖNE SÜRÜYORLAR BURADAN İLGİLİLERE DUYURMAK İSTİYORUM LÜTFEN İLGİLENİN.
    NOT: YER GAZİANTEP SUBOĞAZ KÖYÜ...

    YanıtlaSil