Türkiye'nin Kanayan Yarası, icra Daireleri

icra, haciz, icra daireleri, icra memuru, rüşvet, ev haczi, taahhüdü ihlal, adalet
Adalet Bakanlığı'nın içinde, icra memurları milleti haraca bağlamış, kimsenin sesi çıkmıyor. İcra Daireleri işlevini yitirmiş iş yükü fazlalığı nedeniyle çalışamaz halde fakat Paylaşılan pasta dilimi azalmasın diye başka icra dairesi açılmasına karşı çıkan icra müdürleri, icra lobileri var.

Geçtiğimiz günlerde Konya merkezli icra operasyonu yapıldı, operasyonda icra müdürü, iş adamları ve birçok kamu görevlisinin olduğu 40 kişi gözaltına alındı. Konya İl Emniyet Müdürlüğü, icra müdürlüklerindeki ihaleleri takibe aldı. Yaklaşık 1 yıl süren takip sonrasında polis operasyon yaptı. Şüphelilerin icra yoluyla satışa çıkan konut, araç ve iş yerlerini belirledikleri bir sistem dahilinde uygun fiyata aldıkları iddia ediliyor.

Konya İcra Müdürlüğünün yolsuzluklarından milleti haraca bağlamasından, haksız yere haciz edilen araçlardan konut ve iş yerlerinden Bakanlığın, Hakim ve Savcıların yıllardır haberi var. Fakat bu usulsüzlük o kadar ayyuka vardı ki operasyon yapılmak zorunda kalındı.

İcra Müdürleri ve Memurları kötü niyetli ise tabiri caizse vatandaşa dünyayı dar ediyor. Kötü niyetli memur ile mücadele etmek isteyen avukatları ise, başta o sisteme çanak tutan bir başka avukat engelliyor, engellemek için elinden geleni ardına koymuyor.

Bir Avukat İcra Dairesinde Yaşadıklarını Anlatıyor.
Hiç unutmuyorum, avukatlık stajıma yeni başlamıştım. İstanbul icra dairelerinden birisine gönderildim. Evrakı verdim, memur aldı yüzüme baktı. Anlam veremedim. "Masraf nerde?" dedi. Masrafı masanıza koydum işte dedim. "Bu mu masraf" dedi. "Evet, o kadar değil mi?" dedim. Sinirle dosyamı alıp, masaya fırlattı, "git 3 gün sonra gel" dedi. "Niye ki?" dedim. Bağıra bağıra salonu inleterek, "Bir de soruyor musun? Kanunu bilmiyorsun gelmişsin karşıma niye ki diyorsun? Kanun bana 3 günlük süre vermiş, işime karışma" dedi…

Peşimden gelen avukatın açık çekmecesine parayı atıp, "masrafı koydum "Hüseyin abi" diye bağırması ve işinin hemen yapılması, işin püf noktasını görmeme neden olmuştu. Büroya döndüm, bir de staj yaptığım avukat beni fırçaladı. "Al bu parayı hemen götür ver ve talimatı al" dedi. Koştur koştur tekrar adliyeye gittim. Bu defa memur yine beni azarlayıp, "Bu ne ulan, bana rüşvet mi veriyorsun, seni şimdi savcılığa şikayet etmez miyim" demez mi! Kan ter içinde kaldım.. Adam haksızken bir de beni affeden merhametli icra memuru "Hüseyin abi" durumuna düşmüştü.

Haklıydı, rüşvetin nasıl verileceğini bilmeyen bir stajyere böyle yüklenebiliyordu işte…

Avukat bürolarında alınan ve icra mahkemesinde bir anda hapis kararına dönüşen ödeme taahhütleri, mükerrer tahsil edilmeye çalışılan senetler, ilgisiz evlere yapılan ev eşyası haczi, icra ceza mahkemelerinden çıkan taahhüdü ihlal hapis cezaları, suçsuz günahsız vatandaşa yapıştırılan, icralar, hacizler, hapis cezaları

Kredi alabilen üst düzey kamu görevlileri, vicdanları dahilinde zora düşmüş borçluların mevzuat gereği %40 lara düşen mallarına yasal yoldan kayırma sureti ile el atabilmektedirler. Sonra da bunu değerinden satarak %100 ün üzerinde paralar kazanmaktadırlar. Sadec şahıslarla değil "Borcunu Ödeyemeyecek Durumdaki Borçluyu Yok Etme Mantığı" ile hareket eden bu mevzuat olduğu müddetçe "Yargıda Rüşvet" son bulmayacaktır.

İnsan oğlunun vicdanı bir kere yok olmasın.

3 yorum:

  1. Kuzeydoguist20 Ocak 2013 01:28

    İCRADA YENİ UYGULAMALAR

    Yeni uygulamalar için Adalet Bakanına ve emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. Öncelikle İstanbul’da icra dairelerinde rüşvet iddia değil vakıadır. Yani olağan hale gelmiştir. Bunda avukatların katkısı inkar edilemez. İstanbul ve ilçe icra daireleri TİCARETHANE gibi çalışmakta, bir günde bir aylık maaşından daha fazla rüşvet alan müdür, müdür yardımcısı ve memurlar bulunmaktadır. Geç de olsa nihayet bu konuya el atılmıştır. Yeni uygulamalarla neler değişecek? 1) İcra dairesine adım atan herkes yolunacak kaz olarak görülmeyecek.2) Adamına göre muamele sona erecek.3) Bugün git yarın gel devri bitecek.4) İcra dosyasına yapılan ödemelerden % 1 ila % 10 arasında gayri resmi komisyon alınamayacak.5) İcra müdür ve memurlarının maaşının yanında aldıkları rüşvet avanta ile hakim ve savcılardan daha fazla kazanması önlenecek.6) Bazı müdür ve memurlar istifa edecek veya emekliye ayrılacak.7) Maaşımızın %10-15’ini dairede kendi hazırladığımız talep ve tezkerelerin imzalanması ve postaya verilmesi için dağıtmayacağız.8) Menkul hacizlerinde rüşvet alamayacaklarını düşündükleri kişileri günlerce haciz araçlarında dolaştıramayacaklar.9) Birileri daha fazla haksız kazanç elde ederken, icra işi yapan avukat ve takip memurları ihtiyati haciz dosyasına üç günde sıra getirilmediği için işten atılmayacak.10) Satış talebinde bulunduğumuz dosya rüşvet vermediğimiz için haftalarca incelenmeden bir kenarda bekletilemeyecek.11) Yazılı taleplerimize görüldü yapılmadan ve ret kararı yazılmadan sözlü retle karşılaşmayacağız.12) Kaşelerde geçmişe ait tarih ayarlanmayacak. Düşen hacizler veya dosyalar kolayca harç ödenmeden canlanmayacak.13) Parça başı rüşvet istenemeyecek. Al gülüm ver gülüm bitecek.14) Ivır zıvır sebeplerle talepler reddedilemeyecek. İcra mahkemesine gidin ama savcıya gitmeyin denilmeyecek.15) Hak arama iddiasında olan avukatlar kendi işlerini yaptırmak veya hızlandırmak için haraç ödemekten kurtulacak.16) Dışarıdan eleman çalıştırma sona erecek. Raf parası, eleman ücreti için para istenmeyecek.17) Verenden alıp, vermeyenden zorla alma yoluna gidilmeyecek.18) Kendinizi tanıtmak için pamuk elleri cebe atmayacaksınız.19) Halka hizmet sunulacak. Adalete olan güven artacak.

    YanıtlaSil
  2. allah kimseyi borçlu etmesin yaklaşık 2aydır eve gece gidip çocuklarıma öpüp kaçıyorum eşimse çok bunalımda bende bir aile reyisi olarak param yok komşular bakıyo bunalımdayım intaharı bile düşünüyorum yaşım32 ticaretle uraşıyordum işyerim batırdım kimseden parlarıma alamadım alsam yılardır ödediyim gibi öderdim ödeyewmiyorum insan içine çıkamıyorum bana lütven yardımcı olun bunalımda ve piskolojim bozuk

    YanıtlaSil
  3. herkes olaya kendi penceresinden bakıyor, birine borç takan, piyasanın anasını ağlatan üzerine birde icra mağdurlarıyız diyen bir kesim... bir yandan da alamadığı paralar yüzünden kendisi batağa düşen bir kesim... kim ne haksızlık yaptıysa elbette cezasını çekmeli, haklıya hakkı teslim edilmeli, ama sen millete borç tak sonrada gel keyfim gel..olmaz öyle şey...

    YanıtlaSil