Yargıtay; Karşılıksız çek suç olmasın

Yargıtay
Hükümet yargıyı kilitleyen karşılıksız çek konusuna çözüm bulmak için yeni Çek Kanunu üzerinde çalışırken, Yargıtay’ın Adalet Bakanlığı’na karşılıksız çek vermenin suç olmaktan çıkarılması yönünde görüş bildirdiği ortaya çıktı.
Üye ve daire sayısı arttırılarak yeniden yapılandırılan Yargıtay’da, karşılıksız çek suçlarına artık dört daire bakıyor. Buna rağmen son bir yılda 25 bin dosya karara bağlanırken, temyizde bekleyen dosya sayısı 271 bine ulaştı. Karşılıksız çek dosyalarında zamanaşımı riski doğdu.

Yargıtay’da, anayasa değişikliği öncesi sadece 10. Ceza Dairesi karşılıksız çek suçlarının temyiz incelemesini yapıyordu. Ancak, iş yükünün önemli bir bölümü olan çek dosyalarına çözüm arayan Yargıtay, bu dosyaları dört daireye böldü. Karşılıksız çek davaları, 10. Ceza Dairesi, 12. Ceza Dairesi, 14. Ceza Dairesi ve 15. Ceza Dairesi’nce inceleniyor.

Dosya sayısı 44 bin
Karşılıksız çek suçuna dört dairenin bakmasına rağmen temyizde bekleyen dosya sayısı 44 bin. Başsavcılıkta ise 227 bin çek dosyası temyiz incelemesine alınmak için sırada bekliyor. Yerel mahkemelerdeki 1.5 milyona yakın çek dosyası da dikkate alındığında, Yargıtay’daki davaların zamanaşımı riski de yükseliyor.

Karşılıksız çek suç olmasın
Hükümet yargıyı kilitleyen karşılıksız çek konusuna çözüm bulmak için Yeni Çek Kanunu üzerinde hala çalışırken, Yargıtay’ın Adalet Bakanlığı’na karşılıksız çek vermenin suç olmaktan çıkarılması yönünde görüş bildirdiği ortaya çıktı. Yargıtay’ın, yargının iş yükünün azaltılması için hazırlayıp bakanlığa sunduğu raporda, şöyle denildi:

"Suç olup olmayacağı yıllardır tartışılan karşılıksız çek keşide etmek eylemi suç olmaktan çıkarılmış, elektrik hırsızlığı karşılıksız yararlanma suçuna dönüştürülerek, tartışmalara son verilmeye çalışılmıştır."

Öneri nasıl
Mevcut Çek Kanunu’na göre, çekin karşılıksız çıkması halinde çeki düzenleyen hakkında açılan kamu davasında, her bir çekle ilgili olarak bin 500 güne kadar adli para cezası uygulanıyor. Adli para cezasını ödemeyen veya ödeyemeyen kişi de bu cezasını hapis yatarak çekiyor. 10 bin liralık çeki karşılıksız çıkan kişi, bu kadar tutarda adli para cezası ödemezse 100 gün hapis yatıyor. Hükümet’in yürüttüğü çalışmada ve Yargıtay’ın önerisinde de karşılıksız çek fiilinin tamamen yaptırımsız kalmaması için "çek düzenleme ve çek hesabı açma yasağı"nın getirilip etkin bir şekilde uygulanması hedefleniyor.

CHP’li Sinan Aygün: Suç olmasın
Karşılıksız çek suçunun, suç olmaktan çıkarılmasıyla ilgili teklif veren CHP’li Sinan Aygün ise Adalet Bakan Sadullah Ergin’le görüştüğünü, Ergin’in bu formüle sıcak baktığını belirterek, bakın şöyle dedi:
"Türkiye’de ekonomi çekle dönüyor. En büyük para birimi şu anda 200 lira. Biz iş alemi olarak çekle sonsuz bir para birimi yarattık. Çekin üzerine istersen bir trilyon yaz. Mevcut kanuna göre çeki ödeyemeyene devlet adli para cezası veriyor. Ben 32 yıllık tüccarım. Devlet aradan çıksın. Adam borcunu ödemedi diye hapis yatmasın. Dolandırıcılık yapmak amacıyla karşılıksız çek vermişse o başka. Hergün yüzlerce mektup geliyor. Bunları Sayın Ergin’e arz ettim. Adamın devletten dört trilyon alacağı, 600 milyar borcu var. Devlet parasını vermiyor, adam çeklerini ödeyemediği için hapse girecek. Mücbir sebep var. İnsanlar düzenlemeyi bekliyor. Sahte kimlikle gezmek zorunda kalıyorlar."

Çek düzenleme ve çek hesabı açma yasağı
Üzerinde yazılı bulunan düzenleme tarihine göre kanuni ibraz süresi içinde ibrazında, çekle ilgili olarak karşılıksızdır işlemi yapılmasına sebebiyet veren gerçek ve tüzel kişi hakkında, hamilin şikayeti ve Cumhuriyet savcısının talebi üzerine, Sulh Ceza Hakimi tarafından karşılıksız çıkan her bir çekle ilgili bir koruma tedbiri olarak, bir yıl süreyle çek düzenleme ve çek hesabı açma yasağı kararı verilir. Bu yasağa karar verme yetkisi, çekin tahsili için bankaya ibraz edildiği veya çek hesabının açıldığı banka şubesinin bulunduğu yer ya da hesap sahibinin yahut şikayetçinin yerleşim yerindeki hakime aittir.
Oya ARMUTÇU - HÜRRİYET
04 Ocak 2012

6 yorum:

  1. Çek mağduru değilim4 Ocak 2012 09:50

    Ne oldu, gene başamı dönüldü. Hani çek hapsi ile ilgili düzenleme 2011/Aralık sonuna kadar, olmadı 2012/Ocak ayına yapılacaktı. Gene aynı nakarat, aynı bildik sözler.

    YanıtlaSil
  2. Çaresiz kız...4 Ocak 2012 11:58

    Allahım dualarımızı kabul ettin.Sana şükürler olsun kaçak hayat yaşamak çok kötü bi duygu.Her kapı çaldığında kaçacak delik aramak dahada kötü.evden uzaklaşıp anneye kardeşlere hasret kalmakta en kötüsüydü.Çok şüükür bugünlere.Allah bu yasa değişikliğine imza atan her elin tuttuğunu altın etsin...

    YanıtlaSil
  3. adalet istiyorum4 Ocak 2012 12:48

    2006 yılından çek alacağım var karar çıktı ama halen temyizde hem mal verdik gitti hemde arkasına ciro ettiğim için çekin karşılığını evimi satarak ödedim.alacaklı olduğum kişi üzerindeki tüm mal varlığını devretmiş lüks içinde yaşıyor bende bu ülkeye vergi vererek iş yapmaya çalışırken borç batağındayım hacizlerle boğuşuyorum.AF GELECEKSE BENİM ALACAĞIMIDA DEVLET ÖDESİN ADALET İSTİYORUMMMMMM

    YanıtlaSil
  4. ADALET İSTEMEDEN ÖNCE TİCARETİ YAPMAYI ÖĞRENECEKSİN. KAR VE ZARAR % 50 DİR MALI SATMAK ADINA ARAŞTIRMA YAPMADAN YOLLA GİTSİN TEMİNAT YOK GARANTİ YOK GERÇEK TÜCCAR BURADA BELLİ OLUR YOKSA CEBİNE PARAYI KOYAN HERKES TİCARET YAPAR. ALACAĞINI DEVLET ÖDEYECEKMİŞ İYİ VALLA KAZANCININ NE KADARINI DEVLETE VERİYOSUN DÜŞÜK VERGİ ÖDEMEK İÇİN MUHASEBECİN KAÇ TAKLA ATIYO HEY GİDİ HEYYY

    YanıtlaSil
  5. hayirli aksamlar yurtdisinda bir isadami olarak ikamet edyorum isim icabi her ay tukiyeye gelmek zorundayim gel gorki bes yildan beri sahte ceklerle ugrasiyorum ismime cikarilan istanbul kucuk cekmece nufus dairesinden sahte bir kimlikle sirket kurulup bankalardan cek defterleri alinmis su ana kadar yuze yakin cek davasindan berat ettim gumrukten gecerken bu yuzden kotu muamele vede her defasinda polis nezaretinde sabahlamamda cabasi benim durumumda olan insanlarda cok acaba bizler icin ne gibi onlemler dusunluyor ulkemede ihracat sayesinde doviz kazandiriyorum saygilar mehmet gungor bukres

    YanıtlaSil
  6. herkez düzgün ticaret yapsın karsılıksız cıkan bir cek dahi olsun birdaha bankalarla ilisigi kesilsin bak noluyor ozaman sahtekarlıga davet etmeyin bu şerefsizleri

    YanıtlaSil