Başbakan; Kimse Çek Borcundan Hapis Yatmayacak

Yeni çek Yasası
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Ankara'da Kuzey Ankara Kentsel Dönüşüm projesi'nin hak sahiplerinin kura çekim töreninde konuştu.

Günübirlik, palyatif, geçici bir çalışma içinde değiliz. Adaletin hızlı ve güvenilir şekilde tecelli etmesi için, milletin, ülkenin, zamanın gerekleri doğrultusunda adım adım bir dönüşüm gerçekleştiriyoruz. Şimdi yeni hazırlanan reform paketiyle, yargıdaki bu dönüşümü yüzde 70 oranında artık gerçeğe dönüştürüyoruz.

Artık çek borcundan dolayı kimse cezaevine girmeyecek. Cezaevine girmeyecek ama 10 yıl süreyle hiçbir yerden çek karnesi alamayacak. Artık öyle doğrudan icra takibi olmayacak. İcra dairelerinde para ile temas kesilecek. vatandaşın evinde kullandığı lüzumlu eşyalar haczedilmeyecek. Yargının iş yükünü azaltacak, işlemleri hızlandıracak, vatandaşı adliye koridorlarında hayatından bezdirmeyecek yeni uygulamalar getiriyoruz.''

Tutuklamanın alternatifi olarak, adli kontrol tedbirinin kapsamını genişletiyoruz. Tutuklama kararının verilmesini zorlaştırıyoruz. Kuvvetli suç şüphesi, tutuklama nedenlerinin varlığı, tedbirin ölçülü olup olmadığı artık güçlü şekilde gerekçeli olacak. Yolsuzlukla mücadeleyi daha da etkinleştiriyoruz. Özel yetkili mahkemelerde savunma hakkının kullanımını genişletiyoruz.


Bu yılın Eylül ayından itibaren, Anayasa Mahkemesine bireysel başvurular artık fiilen başlıyor. Benim vatandaşım ta Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine gitmeyecek. HSYK, daha katılımcı, geniş tabanlı, kürsüdeki hakim ve savcılardan teşekkül eden, demokratik ve etkin bir yapıya kavuştu. Yargıtay, Danıştay fiziki olarak, personel olarak, hakim ve savcı sayısı açısından güçlendirildi. Daire ve üye sayıları artırıldı. Hakim, savcı açığını hızla kapatıyoruz. Avukatlardan hakim savcı alımını başlattık. Kısa süre içinde inşallah bu noktada ileri standartları yakalayacağız.

Adli para cezasının ya da üst sınırı 5 yıldan fazla olmayan hapis cezası gerektiren bir suçtan dolayı yapılan soruşturma ve kovuşturmaların ertelenmesi uygulamasının getirileceğini anlatan Erdoğan, bu sayede, şu anda hakkında dava açılmış olan onlarca gazetecinin davasının da işlemden kalkmış olacağını ifade etti.