Çok Sayıda Vatandaş Ya Hapiste Ya da Kaçak!

CHP Ankara Milletvekili Sinan Aygün, Taahhüdü ihlal, icra, haciz, TBMM
Taahhüdü ihlal suçu nedeniyle çok sayıda vatandaş ya cezaevinde ya da kaçak yaşıyor. Konunun çözümü için CHP Ankara Milletvekili Sinan Aygün tarafından verilen yasa değişikliği teklifi ise Meclis'te bekliyor. Haklarında hapis cezası verilen vatandaşlar, "TBMM İnsan Hakları Komisyonu" üyelerine mektup yazıyor.

İcralık olduktan sonra, evine gelen haciz sırasında alacaklı tarafa "borcu belirli taksitlerle ödeyeceğine" ilişkin taahhütte bulunan, ancak ödemeyi çeşitli nedenlerle yapamayan çok sayıda vatandaş "taahhüdü ihlal" suçundan ya cezaevinde ya da polise yakalanmamak için ailesinden uzakta kaçak yaşamak zorunda kalıyor.

CHP Ankara Milletvekili Sinan Aygün’ün sorunu çözecek yasa değişikliği teklifi ise Meclis Adalet Komisyonu'da bekliyor. Konuyla ilgili olarak Yurt Gazetesi'ne konuşan CHP Ankara Milletvekili Sinan Aygün, yasaya göre "taahhüdü ihlal" suçu işleyen vatandaşların. Her bir ihlal suçu için üç aya kadar hapisle cezalandırıldığını hatırlattı ve bu durumda olan vatandaşların sayısının her geçen gün arttığını söyledi.

Özellikle kırsal kesimden, bu konuyla ilgili olarak çok sayıda şikâyet geldiğini belirten Sinan Aygün, "Bankalardan kullandıkları tarım kredilerini ya da gübre, ilaç, tohumluk, yem alımı ve benzeri nedenlerle yaptıkları borçları zamanında ödeyemedikleri için icralık olan birçok çiftçi vatandaşımız hapiste. Taahhüdü ihlal nedeniyle hapis cezası almış bir çok vatandaş hapis yatarken, büyük bir bölümüde yakalanmamak için işini, tarlasını, köyünü, evini terk etmiş durumda. Ekonomik bir suça hapis gibi ekonomik olmayan bir yaptırım uygulanması nedeniyle, bu duruma düşen vatandaşlar ya hapse atıldıkları ya da hapse atılma korkusuyla kaçak duruma düştükleri için ekonomik hayattan da uzaklaşıyorlar ve borçlarını hiçbir zaman ödeyemiyorlar" diye konuştu.

CHP Ankara Milletvekili Sinan Aygün bu sorunu çözebilmek için bir yasa değişikliği teklifini Meclis Adalet Komisyonu'na verdiğini belirtti. Sinan Aygün'ün teklifine göre, "makbul bir sebep olmaksızın "taahhüdü ihlal" eden borçlu, 1.000.- TL ile 10.000.- TL arasında idari para cezasına çarptırılacak.

Öte yandan, "taahhüdü ihlal" nedeniyle haklerinda hapis cezası verilen vatandaşların oluşturduğu platform temsilcileri, "TBMM İnsan Hakları komisyonu" üyelerine mektup yazarak, borçlarına af istemediklerini, yalnızca hapis cezasının kaldırılmasını talep ettiklerini bildirdiler. Çalışarak borçlarını ödemek istediklerini de kaydeden platform temsilcileri, taahhüdü ihlal nedeniyle verilen hapis cezasının kaldırılması isteklerini tekrar ederek, "talebimiz özgürlüğümüzün verilmesidir" dediler.
İsmail Dükel YURT GAZETESİ

4 yorum:

  1. Evet kacak yasamak durumundayim.33 yillik butun kazanimlari kaybettim veya elimden alindi.60yasindayim,yurt disinda zor sartlar altinda yasiyorum.Beni somuren bankalara
    borclarimi odeyebilme sansim yok.Ne yapmaliyim.

    YanıtlaSil
  2. KrediKartitaksitlendirme14 Aralık 2013 13:10

    Zor bir durum ve zaten kredi kartı borcununun sonu zaten çok kötü
    Kredi Kartı Borcu Taksitlendirme

    YanıtlaSil
  3. "taahhüdü ihlal" eden borçlu, 1.000.- TL ile 10.000.- TL arasında idari para cezasına çarptırılacak. lafa bak. sinan aygünün parası bol o bizim yerimize versin.

    YanıtlaSil
  4. evet mğdurlardan birisiyim.hiç kimse alacağından kesinlikle vazgeçmesin,hak haktır hakın biride aynı binide aynıdır ama çözüm cezaevine tıkılarak olmaz zaten bir insan cezaevine girdiği zaman olacak işleride olmuyor herşey her yol tıkanıyor.ondan sonra yeni bir hayat başlıyor işte bu hayat insanın alnında leke olarak kalıyor ve bundan sonra hiçbir işi dikin tutmuyor.cezaevindeki yaşam dışardan daha zor neden öyle; 150 kişilik cezaevinde 530 kişi oluyor nerede yatacağın belli değil nerede karnını doyuracağın belli değil hekes eşit değil parası olan kral olmayan mazlum zavallı kafa hergün dolu acaba geride kalan ne yaptı?ne olacak? gibi sorularla meşgul.bence en güzeli para için kimse cezaevinde kalmamalı bunun çözümü nasıl bankalar ev veya dükkan kredisi 15_20 yıl veriyolarsa buda böyle olmalıdır borçlu veya zor durumda olan bir kişi bu borcu çerez parası gibi devlete veya alacaklıya makul paranın değerini kaybetmiyeceği şekilde ödemelidir.bankalar her fırsatta iyi olaylar veya iyi şeyler için kredi veriyorlar bence halka böyle krediler yerine mağdurlar için kredi gereklidir iyi her zaman iyidir ama mağdur, mağdur olduğu gibi çevresindekileride ister istemez mağdur etmeye mecbur gibi bir şeydir bence af böyle acil hemen ivedi bir şekilde çıkıp insanlarda borçlarını ivedi bir şekilde ödemeye başlamalıdırlar.

    YanıtlaSil