MÜSİAD Samsun; Yeni Çek Kanununu Destekliyoruz

Yeni Çek Kanunu
Müstakil Sanayici İşadamdaları Derneği (MÜSİAD) Samsun Şube Başkanı Mehmet Köse, TBMM'ye sunulan ve çekte usulsüzlük yapanlara hapis cezasını kaldıran yeni çek kanunu ile ilgili düzenlemeyi desteklediklerini açıkladı.
MÜSİAD Şube Başkanı Mehmet Köse yaptığı açıklamada, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne(TBMM) sunulan Yeni Çek Kanunu hakkkında bilgi verdi. Düzenleme ile çek kanununa muhalefet eden bir kişiye verilen hapis cezasının kaldırılacağını söyleyen MÜSİAD Samsun Şube Başkanı Mehmet Köse Kamuoyunda çek kanununa muhalefet eden kişilerin cezavine konulması gerektiği konusunda bir algı var. Biz geçtiğimiz günlerde MÜSİAD'ın Başkanlar toplantısına katılan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'dan yeni düzenleme konusunda bilgi aldık. Kendisi çek kanunundan cezaevine giren bir kişinin, borcunu ödeyemeceği konusunda bizi ikna etti ve çek kanununa muhalefet eden kişiye 10 yıl boyunca çek yasağı getirileceğinin altını çizdi. Biz Bakan Babacan'ın anlatıklarına son derece iyimser baktık dedi.

Çek Kanununda yapılacak yasal düzenleme ile Bankalar Birliği'nin pozitif sicil uygulamasına başlayacağını söyleyen MÜSİAD Şube Başkanı Mehmet Köse, Çek Kanunu ile ilgili düzenleme ile çekle ilgili veriler Bankalar Birliği'nde toplanması öngörülüyor. Ayrıca çek kullanan kişilere kanunla birlikte getirilecek derecelendirme sistemi de uygulanabilirse son derece yararlı olacaktır. Yani, Yeni Çek Kanunu ile artık çek sicili bozuk kişiler bu işlemi gerçekleştirmeyecek diye konuştu.
HABER MERKEZİ

1 yorum:

  1. Karşılıksız çek' tasarısı komisyondan geçti

    Karşılıksız çekte hapis cezasını kaldırarak bunun yerine 10 yıllık çek kullanma yasağı getiren kanun tasarısı, TBMM Adalet Komisyonunda kabul edildi.Haberi KaydetArkadaşına Gönder
    12 Ocak 2012 15:10 - 4 Yorum - 2,474 Okunma

    Karşılıksız çekte hapis cezasını kaldırarak bunun yerine 10 yıllık çek kullanma yasağı getiren kanun tasarısı, TBMM Adalet Komisyonunda kabul edildi.

    Komisyonda kısmen değişiklik yapılarak kabul edilen tasarıya göre, kanuni ibraz süresi içinde, çekle ilgili olarak ''karşılıksızdır'' işlemi yapılmasına sebebiyet veren kişi hakkında uygulanan adli nitelikteki yaptırım, idari nitelikte bir yaptırıma dönüştürülecek. Hamiline çek defteri yaprağını kullanmadan hamiline çek düzenleyen kişiye, her bir çekle ilgili olarak uygulanan 1 yıla kadar hapis cezası, 300 TL'den 3 bin TL'ye kadar idari para cezasına dönüştürülecek.

    Karşılıksız kalan çek bedeli, faizi ile birlikte ödenmesi durumunda çek düzenleme ve çek hesabı açma yasağı kaldırılacak. Bankalar, 31 Aralık 2012 yılına kadar müşterilerine yeni çek defterlerini verecek.

    (sürecek)

    YanıtlaSil