Taahhüdü İhlal Uyap Yakalama Butonu Etkinleştirildi

Taahhüdü ihlal hapsen tazyik, yakalama, taahhüdü ihlal yakalama kararı. Banka, ödeme şartını ihlalTaahhüdü ihlal hapsen tazyik ilam dosyalarında HSYK 6 nolu genelgesi gereğince yakalama verilmiyor, yakalama kararı sanığın adresine bağlı kolluk birimlerine yazı gönderilerek infaz işlemleri gerçekleştiriliyordu. Hapsen tazyik ilam dosyalarında Uyap ekranında yakalama butonu bulunmamaktaydı. UYAP üzerinde gerçekleştirilen son güncelleme ile bu buton artık aktif durumdadır.

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun 4 ve 6 nolu genelgeleri ile 20/03/2006 tarih 2006/10218 karar sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe giren Ceza ve İnfaz Kurumlarının Denetimi ile Ceza ve Güvenlik Tedbirlerini İnfazı Hakkındaki Tüzüğün 193. Maddesi uyarınca taahhüdü ihlal hapsen tazyik kararlarında uyulacak esas ve usuller belirlenmiştir.

          Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun 6 nolu genelgesinde; Taahhüdü ihlal hapsen tazyik işlemlerinde ödeme ve mal beyanında bulunma halinde kişinin mahkemeden karar alınmadan salıverilmesi mümkün iken, yakalama verilen tazyik hapislerinde mahkemeden düşme kararı alınmadan kişinin salıverilmesinin mümkün olmayacağı, bu nedenle yakalanan kişinin hiçbir şekilde yakalama emri gibi hukuksal bir dayanak olmadan hürriyetinden yoksun kılma sonucunu doğurabileceği Cumhuriyet başsavcılıklarında tazyik hapsi defterine kaydına imkan sağlanmış olması sebebiyle UYAP ortamında icra ceza mahkemelerince karar verilen tazyik hapislerinin uygulamaya yeni eklenen tazyik hapsi defterinden numara alacağı ve işlemlerinin tazyik hapsi dosyası üzerinden yürütülmesi gerektiği,

          Ceza ve İnfaz Kurumlarının Denetimi ile Ceza ve Güvenlik Tedbirlerini İnfazı Hakkındaki Tüzüğün 193. madde (2). fıkrasında Tazyik hapsi kararlarının Cumhuriyet başsavcılığınca infazında aşağıdaki esas ve usuller uygulanır;
b) Bu kararlar, hükümlünün kararda belirtilen adresinde bulunan mahalli kolluk kuvvetlerine veya ilgilinin bu adreste bulunamaması halinde yargı çevresi dışındaki o yer Cumhuriyet başsavcılığına gönderilir. demektedir.

          10.01.2013 tarihli UYAP güncelleme duyurusunun 21. bendinde "Hapsen tazyik ilam dosyaları için de Sisteme ve KİHBİ'ye yakalama uyarısı verilebilmesi için yakalama ver butonu aktif hale getirilmiştir" açıklaması yapılmış ve taahhüdü ihlal hapsen tazyik dosyalarında yakalama ver butonu etkinleştirilmiştir. Yaklama butonuna basıldığında şahsın yakalaması olduğu polis ve Jandarma sorgu ekranlarına anında düşecektir.

          HSYK 6 nolu genelge ile bu güncelleme birlikte değerlendirildiğinde taahhüdü ihlal ve mal beyanı ile ilgili hapsen tazyiklerde artık kararı veren mahkeme nezdinde ki savcılıkça evrak adres itibariyle diğer savcılıklara gönderilmeyip yakalama uyarısı verilerek infazı takip edilecektir. Bu düzenleme infaz tüzüğünde ki düzenlemeye aykırı görünse de malum "UYAP söz konusu ise akan sular durur, değil tüzük kanun bile kadük" olur! düşüncesinde olan savcılarımız yakalama ver butonuna hasretle sarılıp kullanmaya başladılar.

          Gerek infaz tüzüğü gerekse HSYK 6 nolu genelgesiyle esasen kadük olan yakalama butonu olmuştu, Cumhuriyet savcılıkları neredeyse taahhüdü ihlal ve mal beyanı dışında kalan hiç bir suça "yakalama ver" butonunu kullanamıyordu. Hırsızlık, gasp, tecavüz, sahtecilik ve uyuşturucu gibi tüm suçlarda mahkemeler sanıkları salıverdiği, erteleme veya HAGB uyguladıkları için yakalama çıkarılmıyor "yakalama ver" butonunun kullanılmasına da gerek kalmıyordu. Hapsen tazyik dosylarında yakalama ver butonun kaldırılması esasen, yakalama ver butonunun kadük olmasına yol açmıştı. Bu butonun tekrar aktifleşmesi ile yakalama ver butonunun atıl olmaktan kurtulması da sağlanmış oldu.

          Bu güncelleme ile birlikte taahhüdü ihlal hapsen tazyik yaklama kararları adli kolluk görevlilerinin bilgi ekranında görünecek, ancak adli kolluk görevlilerinin bilgi ekranında suç bilgileri görülmeyecek dolayısıyla yakalama işleminin hangi suç veya ceza nedeniyle yapıldığı anlaşılamayacaktır. Mesai saatleri dışında ve tatil günlerinde yakalanan kişiler durum anlaşılıncaya kadar kollukça nezarethanede tutulacaklardır. Buda oluşacak mağduriyetlerin bir başka boyutudur. Mükerrer yakalamalar infazlar oluşabilecektir.

          Bu uygulamanın başlatılmasında ki nedenin, taahhüdü ihlal cezalarının kaldırılmasına yakın, Banka ve GSM lobilerinin gönlünü alma Avukatları kısmen mutlu etme çabası  olarak düşünüyoruz.

          Haklarında taahhüdü ihlal hapsen tazyik kararları bulunan arkadaşlarımız sona yaklaştığımız bu günlerde yakalanmamak gerekli özeni göstermeye azami çaba göstersinler.

Allah yar ve yardımcınız olsun.

23 yorum:

  1. vay şerefsizler bizleri ağır suclu gibi avukalrada peş keş ceken zihniyet allah belanızı versin 

    YanıtlaSil
  2. Hakan Akbulut6015 Ocak 2013 09:49

    Allah ıslah etsin ne diyeyim

    YanıtlaSil
  3. VUR ABALIYA,,
    TAAHHÜTTEN BORCU OLANLAR ŞEREFLİ İNSANLAR DIR,, KAÇMAYANLAR DIR,,

    MİNAREYİ ÇALMAMIŞ' Kİ,, KILIF HAZIRLASIN,, MASUM VATANDAŞLARI DÜŞÜRDÜKLERİ HALLERE BAKIN,,

    KİŞİLERE REFAH DÜZEYİNDE YAŞAYAMICAGI KADAR MAAŞ VERİRSENİZ, VE ELİNEDE İMKANLAR VERİRSENİZ KİŞİ NAPICAK BORÇTAN YİİCEK TABİKİDE,,

    SONRADA NEYMİŞ EFENDİM ,,,, ÜÇ ÇOCUK, ULAN MİLLET BİR ÇOCUGA BAKAMIYOR   ÇOCUGUN DOĞUMUNDAN SONRA MASRAFLARI BAŞLIYOR BEZ,, MAMA,, ÜST,, BAŞ,, KİM İSTEMEZ ÇELİK ÇOCUK OLSUN HUZUR OLSUN,, ADAMI ÇILDIRTMAYIN  KI,,,,,NA RAHATMI BATTI'DA GEL BANA TAAHHÜDÜ İHLAL CEZASI VER DEDİ,,, O SAFHAYA KADAR ÇEKİLEN REZİLLİĞİ BİR ALLAH BİLİR BİRDE BOÇLU KİŞİLER,,,,


    SADECE KOCAMA BİR YAZIKLAR OLSUN DİYORUM,,, VATANDAŞINI KURDA TESLİM EDEN ZİHNİYETLERİ ALLAHA HAVALE EDİYORM,,,,

    YanıtlaSil
  4. şimdi taahhütten yakalananlara 10 gün süre verilmeyecekmi arkadaşlar

    YanıtlaSil
  5. Evet 10 günlük süre kalktımı admin bilgi verirseniz çok seviniriz

    YanıtlaSil
  6. Istanbulllllll3422 Ocak 2013 22:23

    merhaba;taahhüdü İhlal den 21 şubat 2013 hakkımda dava açılmış nasıl bi yol izliyebilirim yardımcı olurmusunuz

    YanıtlaSil
  7. verılecek onunla alakalı degıl bu genelge..kısacası su artık gbt ve uyap sorgulamasında cıkacak bu suc yanı yakalanmamaya calıs polıse eskıden gbt de cıkmıyordu sımdı cıkacak

    YanıtlaSil
  8.  kalkmadı on gunluk sureyle alakalı degıl bu genelge 10 gun sure verılecekkkkkkk.

    YanıtlaSil
  9. beni yol kontrolunde yakaladılar 25/01/2013 tarihinde savcının yüzünü bile görmeden kendimi ceza evinde buldum ve borcun tamamını yatırmadan avukat kararı kaldırmadı 10 günlük süre bulunduğu şehirde ceza evi yoksa onlara veriliyor dediler polisler

    YanıtlaSil
  10. 10 gün süre veriyorlar nerde olursan ol bu madde yasalaşmasını arkadaşlar

    YanıtlaSil
  11. turgut arıkan25 Şubat 2013 14:43

    benimde taahüdüihlalden kesinleşmiş cezam var evden dışarı çıkmıyorum kaakol kahve kahve ev ev lokanta lokanta dolaşıp beni soruyomuş sanki cinayet işledik gasp yaptık yazık be adam gibi ödeyecez borcumuzu ama yokluk mertliği bozuyo

    YanıtlaSil
  12. Durşuşmaya gireceksiniz hakimden zaman isteyeceksiniz, süreyi uzatmaya bakın

    YanıtlaSil
  13.  gidin kahramanmaraşa, kahramanmaraş taahhüdü ihlale denetimli serbestlik kapsamında tahliye uyguluyor aynı gün salıverilirsiniz

    YanıtlaSil
  14. Bulent Kerem7 Mart 2013 19:09

    Önceliklede avukat milleti abartılı aldığı faizin altında ezilip gebersinler.İnsanlar ödemede zaten zorlanırken tam borç bitti diyorsun adam senin ödediğin kadar faizi karşına çıkartıyor.Bneden fazla aldıkları her kuruş haram olsun beter olup faiz belasında boğulsunlar inşallah.


    YanıtlaSil
  15. acaba bu genelge yayınlamanmadan once kesınlesen kararlarda gozukecekmı cunku bellı bır tarıhten oncekı kesınlesen kararlarda gbt cıkmıyordu budamı oyle

    YanıtlaSil
  16. Cezayı nerede-hangi ilde- yemiş olursa olsun Kahramanmaraş'a teslim olan taahhüdü ihlal ve nafaka suçluları denetimli serbestlikten faydalanıp hemen tahliye olmaktadır. 
    Av.İshak Burak GENÇ- 0506-9952176

    YanıtlaSil
  17. Cezayı nerede-hangi ilde- yemiş olursa olsun Kahramanmaraş'a teslim olan taahhüdü ihlal ve nafaka suçluları denetimli serbestlikten faydalanıp hemen tahliye olmaktadır. 
    Av.İshak Burak GENÇ- 0506-9952176

    YanıtlaSil
  18. Cezayı nerede-hangi ilde- yemiş olursa olsun Kahramanmaraş'a teslim olan taahhüdü ihlal ve nafaka suçluları denetimli serbestlikten faydalanıp hemen tahliye olmaktadır. 
    Av.İshak Burak GENÇ- 0506-9952176

    YanıtlaSil
  19. İyi günler ben geçen ay Tekirdağ'da yakalndım ve adliyede 10 gün süre verdiler Tekirdağ cezaevine telim olmam için..Fakat şehir değiştirdim ve yakalanmamaya çalışıyorum..Kahramanmaraşa gitsem bi faydası olurmu ki ? yoksa teslim olduğumda Tekirdağ cezaevinemi sevk ederler ?

    YanıtlaSil
  20. hakkimda yakala karari var bes aydan fazla oldu bir seneyi doldurunca bu yakalama karari düşermi acaba ödeyecegim miktar cok fazla üstüne birde faizi binince altından cikamaz oldum mecburen yakalanmamaya dikkat ediyorum bilgisi olan paylaşırca şimdiden tesekkür ederim

    YanıtlaSil
  21. sen ne diyorsun be.........olaylara at gözlüğüyle bakmayı bırakta o kafanı kumdan çıkar.kocası yüzünden borç batağına giren avukatların baskısıyla taahhüte imza atan sonuna dek mağdur olan ev hanımı ne yapsın? o kadar suçlunun içine giripte hapismi yatsın?işlemediği bir suç yüzünden kafayımı oynatsın..........biraz allah korkusu olsun içinizde....herkezi aynı kefeye koymayın.......biraz insaf yaaaa!

    YanıtlaSil
  22. DEMOKRATİKLEŞME PAKETİNE TAAHHÜDÜ İHLAL HAPSİ İÇİN ŞU MADDE EKLENEBİLİR...

    taahhüdü ihlal hapsi tüm ülkede kaldırılacak, yerine yeni uygulama
    olarak YAPILANDIRMA TAKSİTLERİ adı altında bu borçlar 60 ay vadeye
    bölünecektir..bunun için herkez 15 gün içerisinde başvuruda bulunması
    gerekmektedir...İŞTE BÖYLE BİR MADDE EKLENSE HERKEZ MEMNUN OLUR
    SANIRIM.NE BORÇLULAR NEDE ALACAKLILAR MAĞDUR OLMAZ..TÜM YAKALAMALARDA
    İPTAL OLUR...HERKEZ YENİ YAPILANDIRMASINI YAPAR DÜŞÜK ÖDEMEYLE
    BORÇLARINI RAHATÇA ÇALIŞIP ÖDER...
    BAŞBAKANIMIZA ÖNERİDİR...
    SAYĞILAR

    YanıtlaSil
  23. tahüdcüler ab türk haber tıklayın haberi okuyun 

    YanıtlaSil