Devlet Borçluları Tefecilerin Elinden Kurtarmalıdır

Varlık yönetim şirketleri, kredi borcu, bireysel kredi borcu, kredi kartı borcu, banka takibindeki alacaklar, banka borcu haciz dosyalarıBugün itibarı ile 813 bin kişi bireysel kredi ve kredi kartı borcunu ödeyemez durumdadır. Sadece vatandaşların kredi kartı borç tutarı 5 milyar TL’ye ulaşmış durumdadır. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan boşuna kredi kartı kullanmayın, ayağınızı yorganınıza göre uzatın" demedi. Şimdi ortada büyük bir sorun var. Bu sorunu çözmek de hükumete düşüyor. Kamu bankaları, borçlu esnaf ve vatandaşı sıfır faizli kredilerle tefecilerin elinden kurtarmalıdır. “Baba"lık böyle günlerde belli olur.

Kredi talebinde bulunduğunuzda, üç defa düşünün, sonra bir adım atın. Bankadan kredi alanlar, taksit tutarlarının ne kadarının anaparaya ne kadarının faize ait olduğunu çoğu defa bilmez. Uygulamada kredinin ilk yıllarındaki taksitlerden yüksek oranlarda faiz alınır. Örnek olarak 100 bin TL on yıl vade, 1.27 faiz oranı ile kredi kullanan kişi, bankaya vade sonunda 195 bin TL öder. 195 bin TL'nin 100 bin TL'si anaparaya, 95 bin TL'si faize aittir. Tüketici on yıl boyunca ayda sabit 1.600 TL taksit ödeyecektir. Ama bu taksitlerin ilk iki yılında tüketici büyük oranda aldığı kredinin faizini öder. Mesela ödenen ilk taksit olan 1.600 TL'nin 350 TL'si anapara, 1.250 TL'si faizdir.

Özetle bir yıl sonunda ödenen paranın dörtte üçü faize gider. 100 bin TL’ye karşılık on yıl vadeyle kredi alan kişi için faizin en yüksek ödendiği dönem ilk beş yıldır. Toplamda ödenecek 95 bin TL faizin ilk beş yılı sonunda 66 bin TL’si ödemiş olur. Bu gerçeği bildikten sonra kararınızı verin.

Bankaların ödenmeyen kredilere karşı haciz yoluyla el koydukları binlerce gayrimenkul var. Konut, dükkan, mandıra, otel, fabrika, samanlıklar, kebap salonları, sebze bahçesi, soğuk hava deposu, disko, cam sera, halı saha, çay bahçesi gibi aklınıza gelebilecek her türlü mal sayesinde bankalar adeta emlakçi oldu. Zaman zaman bu mülkleri ihale yoluyla ellerinden çıkarıyorlar.

Batık krediler ise, 2003 yılında çıkarılan bir kanunla kurulan "Varlık Yönetim Şirketlerine" satılıyor. Mesela 100 milyon liralık geri dönmeyen bir kredi 15 milyon liraya varlık yönetim şirketine devrediliyor. Banka aldığı 15 milyon liranın vergisini ödüyor. Ancak bilançosunun şüpheli alacaklar kısmında 85 milyon lirayı tutuyor. Yani gider olarak gösterildiği için matrahtan bu 85 milyon lirayı düşüyor. Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurulu kayıtlarına göre bankalar 15 milyar liralık tahsili gecikmiş alacağını, sektördeki tabirle çöp kredileri şirketlere devrederek bilançolarını bu şekilde temizleme yoluna gitti.

Yurt dışında ise varlık yönetim şirketlerine benzer statüdeki şirketler öncelikle borçluya ulaşır ve yasal işlem yapmadan uzlaşmaya çalışır. Bu şekilde borçlu ödeyebileceği bir rakamı vererek borçtan kurtulur. Şirket 10 milyon dolara aldığı dosyaları 15 milyon dolar olarak tahsil edebilirse güzel para kazanmış olur gerçek anlamda kazan-kazan yöntemi uygulanır.

Türkiye'deki sistem ise çok farklı. dosyalar önce çeşitli hukuk bürolarına dağıtılır, alacaklar icra yoluyla tahsil edilmeye çalışılır ve icra masrafları, vekalet ücretleri borçlunun sırtına yüklenir. Varlık Yönetim Şirketi herhangi bir indirim uygulamaz. Bankanın takibinde yapılan indirimler ve taksitlendirmeler gibi ödeme kolaylaştırıcı argümanlar kesinlikle kullanılmaz. Banka 100 TL'lik borcu yeri gelince 80 TL'ye ve 4-5 taksitte ödemeyi kabul eder fakat varlık şirketleri 100 TL'lik borcu 120 TL'ye ve peşin olarak tahsil etmeye çalışır.

Bugün itibarı ile 813 bin kişi bireysel kredi ve kredi kartı borcunu ödeyemez durumdadır. Sadece kredi kartı borç tutarı 5 milyar TL’ye ulaşmış durumdadır. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan boşuna kredi kartı kullanmayın, ayağınızı yorganınıza göre uzatın" demedi. Şimdi ortada büyük bir sorun var. Bu sorunu çözmek de hükumete düşüyor. Kamu bankaları, borçlu esnaf ve vatandaşı sıfır faizli kredilerle tefecilerin elinden kurtarmalıdır.

Necmettin BATIREL- TÜRKİYE GAZETESİ
necmettin.batirel@tgrthaber.com.tr
https://twitter.com/NecmetinBatirel

Kategori: Varlık Yönetim Şirketleri, Banka Kredi Borçları, Bireysel Kredi, Takipteki Alacaklar, Haciz

4 yorum:

  1. Am xavi Gerad jude, Aiicco inssurance plc bir temsilcisi.

    Size bir kredi ihtiyaci varsa bugün e-posta yoluyla bugün bize ulasin, istediginiz kredi ile size yardimci olabilir:

    (xavigeradloanfirm@yahoo.com)

    Yilbasi kredileri% 3 faiz orani sadece avelable vardir. Ciddi basvuran, ancak daha fazla bilgi için irtibata geçiniz. Biz renging krediler

    sunuyoruz

    3000 sadece US $ Euro ve pound 50,000.000 için.

    Biz dahil kredi her türlü teklif

    Bireysel krediler:

    Isletme Kredileri:

    Ögrenci Kredileri:

    Insaati krediler:

    Ev kredileri:

    Is expandsion krediler:

    Borç konsolidasyonu kredi:

    Biz hizli ve dinamik test edilmis ve güvenilir bulunmaktadir.

    Daha fazla bilgi için (xavigeradloanfirm@yahoo.com): E-posta Iletisim.

    Sr Gerad jude görüyoruz.

    YanıtlaSil
  2. Jonna Finance11 Ocak 2014 00:36

    Eğer acil kredi ihtiyacınız var mı? Eğer bir iş başlatmak için kredi her türlü ihtiyacınız var mı? Eğer bir ev ya da araba satın almak için bir kredi gerekiyor? Ya da faturalarınızı ödemek için ya da kendine dikkat çekmek için bir kredi gerekiyor? Evet eğer jonnafinance@outlook.com bugün bize e-posta ve kredi almak ..

    E-posta: jonnafinance@outlook.com
    selamlar
    Mr Jonna

    YanıtlaSil
  3. Jonna Finance11 Ocak 2014 00:36

    Eğer acil kredi ihtiyacınız var mı? Eğer bir iş başlatmak için kredi her türlü ihtiyacınız var mı? Eğer bir ev ya da araba satın almak için bir kredi gerekiyor? Ya da faturalarınızı ödemek için ya da kendine dikkat çekmek için bir kredi gerekiyor? Evet eğer jonnafinance@outlook.com bugün bize e-posta ve kredi almak ..

    E-posta: jonnafinance@outlook.com
    selamlar
    Mr Jonna

    YanıtlaSil
  4. dikkat !!!

    Ben Terry Bravo, Kredi sirketlerin CEO, ben Terry Bravo duyuyorum ....
    Sen Kredi Eger asil ihtiyaciniz var mi? Insaat kredisi? Ögrenci kredileri? YATIRIM Kredi?, Borç

    konsolidasyonu kredi? E-posta yoluyla çok daha eglenceli @ Bilgi? (bravoterry99@yahoo.com)

    (Bravo_terry_loanfirm@webadicta.org) için bize ulasin .. Biz% 3 faiz kredi vermek unutmayin
    Uygulamak için tesekkür ederiz. .

    Bravo Terry Kredi firmasi.

    YanıtlaSil