Haciz işleminde Avukata Dayak

Avukat Kenan iskender, haciz, icra, trafo, icra memurları, dayak
Adana'da 7 yıldır avukatlık yapan Kenan İskender (32), icra haciz işlemi yapmak için makine imalatı yapan bir fabrikaya gitti. Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi'nde kurulu bulunan iş yerine, ait olan elektrik trafosunun haciz edilmesi konusunda görüşmeye başladı.

Görüşme sırasında iş yeri sahibinin avukata davadan vazgeçmesi için 3 bin lira para teklif edildiği, Avukat Kenan İskender'in bu teklifi kabul etmemesi ve trafoyu haciz edeceğini söylemesi üzerine iş yeri sahibi masada duran zımba makinesini fırlatarak Avukatı hafif şekilde yaraladı.

Jandarma ekiplerinin araya girmesinin ardından fabrikanın bahçesine çıkan İskender, burada tekme ve yumruklarla saldırarak darp edildi. Hastane çıkışında AA muhabirine açıklama yapan Avukat Kenan İskender, saldırıya uğramasıyla ilgili bilgi verdiği Adana Barosu yöneticilerinin, ve Savcılığın duyarsız davrandığını ileri sürdü. AA

     Sebebi ne olursa olsun, haciz sırasında avukata bu şekilde saldırılması doğru değil.
Ancak; iş yerinin trafosunu haczetmek kimin aklına gelmiştir ?

     Haciz mahallinde avukatın menkul mal seçerek bunun haczini istemesi mümkünmüdür? Nelerin haczedileceğini, hacizde hangi sıra ve ilkelerin gözetileceğine icra memuru karar vermesi gerekmiyor mu?.

     Haciz esnasında, bizzat avukat , örneğin iş yerinin çalışması tamamen bilgisayarlara bağlı ise, haczi kabil çok sayıda başka emtia varken "bilgisayarları sökelim" şeklinde talepte bulunmakta böylece borçluyu borcu ödemeye zorlamak istemektedir.

     Haczin asıl amacı haczedilen malın satılarak elde edilecek paradan alacağın tahsilidir. Eşyanın borçlunun elinden alınarak yaratılmak istenen sıkıntı cebri icranın değil haczin fiiliyatta doğan tali bir sonucudur. Uygulamada ise özellikle bilgisayar, asansör motoru, trafo, ev eşyası, mobilya gibi menkul mallar tahsil değil taciz amaçlı olarak haczedilmektedir.

     İcra memurlarının haciz işleminde borçlu ve alacaklının menfaat dengesini korumaya, hacze kolay paraya çevrilebilir, muhafazası ve saklanması daha masrafsız olan menkul eşyadan başlaması gerekir. Öncelikle borçlunun üzerinde haciz ve münazaa bulunmayan eşyası haczedilir.

     Somut olayda işyerinin kapatılmasına neden olabilecek şekilde trafosunun haczine kalkışmanın yeterli gerekçelerinin olması gerekir. Trafo hem sökülmesi ,hemde muhafazası çok zor olan ve satıldığında alacağın tahsiline hizmet etmeyecek bir eşyadır. Cebri icrayı uygularken İİK 82. ve iyi niyet kurallarını ihlal etmemek başta hukuka uygun davranmakla yükümlü olan Avukatların görevidir.


     Avukat yasal boşluklar ve karineden kaynaklanan fiili durumlar yaratarak sonuç almaya çalışmamalıdır.

     Avukatın haciz mahalline gitmesi gereklimi, haczi idare eder gibi davranması doğrumu?
esas olan haciz işlemlerinin İİK bilgisine sahip müdür yada muavin tarafından icra edilmesi, haciz dosyalarının ulufe dağıtır gibi diğer mahkeme kalem erbabınına tevzi edilmemesi gerekir.

   Yoksa bu gibi taciz durumlarının sonucu da, bunun gibi örnekleri ile çok olur....

5 yorum:

  1. sen gel bizim ödediğimiz borçları öğrende öyle konuş, senin hayatın boyunca hayalini bile kuramadığın paraları biz her yıl ödüyoruz en az 500 aileye ekmek iş veriyoruz,parayı oturduğumuz yerden yattığımız yerden başkalarının hakkını yiyerek faiz yiyerek kazanmıyoruz,iki gün işimiz ters gidince üç kağıtcımı oluyoruz,5tane avkatta vekaletim var benimde bir sürü kişilerde alacağım var mevsim kötü geçti adamların tarlasındaki malları don vurdu bana borçlarını ödeyemediler hemen icrayamı vereyim günah değilmi yazık değilmi,gelcek sene alırım alcağımı, avkatlara veripte ne den adamların 1 olan borcu 3 olsun,ancak kişi dolandırma maksadı ile almışsa işi dolandırıcılıksa ona işlem yaparım reklamlarda gördüğün bazı büyük fabrikalar bile bazen bize geç ödeme yapıyor ama sabredip bekliyoruz alıyoruz paramızı

    YanıtlaSil
  2. ceycey tahhüh ilhal haktımı arkadaslar yani bun laraada denetim serbeslik varmı acaba

    YanıtlaSil
  3. sözlerimin arasında işini düzgün yapan avkatlar hariç demiştim ,bunlarında çok az sayıda olduğunu, 20 bin lira para 4 ayda 60 binlira olurmu ben bu parayı ödedim,hem bunu yapan . denizlide bayan bir avkat inşallah elime düşer ,12 binlira avkatlık ücreti adı bu paradan zehir zıkkım olsun inanın dirayetli biri olmasam bu yıl avkatlar batırmıştı beni ,çok şükür o fırsatları vermedim karga sürüsü gibi leş peşindeler

    YanıtlaSil
  4. uzak dur avkat19 Aralık 2013 12:19

    can 4619
    demek sende kan emici vampirlerdensin..bu dünyada işiniz iş,haram yiyin durun..
    öbür dünyada hesaplaşırız,tabiiki orada karşılaşırsak.,çünki sanıyorum ki siz direk cehenneme gideceksiniz..

    YanıtlaSil
  5. Ihsan altuntaş19 Aralık 2013 12:19

    ne zaman çıkacak bu yasaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

    YanıtlaSil