AYGÜN'den Çek Kanunu'nda Değişiklik Teklifi

ANKARA MİLLETVEKİLİ SİNAN AYGÜN’DEN ÇEK KANUNU’NDA DEĞİŞİKLİK TEKLİFİ
CHP ANKARA MİLLETVEKİLİ AYGÜN’ÜN TEKLİFİ YASALAŞIRSA KARŞILIKSIZ ÇEK NEDENİYLE HAPİSTE OLAN BİNLERCE VATANDAŞ KURTULACAK.
KARŞILIKSIZ ÇEK DÜZENLEYENLERE ADLİ PARA VE HAPİS CEZASI VERİLEMEYECEK.
TEKLİFİN GEREKÇESİNDE, KARŞILIKSIZ ÇEK NEDENİYLE ADLİ PARA CEZASINA ÇARPTIRILAN VATANDAŞLARIN, HAPSE GİRMEMEK İÇİN YA TEFECİDEN BORÇ ALDIĞI YA DA CEZAYI ÖDEYEMEYİP HAPSE GİRDİĞİ BİLDİRİLDİ.
SİNAN AYGÜN, “KARŞILIKSIZ ÇEK DÜZENLEYENİN HAPİSLE CEZALANDIRILMASI AİLELERİ PARÇALIYOR”
CHP Ankara Milletvekili Sinan Aygün, karşılıksız çek düzenleyenlere adli para ve hapis cezasının kaldırılmasını, sadece “çek düzenleme ve çek hesabı açma yasağı”nın uygulanmasını önerdi. Aygün’ün teklifi yasalaşırsa karşılıksız çek yüzünden hapiste bulunan binlerce vatandaş kurtulacak, yerel mahkemeler ve Yargıtay’ın iş yükü önemli ölçüde azalacak.

Sinan Aygün, 5941 Sayısı Çek Kanunu'nda değişiklik yapılmasına yönelik teklifini TBMM Başkanlığına verdi.
Teklifin gerekçesinde, karşılıksız çek keşide etme fiilinin, 1929-1985 döneminde “dolandırıcılık” suçu kapsamında değerlendirildiğine,1985-2003 döneminde hapis cezasını gerektiren bağımsız bir suç olarak kabul edildiğine, 2003 yılından itibaren de adlî para cezasını gerektiren bir suç olarak düzenlendiğine dikkat çekildi.

MAHKEMELER İŞLEYEMEZ DURUMDA
Karşılıksız çek keşide etme suçuyla ilgili davaların son yıllarda inanılmaz ölçülerde artış gösterdiği vurgulanan gerekçede, dosya yoğunluğu nedeniyle mahkemelerin işleyemez duruma geldiği ifade edildi. Mahkeme ve çek davalarına bakan Yargıtay’daki daire sayılarının artırılması gibi önlemlerin tümüyle geçici bir nitelik taşıdığı, kronikleşmiş karşılıksız çek sorununa kesin bir çözüm getirmediği vurgulanan yasa teklifinin gerekçesinde şöyle denildi:

“Çek davalarına bakan Yargıtay 10.Ceza Dairesi Başkanı Mahmut GÜL 2010 yılında yaptığı açıklamada, yerel mahkemelerdeki çek dosyası sayısının 1 milyon 480 bin civarında olduğunu, 50 bin çek dosyasının 10. Ceza Dairesi’nde karara bağlanmak üzere beklediğini, 110 bin dosyanın ise Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığında incelenmekte olduğunu, yılda en fazla 25 bin davayı sonuçlandırabildiklerini, Yerel mahkemelerin kararı bozulduğunda, yeni karar verilmesi ve tekrar temyiz edileceği düşünüldüğünde mağduriyetler olacağını ve kararların zaman aşımına uğrayacağını ifade etmiştir.”
BİNLERCE VATANDAŞ HAPİSTE
Yasa teklifinin gerekçesinde yürürlükteki Çek Kanunu’nda çekle ilgili olarak “karşılıksızdır” işlemi yapılmasına sebebiyet verme fiilinin, “adlî para cezası ve güvenlik tedbiri yaptırımlarını gerektiren bir suç olarak düzenlendiğine” dikkat çekildi. Adli para cezası uygulanan vatandaşların, devlete borcunu ödeyemediği için hapse girdikleri vurgulanan gerekçede, “Eş anlatımla, devlet, hapse girmemek için adli para cezasını ödemek isteyen vatandaşını bir anlamda tefeci batağına yönlendirmektedir. Bu nedenle karşılıksız çekten dolayı halen hapiste binlerce vatandaşımız vardır” denildi.
ÖNERİLEN DEĞİŞİKLİKLER
Aygün’ün teklifi yasalaşırsa, karşılıksız çek düzenleme fiili suç olmaktan çıkacak. Karşılıksız çek düzenleyen, adına karşılıksız çek düzenlenen ve yasal süresi içinde ibraz edilen çekin karşılığını banka hesabında bulundurmayanlar hakkında, hamilin şikayeti ve Cumhuriyet Savcısı’nın talebi üzerine Sulh Ceza Hakimi tarafından, her bir çekle ilgili olarak “çek düzenleme ve çek hesabı açma yasağı” kararı verilecek.Karşılıksız çek kullanmak suretiyle,kasıtlı olarak dolandırıcılık ve sahtecilik suçu işleyenler hakkında ise,TCK hükümleri uyarınca işlem yapılabilecek.
Aygün, teklifinde bankaların karşılıksız çıkan çek için sorumlu oldukları tutarın ise bin TL’ye çıkarılmasını önerdi. Bankalar, çek tutarı bin liranın üzerindeyse bin liralık kısmını, bin liranın altındaysa da tamamını çek hamiline ödeyecek. Bu tutar, Merkez Bankası tarafından enflasyon oranı dikkate alınarak her yıl Ocak ayında yeniden belirlenecek. Bankalar halen karşılıksız çıkan her bir çek yaprağı için 655 liraya kadar ödeme yapmak zorunda bulunuyor.
Aygün, bankaların sorumlu oldukları tutarın artırılmasının, çekle ödemelere olan güveni artıracağını, bankaları çek hesabı açarken daha dikkatli davranmaya ve müşterisinden yeteri kadar teminat istemeye yönelteceğini savundu.

Yasa teklifiyle, yeni çek defterlerinin verilmesi ve eskilerinin alınması için öngörülen süre 31 Aralık 2011 tarihine kadar uzatılması öngörülüyor.
Teklif yasalaşırsa çek düzenleme ve çek hesabı açma yasağı uygulanan kişiler 31 Aralık 2011’e kadar, çekin karşılığının belirli vadelerde ödenmesi konusunda şikayetçi ile anlaşır ya da anlaşma ödeyeceğini taahhüt ederse verilen bu cezanın infazı ertelenecek. Böylece karşılıksız çek nedeniyle ceza alanlara hem yeni bir imkan tanınması hem de alacaklıların alacağını tahsil edebilmeleri amaçlanıyor.
BİNLERCE AİLE MAĞDUR
Aygün karşılıksız çekten mahkûm olduğu adli para cezasını devlete ödeyemeyen binlerce kişinin halen cezaevlerinde yattığını belirtti. Borcu yüzünden hapse atılanların işlerini ve dolayısıyla borç ödeme kabiliyetini de kaybettiklerini vurgulayan Aygün, binlerce ailenin de bölünerek mağdur edildiğini, alacaklıların da alacağını tahsil edemediğini bildirdi. Aygün şunları söyledi:
“Türkiye’de ve dünyada yaşanan yaşanan ekonomik krizler sonucunda karşılıksız çek yüzünden mahkûmiyet alanların sayısı her geçen gün artırıyor. Sorunu çözmek için etkili düzenlemeler yapılması gerekiyor. Geçici, etkisiz ve uygulanması mümkün olmayan düzenlemeler sorunu iyice içinden çıkılamaz hale getirmekten başka bir işe yaramıyor. Karşılıksız çek düzenlemenin sonucunun hapis cezası olması, aslında, ceza hukukunda çağdışı kalmış bulunan “borç için borçlunun cezalandırılması” sisteminin benzeridir. Cezanın amaca uygun olması, bir ilaç gibi yerinde ve dozunda kullanılması gerektiği gibi, doğru ve adil olması da hukuk devletinin olmazsa olmaz bir şartıdır.”
Sinan Aygün, yasanın bugünkü hali nedeniyle çok daha önemli ve öncelikli sorumlulukları bulunan yargı sisteminin zamanının büyük bölümümü karşılıksız çeklere ayırmak zorunda bıraktığını ifade etti. Aygün, “birçok Cumhuriyet Savcısı ve Hâkimin zamanını karşılıksız çekle ilgili dosyalara ayırmak zorunda kalması kabul edilemez” dedi.

ANKARA MİLLETVEKİLİ SİNAN AYGÜN TARAFINDAN; 28.09.2011 TARİH SAAT 11.30 DA, ÇEK KANUNU DEĞİŞİKLİK YASA TEKLİFİYLE İLGİLİ BASIN AÇIKLAMASI YAPILACAKTIR.

İLGİLİ KANUN TEKLİFİ AŞAĞIDAKİ LİNKTEDİR
LİNK: 5941 SAYILI ÇEK KANUNU’NDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ VE GENEL GEREKÇE


Kategori: Ankara Milletvekili Sinan AYGÜN'den Çek Kanunu'nda  Değişiklik Teklifi, Çek yasası Mağdurları, Çek mağdurları, Çek Kanunu, Çek Mağduru

3.624 yorum:

  1. Yorumum neden kaldırıldı ki????

    YanıtlaSil
  2. şöyle bir bakış açısı,
    madem bu lobiler o kadar güçlü, hükümetler yok diyemiyor bu lobilere.
    hükümetin lobilere rest çekmesi için, halkın baskısı karşısında daha fazla dayanamayız gibi bahaneleri olması lazım.
    bunun yolu da medyadır.

    YanıtlaSil
  3. Ceza kesinleştikten sonra yani yargıtay onadıktan sonra süre başlar diye biliyorum.

    YanıtlaSil
  4. Allah yardımcınız olsun.. duam sizinle ...

    YanıtlaSil
  5. 1... Otada bu kanun kesin çıkacak diye bir garantimiz yok
    2... Medyada çıkar ise lobiler Atağa geçer, tasarının gerçekleşmesine engel olur gibi bir mantığa katılmıyorum. O bahsettiğiniz lobilerin bu konuyu medyadan duymasına gerek yok, onlar zaten herkesten, sizden-bizden önce duymuş ve savaşlarını vermeye başlamııştır.
    3... AKSİNE, Medyada çıkmalı ki, LOBİLERE karşı arkamıza medya desteğini de alalım.
    Unutmayın ki, medya mensupları trajedilerimizi okuduklarında hayretler içerisinde kalıyorlar. medya desteğiyle, lobilere, karşı çalışmalara da savaşma gücümüz olacak.Medyanın desteği ile lobiler zayıflayacak
    4...Medya mensuplarının ve devlet yetkililerinin ISRARLA söylediği: '' BASTIRIN, diğer medya mensuplarına ve devlet yetkililerine ulaşın, tel, mektup,fax,email gönderin. Sesinizi yükseltin.''
    5...ACİLEN ÇOK BÜYÜK BİR MEDYA DESTEĞİNE ihtiyacımız var. Bunun için her zamankinden katbe kat daha fazla çalışmamız gerekiyor.
    6...Medyada gündem olmamız için ne gerekiyorsa, ama ne gerekiyorsa yapmamız lazım.
    7...TEKRAR EDİYORUM: LOBİLER ÇOK GÜÇLÜ, KARŞI SAVAŞA GEÇMEK İÇİN, ONLARIN BU KONUYU MEDYADAN DUYMALARINA GEREK YOK.

    BU İNSANLIK SUÇU, ÇAĞDIŞI YASANIN ORTADAN KALDIRILMASINI SAĞLAYACAK BU TASARININ, BİR AN ÖNCE, EN İVEDİ ŞEKİLDE YASALAŞMASINI SAĞLAMAK, O DAYANILMAZ BASKIYI KURMAK İÇİN:

    ACİLEN MEDYA DESTEĞİNE İHTİYACIMIZ VAR.

    SAYGILARIMLA

    YanıtlaSil
  6. sn kosovalı eline yüreğine sağlık..

    YanıtlaSil
  7. helal olsun ... bravo.. emeğine sağlık

    YanıtlaSil
  8. HSYK, Anayasa, Adalet, AB Komisyon Üyelerine, AB Parlamentosu Komisyon Delegelerine, Devlet Yetkililerine, Medya Mensuplarına emailler gönderilmiştir.

    YanıtlaSil
  9. durumun aciliyetini en hızlı medya anlatır

    YanıtlaSil
  10. Basin yoluyla gundemde kalmanin hic bir zarari olmaz.Sadece ceke af seklinde haber yapilirsa Sn.Turanturan50 hakli.Ama bugunku Orhan Beyin yazisi gibi magduriyetler,dramlar medyaya tasinirsa mucadelemize guc katar bence.Obur turlu medya zaten bunu haber yapacak gecmiste oldugu gibi en azindan yalan yanlis haber yapmazlar.Hala elimizde somut bir sey yok.Komisyona gelen bir sey yok.Sadece bir makale ve arkadaslarin vekillerden duyumlari var.Bunu somutlastirmak icin mucedeleyi sonuna kadar birakmamak lazim.Bu tasariyi somutlastiracak olanlar da bakanlik ve komisyon.Medya yoluyla magduriyetler anlatilip cabuklastirilabilir. Bu arada vekillerle yapilacak telefon gorusmeleride onemli daha saglikli bilgi alinabilir.Bu surecte ozellikle daha once hapis cezasinin kalkmasini istemeyen vekillere magduriyetler hissettirilirse isimiz komisyonda ve genel kurulda daha kolay olur.Artik ozgur kalmamak icin hic bir sebep yok isin pesini birakmadigimiz surece.Saygilar.

    YanıtlaSil
  11. MAİLLER YOLLANDI SAYGILAR

    YanıtlaSil
  12. meyve olgunlasınca toplanmasada dusecektır dalda durmaz
    ozgurlugumuz olgunlasma asamasında suphe yoktur artık cıkacaktır bu yasa

    YanıtlaSil
  13. "Kaybetmekten korkma; birşeyi kazanman için bazı şeyleri kaybetmelisin. Ve unutma; kaybettiğinde değil, vazgeçtiğinde yenilirsin." - Guevara

    YanıtlaSil
  14. TBMM, HSYK, TOBB, İTO, ATO, TSEK, TBMM BİZLERİN SORUNUNU BİLDİĞİNİ ZANNEDİYORUM BİLİPTE DUYARSIZ KALMIYACAKLARINI ÜMİT EDİYORUM HSYK BU SORUNU BİLDİĞİNİ GÖSTERDİ ZATEN TAVRI BELLİ DİĞERLERİNE YORUM YAPAMAYACAGIM ESNAF BU KADAR YALNIZ BIRAKILMIYACAGINI DİĞERLERİ BENDEN DAHA İYİ BİLİYOR SAYGILAR

    YanıtlaSil
  15. Sayın Basketçi size ulaşmam gerekli.

    YanıtlaSil
  16. hepimiz artık hata yapmaktan korkar olduk ama benim fikrim medyada görünmek tarafındadır ama şuna inanıyorum şahşen sayın vekillerimiz hsyk medya artık magdurları gördüğüne inanıyorum eger iktidr olan partimiz yani akp bunu gördüyse hiç bir güç bunu degiştirtemez milyonlara varan bu sorun görmemezlikten gelinemez saygılar

    YanıtlaSil
  17. Bugün bedellik askerlik mevzusu medyanın gündeminde olmasaydı,devletin gündeminde olur muydu bir düşünmek lazım.Medya devlet üzerinde etkin güçtür,mühim olan medyada doğru şekilde yer almamızdır.Çeke af olarak değil,çek mağdurları olarak yer almalıyız,alıyoruzda...

    YanıtlaSil
  18. TEŞEKKÜR EDERİM SAYIN BARIŞCI ARKADAŞIM

    AKLIN YOLU BİRDİR

    TANER

    YanıtlaSil
  19. Ben ropörtaja da gitmeyi haberlerde yer almayı da uygun buluyorum.
    Ters tepebilir mi ? Evet.
    Ama gidişatı hızlandırabilir ve en azından insanlar bize dolandırıcı demezler. İnsanlar bilgilenirler. Bu yasa değişecek ise ( Allahımdan tek isteğimdir ) en azından bu uygulama sonucu iyi insanların esnafların mağduriyetten kurtulduğunu bilirler.

    Riskli bir durum ama zaten risksiz ne varki ?

    YanıtlaSil
  20. Karar kesinlestikten sonra basliyor.Yani yargitayda onandiktan sonra.

    YanıtlaSil
  21. DEĞERLİ ARKADAŞLARIM,

    BAZI KONULARI BURAYA TAŞIRKEN BİRAZ DAHA DİKKATLİ OLALIM DERİM.SİZLERDE BİLİYORSUNUZKİ BU SİTEYİ SADECE BİZ DEĞİL DIŞARDAN BİRÇOK KİŞİ İZLİYOR.HEM CİDDİYE ALIMKAYIZ HEMDE İŞİN ÖNEMİ BİR ANDA İKİNCİ PLANA DÜŞER.BRNİM KİŞİSEL GÖRÜŞÜM.

    BEN SN.TURANTURAN50 NİN GÖRÜŞÜNE KATILMIYORUM.DİKKAT EDECEK OLURSANIZ BİZLERİ GÜNDEME GETİREN ,GÜNDEMDE TUTAN MEDYA OLMUŞTUR.SİZİN SAPTAMANIZA KATILIYORUM,EVET İŞİN ARTIK ASPARAGASI YADA "ACABASI" YOK.AMA UNUTMAYINKİ HALA GÖRÜŞMEYE AÇILACAK BİR KONU.HİÇBİR GARANTİSİ YOK.AYRICA İNANIN BU BİZİM SADECE KİŞİSEL GÖRÜŞÜMÜZ DEĞİL,GEREKLİ VE İLGİLİ YERLERDDEN BİZE SÖYLENEN BU .HEM MİLLETVEKİLLERİ NEXDİNDE HEM MEDYA NEZDİNDE LÜTFEN MÜCADELENİZİ BIRAKMAYIN DEMİŞLERDİR.PEKİ SAYIN ŞÜKRÜ KZILOTUN YAZISI SİZCE KÖTÜMÜ OLMUŞTUR YADA BUGÜN SN.KOSOVALININ YAZDIĞI.?BEN HATTA RİCA EDİYORUM ,ŞU ANDA YURT DIŞINDA BULUNAN BÜTÜN ARKADAŞLARIM SN.KOSOVALININ YAPTIĞINI YAPMASINI İSTİYORUM.BUGÜN SN.SONGÜL DE MAİL ATACAK KENDİSİNE.OZAMAN BİZ HAFTA SONU SN.K.Ö.NÜN RÖPORTAJINA GİTMEYELİM.BİZ BURALARA BU ŞEKİLDE GELDİK.BEN DEVAM DERİM .AMA BURASI DEMOKRATİK BİR ORTAM ÇOĞUNLUĞA SORALIM EĞER GÖRÜŞ BU ŞEKİLDE İSE OZAMAN SORUN YOK.

    SAYGILARIMLA

    BASKETÇİ 10/11/2011 17:44

    YanıtlaSil
  22. Arkadaslar siteden yeni ogrendim tiklamak yerine surekli F5 tusuna basin,super artiyor okunma sayisi,tavsiye eden arkadasa tesekkurler

    YanıtlaSil
  23. ARKADASLAR EN COK YORUMLANAN OLAMYA SADECE 6 YORUM VAR,HA GEYRET YORUMLARA VE F5 E DEVAM

    YanıtlaSil
  24. benim eşim de çek yüzünden 3 aydır hapiste ve ben 1 yaşındaki çocuğumla hayatımı devam ettirmeye çalışıyorum.Böyle adaletsizlik olur mu böyle vicdansızlık olur mu.ne sigortam var ne param var.yani ne yapalım kötü yola mı düşelim lütfen bu mağduriyet acilen düzeltilsin artık bi karara bağlansın

    YanıtlaSil