Ergin; Eski Çek Yasası Alacaklı Lehine Değildi

Çek Yasası
Adalet bakanı Sadullah Ergin; Çek yasasında eksik Bilgilere Dayalı Değerlendirme yapılıyor, Mevcut çek yasası alacaklı lehine değil.
Malatya Valiliği'ni, AK Parti Malatya Milletvekilleri ile birlikte ziyaret eden Adalet Bakanı Sadullah Ergin, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Yeni yargı paketinde çek verip de ödemeyenlere hapis cezasının kaldırılıp, alacaklıların mağdur edileceği şeklindeki iddiaları cevaplayan Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Eksik bilgilere dayalı değerlendirme yapılıyor. Şu anda, mevcut çek yasamızda, karşılıksız çek verenlerin hürriyeti bağlayıcı cezaya çarptırılmaları ikinci cezadır. İlk defa adli para cezasına çarptırılıyorlar. Adli para cezasını ödemediği takdirde hürriyeti bağlayıcı ceza alıyorlar. Hürriyeti bağlayıcı cezayı aldı. Adli para cezasını ödemekle hapisten kurtuluyor. Adli para cezasını kime ödüyor? Alacaklıya ödemiyor. Adliyeye, yani devlete ödüyor. Alacaklı yine alacağıyla buluşamıyor. Dolayısıyla mevcut çek yasası mekanizması ve işleyen sistem alacaklının lehine de değil. Getirdiğimiz sistem alacaklının lehinedir şeklinde konuştu.

Esas alacaklıyı koruyacak sistemin, Merkez Bankası bünyesinde oluşturulduğunu söyleyen Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Merkez Bankası bünyesinde Risk Santarzisyon Merkezi kuruldu. Bununla kredili alışveriş yapmak isteyenlerin durumu görülebilecek. Tacir de bunu görebilecektir. En büyük yaptırım, çeklerini ödemeyenler ticaret hayatında, çek hesabı açamayacaklar, çek defteri alamayacaklar. Bu açıdan yeni getirilen sistemde alacakların da hukukunu koruyacak önemli tedbirler var. Detaylı olarak kamuoyuyla paylaşılamadığından değişik yorumlar yapılıyor. Bunları önümüzdeki günlerde kamuoyuyla paylaşmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.
A.A

22 yorum:

  1. Murat Özturk20 Ocak 2012 13:25

    abi başlık yanlış değil mi sayın admin düzeltirseniz güzel olur aleyhine diye yazarsanız ilk bakışta yanlış anlaşılmaz SAYGILAR

    YanıtlaSil
  2. Şu an mevcut olandan bahsediyor yazı okursanız tam anlıycaksınız.Bende ilk öle düşündüm ama okuyunca şu an mevcut olandan bahseliyor.yeni yasadan değil.

    YanıtlaSil
  3. şu anki mevcud yasa diyor alenen..yani borçlular içerdeyken kimse alacağını alamaz ama ceza olayı kaldırılırsa lehine olacaktır diyor..

    YanıtlaSil
  4. yav arkadaslar ben bu ısten bısey anlamadım sımdı bu konusma borçlununmu lehine alacaklınınmı lehıne

    YanıtlaSil
  5. Sayın Adalet Bakanı Sadullah Bey Mevcut bulunan yasada borçlu adli para cezasını devlete yatırıp cezadan kurtuluyor diyor.Bende ceza yatarken bir kısmını yattım kalan kısmını devlete yatırdım ve cezaevinden çıktım.Böylece alacaklı para alamadı.Devlet aldı.Alacaklı da mağdur oldu borçlu da Yeni çıkacak yasa ise cezayı kaldırıyor alacaklının alacağını kaldırmıyor.Bizlerde hapis yatmadan borçlarımızı ödeme fırsatı bulacağız.Tabiki alacaklarımızı da takip edeceğiz.Kısaca borç namustur herkes borcunu gücünün yettiği kadar ödemeye çalışsa bizlerde alacaklarımızı alır borçlarımızı 40 senedir ödediğimiz gibi öderiz.Kimse zevk için borçlarını ödememeyi düşünmez.Almadan vermek,Yaradana mahsustur.Bizler alacaklarımızı alsaydık borçlarımızı öderdik.Bu çıkacak yasaya kim karşı çıkıyorsa onlar akıldan noksandır.Bizim alacaklarımız ne olacak diyorlar.Bizlerde alacaklıyız....Bizlerinde alacağımız olan kişiler de başkaları yüzünden dışarıya çıkamıyorlar yada hapisteler.Herkes serbest kalınca alacağına da borcuna da sahip çıkacaktır.Hepinize Saygılar.........................

    YanıtlaSil
  6. sevgili FALCONGATE cok güzel bir konuya deyındın oncelıkle sahsım adına sıze tesekur ederım bende çek magduruyum bu sıtedekı herkes gıbı pıyasada suanda 65 yaprak cekım var ve 53 yaprakta bana verılıpte donen cek var elımde eger bu cezaı işlem kalkarsa ben alacaklarımı rahat bır sekılde tahsı ederım ve borcumu oderım ama diğer turlu ıse bende kacıyom yakalanırım dıye borcluda kacıyor ve her ıkımızde magdur oluyoruz sadece devletın cıkarı oluyor bu işte ama bu yasa gelırse hem alacaklı rahat alacagını tahsıl eder hemde borculu tekrar duzenını kurar ve borcunu oder saygılarımla...

    YanıtlaSil
  7. Adalet Burada20 Ocak 2012 15:36

    SAYIN ADMİN ,

    ANA SAYFADAN 'DA TİTLE DEĞİŞTİREBİLİRMİSİNİZ.

    ÇEK YASASI ALACAKLI LEHİNE DEĞİLDİ YERİNE

    ESKİ ÇEK YASASI TABİRİNİ KULLANIRMISINIZ !!

    YanıtlaSil
  8. ARKADAŞLAR.......
    5 DAKİKA ÖNCE SAYIN BAŞBAKAN CANLI OLARAK ANKARA DA KUZEY ANKARA TOPLU KONUT KURA ÇEKİMİ SIRASINDA KONUŞTU.
    ARTIK KARŞILIKSIZ ÇEKTEN HAPİS CEZASI KALDIRILDI DEDİ.
    BU ÜLKENİN EN YETKİLİSİ ÇIKIP 74 MİLYONUN KARŞISINDA ÇEKTE HAPİS CEZASI KALDIRILMIŞTIR DİYORSA BU İŞ BİTMİŞTİR.ALLAH HERKESTEN RAZI OLSUN
    BU ÖNEMLİ HABERİ SİZLERLE PAYLAŞMAK İSTEDİM.HEPİNİZE SAYGILAR VE SEVGİLER......................

    YanıtlaSil
  9. kaldırıldı diyorlar ama hala hapistekiler çıkamadı???

    YanıtlaSil
  10. dün mahkemem vardı ceza vermediler

    YanıtlaSil
  11. Üstün İZCİ30 Ocak 2012 01:50

    Seferihisar, Ürkmez, Gümüldür ve Özdere'de Satsuma cinsi mandalina yetişir. Bu ürünler genellikle yurt içine satılır. İstanbul'dan, Adapazarı'ndan, Bursa'dan, ağırlıklı olmakla, ülkenin çeşitli yerlerinden gelen esnaflar (yaş meyve tüccarları) üreticilerin ürünlerini çek'le, taksitle alırlar. İlk çekler ödenir. Sonra çekler ödenmez. Her yıl bu iş böyle devam eder. Bu yıl bir kaç üreticiyi, bir tüccar dolandırır. Ertesi yıl başka üreticileri başka tüccarlar dolandırır.
    Bir kaç yıl sonra, dolandırıcı tücaarların yeğenleri, kardeşleri gelir, üretcileri yeniden dolandırır. Şimdi ÇEK MAĞDURLARI'na soruyorum. Yeni yasa mağdur olan üretcilerin haklarını koruyormu? Nasıl?
    Not: Ben mandalina üreticisi de mandalina tüccarı da değilim. Bu olaylara her yıl tanık olan biriyim.

    YanıtlaSil
  12. ÖNÜMÜZDEKİ HAFTAYI BEKLE LÜTFEN SAYIN MAĞDUR.................

    YanıtlaSil
  13. oh yaa allahıma şükürler olsun bu günleri gördük ben eski borçluyum ödedim ama nasıl bir duygu olduğunu çok çok iyi bilirim allah herkeze borçsuz huzurlu bi hayat versin.

    YanıtlaSil
  14. Bakan Haklı..Benimde bir faktoring firmasında çekim vardı 17bin civarında.Mahkemesini çakırmıştım cezam çıkmıştı.Adamlarla pazarlık yapayım dedim 25bin TL nin altına inmediler.Ama devlet 17bin TL yi 10 taksit yapıp cezamı kaldırdı.Bende borç harç toplayara aydan aya ödedim ve cezadan kurtuldum.Ama borç devam ediyor tabi..Şimdi soruyorum hem 3167 ye hemde 5941 e göre bakan haklı mı değil mi??

    YanıtlaSil
  15. Tebrik ederim arkadaşlar artık daha rahat hareket eder,eşinizin dostunuzun üzerine çek karneleri alır daha güzel çarparsınız ortalığı Allah yolunuzu açık etsin

    YanıtlaSil
  16. kendini iyi tarif etmişsin.ama bu sitede sana arkadaşlık edecek kimse yok.biz senin arkadaşın değiliz.senin yerin burası değil.hadi arkadaşlarının yanına.

    YanıtlaSil
  17. sen ne kadar önyargılısın Allah seni daha beter zorluklarda bırakacak takip et kendini...göreceksin biz esnaftık senin gibi boş laf üretemeyiz belki ama sana Allah dermansız bir dert versin.Bizim dermanımızı buldular SAĞOLSUNLAR.

    YanıtlaSil
  18. senin ecdadinin amina koyayim orospu cocugu, kac kisi dolandirici, kac kisi borcunu odememnin derdinde birde bunu sor

    YanıtlaSil
  19. işinize gelmeyen yazıları neden kaldırıyosunuz sansür uyguluyosunuz anlamadım..

    YanıtlaSil
  20. cevabını vermişsin zaten.bazı yazılar işimize gelmiyor.çünkü bizi tarif etmiyorsunuz.işinize gelen yerlere yazacaksınız.:)

    YanıtlaSil
  21. PEKİ ARKADAŞLAR BANKA BORCUNDAN DOLAYI İCRALIK OLANLARLA İLGİLİ YENİ İCRA İFLAS KANUNU NE ZAMAN ÇIKACAK BİLGİSİ OLAN VAR MI?

    YanıtlaSil