Çek Mağdurluğu

5941 sayılı yasadan bu yana tam on ay geçti. Çek mağdurlarınn çoğu taahütte bulundu. Hapiste yatan mağdurların çoğu kısa süreliğine de olsa özgürlüklerine kavustular. Kaçak yaşamak zorunda bırakılan mağdurlarda aynı şekilde şu an rahatlar. Ne zamana kadar taahütte bulundukları süre bitene kadar.

Tüm malvarlıklarını yitirmiş elinde avucunda parası olmayan bizlerin bırakın taahütte bulunuğumuz çek miktarlarını ödemeyi dışarı çıkıp bir çay parası bulamadığımız günlerimiz oldu.

Aradan koskoca 10 ay geçti şimdi özeleştiri zamanımız kimse kimseye kızmasın sorgulamasın ve lütfen hep beraber bu boşlukta ne yaptığımızın bir muhasebesini yapalım. İyi hatırlanırsa bu yasa çıkmadan önce küçük büyük herkesin bu yasanın bir an evvel çıkması için verdiği çabalar ve emekler nasıl çabuk unutulduğu görülür. Kimimiz sabahlara kadar bulduğu her mail adresine mail yağdırırken kimimiz milletvekilleriyle telefonda görüşmek için neler yaptı. Meclise milletvekilleriyle görüşülmeye gidildi çok kere. Ve o kadar kararlıydık ki Emre kardeşimiz sadece 1 dakikalığınada olsa başbakanla bile görüşüp mağduriyetimizi anlatmayı başardı. Evet şimdi düşündüğümüzde o kadar imkansızlıklar içinde bile bunları yapabiliyorduk. Çocuklarımıza süt alamazken sağdan soldan bulabildiğimiz ufak paralarla meclise gidecek arkadaşlarımıza destek oluyorduk. Milletvekilleriyle telefonda görüşen konuşan mağdurlara kontör transfer ediyorduk. Bir bakanın milletvekilinin savcının telefonu veya mail adresini bulduğumuzda hemen o adrese yönelir ve bıktırana kadar arardık ya da mail atardık. İyi hatırlıyorum yasa çıkana kadar kimse o parti bu parti ayırımı yapmadan ulaşabildiği sesimizi duyurabildiği her noktaya ulaşmak için elinden geleni yaptı. Sonuç 2007 seçimlerinden beri hükümet sadece bir elin parmakları kadar yasa çıkarttı. Bu nokta çok önemli bizler bu yasayı yenide meclis gündemine getirmeyi başardık. Bundan 2 sene öncesine kadar hiç sesi çıkmayan heryerde dolandırıcı olarak bakılan bir kitle artık ÇEK MAĞDURLARI olarak bilinmeye başlandı. Ana haberler artık dolandırıcı yerine çek mağdurları diyordu bizim için.

Yasa çıktıktan sonra neler yaptık diye bakıyoruz HİÇ koca bir HİÇ. Sanki kanun bizim lehimize çıkmış sanki yeniden kaçak yaşayacak olan bizler değilmiş gibi sadece ve sadece birbirimizle uğraşıyoruz. Başka yaptığımız bir şey yok. Yok sen AKP liymişsin yokben MHP liymişim yok onlar CHP liymiş. Ne geçti elimize koskoca bir HİÇ. Şimdi yumurta sona dayandı. Referandum geçti. İktidarın eli iyice kuvvetlendi. Bizim ne o partimiz kaldı nede bu partimiz yine mağdurluğumuza geri dönüş için gün saymaya başladık. Hep birbirimizi eleştirdik. Elimize çok büyük bir fırsat geçmişken bunu değerlendiremedik. Birbirimizi rant peşinde koşmakla suçladık. Ve geriye dönüp baktığımızda da en çok birbirimizi küstürdük. Bunun sonuçlarını yine biz çekmeyecekmişiz gibi devam ettik. Bu arada aramıza yeni mağdurlar katılmaya devam etti. Onlarla dahada güçleneceğimize geriye gittik. Hep bir sorumlu arayışında olmayı ihmal etmedik. Ahmeti suçladık Mehmeti suçladık. İşin açığı yan gelip yattık. Hükümet yeni yasayla ağzımıza bir parmak bal çaldı bizde bu balı yedik.

Şimdi önümüzde iki yol var ya kaderimize razı olacağız ve kaçmaya devam edeceğiz Ya da gerçek gücümüzün farkına varıp mücadeleye devam edeceğiz. Seçim bizim. Kimseyi eleştirmeden kırmadan küstürmeden toparlanma vakti gelmiştir. Kişisel sorunlarımızı bir kenara atacağız. Ve bu beladan nasıl kurtuluruz onun için mücadele edeceğiz. Bu ülkede kaçak yaşamanın bir polis görünce köşe bucak kaçmanın kapı çaldığında yüreği hop hop atmanın ne demek olduğunu bizlerden daha iyi anlayacak yoktur herhalde. Şimdi öneriler bekliyoruz. Ne yapmalı nasıl yapmalı
Lütfen ama lütfen kimse için değil sadece kendiniz için biraz çaba istiyoruz. .Unutmayın :

DAMDAN DÜŞENİN HALİNİ DAMDAN DÜŞEN ANLAR...

568 yorum:

  1. ELİNE DİLİNE SAĞLIK,
    BENZER YORUMLARI AYNI DİLEKLERİ HEP DİLE GETİRMEYE ÇALIŞTIK.
    ANCAK NE YAPMALI NASIL YAPMALI İLE İLGİLİ FEDAKARLIK VE ÖNCÜLÜK YİNE BU KONUDA EN TECRÜBELİ VE DONANIMLI KARDEŞLERİMİZE DÜŞÜYOR.
    SİTEYİ TAKİP ETMEYE ÇALIŞAN BELKİ BİNLERCE MAĞDUR VAR. NE YAZIK Kİ BU MAĞDUR KARDEŞLERİN BÜYÜK ÇOĞUNLUĞU ÇARESİZ YA KAÇAK YA PARASIZ ZATEN HUKUKEN BİLGİSİZ.
    BİRLİKTEN BÜYÜK BİR SES GETİREBİLMEK DİLEĞİYLE.
    ÇARESİZ H.Ç

    YanıtlaSil
  2. Bir; bu yazı YÜREKTEN ve TAM İSABET...
    İki; bu yazı bir İŞARET FİŞEĞİ, bir HAREKET FİŞEĞİ olsun
    Üç; bu yazı BİR MUM YAKILMIŞ gibi olsun,

    Ve bu küçük ve dertli ışığı görüp; BİR MUM da bir diğer kardeşimiz YAKSIN... Onları gören dğer kardeşlerimiz, herkes ve hepimiz MUMLARIMIZI YENİDEN YAKALIM...

    BİNLERCE, ONBİNLERCE MUM IŞIĞINA KARANLIKLAR DİRENEMEZ...

    ÇAĞDIŞI, İNSANLIK DIŞI, ALÇAK, NANKÖR ve ZULÜM (bir manasıda KİRLİ KARANLIKTIR) sona ersin diye GEREKİRSE BİR AKŞAM KARANLIĞI SECELİM, MUMLARIMIZI ALIP ÇIKALIM ORTAYA...

    Selam ve saygılarımla...

    Not: Sevgili Admin "yorum" dışında hazırladığım bir YAZI" için sizden mail adresi istemiştim...

    benim mailim: altaylargrup@hotmail.com

    YanıtlaSil
  3. arkadaşlar 106 daki yazımı tekrar yayınlıyorum admin de aynı konuya el atmış belki okunmamış atlanmış olabilir; sayın akp li arkadaşlar lütfen çevrenizi kullanarak bu görüşmeyi sağlayın. (A.H.T.)

    arkadaşlar hepinize iyi günler ben biraz yorumlar konusunda nasıl hareket etmeliyize ağırlık verilmesinden tarafayım. konu hakkında yapılan siyasi tartışmalar kırıcı olmamak kaydıyla kaçınılmaz çünkü konu başlı başına siyasi bizler de kaderdaşız yani birinci öncelik kader birliği olmalı ve herkez bu konudaki fikirlerini belli etmeli. ben 20/12/2009 da bu konu karara bağlanırken bütün anayasa komisyon üyelerini çok lakayıt olarak görmüştüm ve konuyla hiç ilgilenmeyip bu kanunla ilgili soru cevap bölümüne bile tarım bakanı mehdi ekeri sunarak konu ile ne kadar alakasız olduklarını gösterdiler, ben başbakanın bu konuda çok da detaylı bilgisi olduğunu sanmıyorum sadece anaysa üyeleri sermayeye boyun eğerek bu kanunu yürürlüğe soktular. benim sitedeki akp li ve çevresi güçlü arkadaşlardan bir ricam olacak; bu konuyu başbakana bizzat anlatma konusunda ortam sağlamaları için. eğer bu ortam sağlanabilirse biz de 10 kişilik bir heyet kurarak fazla kalabalığa gerek yok konuyu anlatmak için 10 kişi yeter, böylece başbakanın fikrini net olarak öğrenir ve bizde ona göre bir b planı üzerine çalışırız. herhalde içimizde yakalaması olmayan bir 10 kişi çıkar. başbakan her aileden en az 3 çocuk isterken bu yasadan ötürü dağılmış onbinlerce aile olduğunu öğrenirse ve bunların bu yaşadıklarından sonra bir daha ailevi bakımdan toparlanmayacağını anlarsa sanırım bu yasadan vazgeçebilir, çünkü hiç bir insan başbakan bile olsa bu denli popilist olamaz.(A.H.T.)

    YanıtlaSil
  4. YORUM İŞTE BU;

    SİTEDE NE ZAMANDIR GÖRMEK İSTEDİĞİM ACILIS YORUMU BUYDU .ARTIK SİYASET YOK DAHA DOĞRUSU BU SİTEDE OLMAMALI,CUNKI AMAÇ SİYASET DEGIL KARSILIKSIZ CEK TE HAPİS CEZASININ KALKMASINI SAĞLAMAK VE BUNUN ICIN MUCADELE ETMEK.SAYIN SITE ADMINI TESEKKURLER ,LUTFEN ARTIK SIYASI YORUMLARA YER VERMEYIN,DIRLIGE ,BIRLIGE VE MUCADELEYE SIMDI HER ZAMANKINDEN DAHA COK IHTIYACIMIZ VAR.

    YanıtlaSil
  5. bir sat komandosu, karşılıksız çek yüzünden hapse giriyor ve haber değeri var diye manşetlerde yer alıyorsa, devleti yönetenlerin utanmaları gereken bir konunun var olduğunun(karşılıksız çeke hapis) farkında değllerse yuh olsun onlara,

    RCN...20

    YanıtlaSil
  6. yılsonu yaklaşıyor arkadaşlar bir anönce bir araya gelip meclise gidelim aklına başka fikir gelen varmı

    YanıtlaSil
  7. Arkadaşlar günümüz kalmadı lütfen birşeyler yapalım birgün belirleyip bir araya gelelim

    YanıtlaSil
  8. Bütün çek magdurları bir tarih belirlenip meclis e toplu kalabalık bir sekilde gidilmeliiii

    YanıtlaSil
  9. arkadaşlar başbakana giderken o 10 kişi mutelif illerden olmalı mesela her ilden 1 kişi olursa daha etkili olur düşüncesindeyim en etkili ve kesin sonuç başbakanla birebir görüşme mesela bu konuda ben varım etkili ve yetkili biri rendevu alabilirse ibrahim

    YanıtlaSil
  10. Emekli SAT komandosu Namık Ekin, işyerinin 12 bin 750 liralık çek yüzünden cezaevine gönderildi. Karşılıksız çek suçundan yargılanan ve borcunu bugüne kadar ödeyemeyen Ekin, 4 ay 7 gün hapiste kalacak haberi ulusal basin,yayin organlarinda haber oldu anayasa mahkamesine e mail yollayip konuyu canli,aktif tutalim belki geregini yaparlar.

    YanıtlaSil
  11. ses cıkarmadığımız hergün aleyhimize işlemektedir ve bu yuzden ses getırecek eylemlere başlamak gerekir bu ülkede bir Sat komandosu karşılıksız çekten cezaa evıne gırıyorsa bundan buyuk bır eylem haberi olmaz artık bunları degerlendırmek gerekır

    YanıtlaSil
  12. bu konuda Öncülük yapacak arkadaşlar arkanızda olacağım. Allah hepimizin yardımcısı olsun.

    YanıtlaSil
  13. arkadaşlar bence toparlanıp meclisin önünde eylem yapalım gerekirse açlık grevi yapalım yoksa hepimizin sonu cezaevleri ve cezaevine girdikten sonra kimseye sesimizi duyuramayız site sayesinde toparlanıp hep beraber mecliste grev yaparak sesimiz duyurmalıyız

    YanıtlaSil
  14. arkadaşlar tbmm nin web sitesin de bütün millet vekillerinin mail leri var hiç bir parti ayırt etmeden ve üşenmeden yarından itibaren hepsine mail atalım ve mail atan her kişi burada belirtsin ki ne kadar mail gittiğini bilebilelim.En azından buradan başlayabiliriz diye düşünüyorum.

    zeynep

    YanıtlaSil
  15. YAZIK ÇOK YAZIK UFACIK ÇOCUK İDRAK ETMİŞ AMA BÜYÜKLER GÖRMEMEZLİK DEN GELİYOR.

    1500 TL. KREDİ KARTI BORCU TUTUKLATTI!
    Bursa'da, babaları seneler önce evi terk eden, anneleri de bin 500 liralık kredi kartı borcu yüzünden tutuklanınca ortada kalan 3 çocuğun feryatları yürekleri parçaladı. 12 yaşındaki Tolga, "Doktor olmak istiyordum ama kardeşlerimin okuması için okulu bırakmam lazım. İnsanlık ölmüş mü? Para yüzünden bu yapılır mı? Şimdi biz annesiz ne yapacağız?" derken gözyaşlarına boğuldu.

    ZEYNEP

    YanıtlaSil
  16. Arkadaşlar şu linke bir bakarmısınız lütfen ve yorumlarınızı bekliyorum.

    http://www.anayasa.gov.tr/index.php?l=gundem&id=298

    zeynep

    YanıtlaSil
  17. Merhaba Zeynep (16)

    ilgili karadan; benim anladığım gerek sınırlı sürede taahhüt hakkının olması (belirtilen tarihten sonra taahhüt verilemeyecek olması) gerekse verilmiş taahhüt dönemi ile birlikte eski yasadan gelen 6 aylık şikayet süresinin de dondurulması ile ile ilgili olarak çeşitli maddelere dayandırılarak Anayasaya aykırılık ileri sürülmüştür. Karar tarihi 25.05.2010 !! yani CHP nin İptal başvurusundan sonra. Karar Anayasanın 152. maddesi uyarınca verilmiştir. (ÖNEMLİ OLAN DA BURASI!!)
    152. madde şöyle der: Bir davaya bakmakta olan mahkeme, uygulanacak bir kanun yada kanun hükmüne kararname hükümlerini Anayasaya aykırı görürse veya taraflardan birinin ileri sürdüğü aykırılık iddiasının ciddi olduğu kanısına varırsa, Anayasa Mahkemesinin bu konuda vereceği karara kadar davayı geri bırakır.
    Mahkeme, Anayasaya aykırılık iddiasını ciddi görmezse bu iddia, temyiz merciince esas hüküm ile birlikte karara bağlanır.
    Anayasa Mahkemesi işin kendisine gelişinden başlamak üzere beş ay içinde kararını verir ve açıklar. Bu süre içinde karar verilmezse mahkeme davayı yürürlükteki kanun hükümlerine göre sonuçlandırır. Ancak, Anayasa Mahkemesinin kararı, esas hakkındaki karar kesinleşinceye kadar gelirse, mahkeme buna uymak zorundadır.

    Yani aykırılık ciddiye alınmış ve 25.10.2010 da 5 aylık süre sona eriyor. Umarım CHP nin iptal başvurusu bu tür yerel Mahkemelerin de müracaatları ile baskı görür ve en kısa zamanda gündeme gelir.

    YanıtlaSil
  18. ŞU ANDA TEK UMUT ANAYASA MAHKEMESİ

    2010 / 06 ESAS SAYILI ANAYASA MAHKEMESİ BASVURUSUNUN GORUSULMESININ BIR AN ÖNCE GORUSULMESININ SAGLANMASI GEREKMEKTE.BUNUN ICIN NE YAPILABILINIR .BASKA CARE YOK SU ANDA

    YanıtlaSil
  19. Zeynep Hanım,

    Benim yorumum şu;

    Bir; Şikayet Hakkı; çek yazılış tarihinden itibaren 6 ay...

    İki; 5941 Geçici 2.ye göre taahhüt kükümlerinden yararlanılacak çek suçu hakkında 1.11.2009 tarihi itibariyle kovuşturma, soruşturma açılmış veya hüküm verilmiş olması gerekiyor... Diğer bir ifadeyle 1.11.2009 tarihinden sonra açılmış bir çek davası taahhüt hükümlerinden yararlanamıyor...

    Örnek; A ve B nin 30.06.2009 tarihinde çekleri yazılmış olsun...

    Her ikisi içinde şikayet süresi 30.12.2009 tarihinde doluyor...

    Şimdi;
    A hakkında 1.11.2009 tarihinden önce şikayette bulunuluyor ve dava açılıyor, söz konusu dava sürüyor veya ilk duruşmada hüküm veriliyor olsun... A TAAHHÜTTEN YARARLANIYOR

    B hakkında 1.11.2009 tarihinden sonra şikayette bulunuluyor ve dava açılıyor, söz konusu dava sürüyor veya ilk duruşmada hüküm veriliyor olsun... B TAAHHÜTTEN YARARLANAMIYOR

    İşte burada A ve B açısından bir EŞİTSİZLİK doğuyor... Oysa ortada madem iki kişi tarafından her şeyi aynı olan bir suç var; A yeni yasadan (taahhütten) yararlanıyor, B yararlanamıyor...

    KIRIKKALE 3.ASLİYE CEZA MAHKEMESİ YARGIÇI 5941 Yasanın G.2.m deki bu eşitlsizliğin ortadan kaldırılması maksadıyla AYM ye başvurmuştur...

    Tahhütten yararlanılmasında Dava Tarihinin değil (şikayet hakkı süresiyle birlikte) suç tarihinin ESAS ve dikkate alınmasını ileri sürmektedir..

    Selamlar...

    Not: Bunları yazarken "of be yasalar, maddeler, kararlar, yargısal süreçler, cümleler, değerlendirmeler, şatatfatlı ifadeler, AYM of of! kasılıp gidiyor insan" diye düşündüm... ABUK SABUK, ALÇAKÇA bir AYIP için "BİR HALTMIŞ" gibi arşivler oluşuyor... Sanki bu laflar ediliyor diye esaslı ve gerçek bir şeyden bahsediyoruz... Nitekim bir insanlık suçu için (mesela SİLAHLI BİR CUNTA TARFINDAN DARBE) planları yapılsa (ki çuvallar dolusu ele geçti) hafazanallah darbeyi yapabilselerdi bu kıyım planları birer yasa metni ve işkence detayı olacaklardı...

    YanıtlaSil
  20. Zeynep arkadaşıma katılıyorum..mail bombardımanı yapalım..şu anda hazır klavyeye basmazsak yarın o eller buz gibi demir parmaklıkları ısıtacak..Cem

    YanıtlaSil
  21. ARKADAŞLAR

    HATIRLADIĞIM KADARIYLA BİRKAÇ AY ÖNCE BAŞBAKANIN ESNAFA YAKINDA PRİM BORÇLARI İÇİN YAPILANDIRMA YAPICAZ SÖZÜ ÜZERİNE SN.BENDEVİ PALANDÖKENE TELEFONLA VE MAİLLERLE ULAŞALIM DİYE YAZMIŞTIM.SİZLERDE ÇOK İYİ BİLİYORSUNUZ GEÇEN GÜN SN.PALANDÖKENİN SAĞINDA VE SOLUNDA SN.BAŞBAKAN VE SN.KILIÇTAROĞLU OTURUYORDU VE O TOPLANTIDA İKİ LİDER BİRARAYA GELDİ.BAKIN ÇOK KISA SÜRE İÇİNDE ESNAFA PRİM BORÇLARI TAKSİTLENDİRMESİ ÇIKACAK BUDA BENCE ŞU OLUYOR''ŞU AN HÜKÜMET YOĞUN BİR ŞEKİLDE SN.PALANDÖKENLE GÖRÜŞME HALİNDE''
    ARKADAŞLAR SN.PALANDÖKENE VE MALİYE BAKANLIĞINA ACİL AMA ÇOK ACİL ŞEKİLDE FAX ÇEKEBİLEN ARKADAŞLAR FAXLA,TELEFON AÇABİLENLER TELEFONLA,EN AZINDAN MAİL YOLUYLA YOĞUN BİR ŞEKİLDE BASKI KURMAMIZ LAZIM!!! ESNAFIN VE İŞ ADAMLARININ EN ÖNEMLİ SORUNUNUN BU HAKSIZ VE HUKUKSUZ ÇEKE HAPİS OLDUĞUNU DİLLENDİRMEMİZ GEREKTİĞİ KANAATİNDEYİM.ARTIK TEKRAR SÖZÜN BİTTİĞİ VE İCRAATIN BAŞLAMASI GEREKTİĞİ YERDEYİZ!!! ARTIK SON GÜNLER GELİN BU FIRSATI TEPMEYELİM.SAYGILAR

    CAN MERT

    YanıtlaSil
  22. Degerli Arkadaşlar
    Bence bir gün belirleyelim ve o gün bütün herkez magduriyeti anlatan karşılıksız çekte hapis cezasının kaldırılmasına dair yazılarımızı Cumhurbaşkanlıgına ve Başbakanlığa fakslayalım zaman daraldı..

    YanıtlaSil
  23. http://www.anayasa.gov.tr/index.php?l=gundem&id=293&hlkey=5941

    YanıtlaSil
  24. 19-19-19


    taahhutten hem davası devam edenler hem de davası sonuçlananlar yararlanabildiler tek fark taahhut verdiginizde zamanasımı işleememek kaydıyla durdu ,,diğerinde infaz durdu..

    davası devam edenler için en önemli konu davayı uzatmak ve ardından temyize göndermek olup ;kararlı dosyası olanlar lehe durum var ise UYARLAMA YARGILAMASI YOLUYLA durumu kendilerine cevirebilirller

    YanıtlaSil
  25. canım kardeşim dünya kadar yakalanması olan insan var benim ki 6 sene yatar oldu nasıl gitcez tek tek toplasınlar bizi kaç kişi toplanacak ki bu mali af belki bizede vvurur ama mücadele lazım

    YanıtlaSil
  26. Zeynep hanım a bilgilendirmeleri için çok teşekkür ediyorum.

    http://www.anayasa.gov.tr/index.php?l=gundem&id=293&hlkey=5941

    Bence yetkili makamlara e mail atmamızın anlamımı yok hiç yok okunmuyor ve her yerden günlük yüzlerce e mail yollanıyor ama şunu yapabiliriz....

    Cumhurbaşkanlığının ve Başbakanlığın internet sitelerinde fax numaraları var buralara Başbakanın Cumhurbaşkanının dikkatine fax çekmemiz daha doğru olur....

    YanıtlaSil
  27. Evet süre doluyor... Harekete geçelim. Bir yol haritası çizelim ve geçen yıl olduğu gibi çaba gösterelim. Herşey için çok geç olmadan birşeyler yapalım. Şimdi birşeyler yapmak için fırsatımız var. Ama yarın birgün ceza evinde bu fırsat olmayacak... Çok pişman oluruz.

    YanıtlaSil
  28. Yeni anayasa oluşum sürecine başlanıldığı yada görüşmelerin yapıldığı şu günlerde , tekrar eski günlerimize dönüp , Unutulmaya yüz tutmuş sorunlarımızı gündeme getirip sıcak tutmak zorundayız.En azından yeni yapılacak anayasa çalışmalarında 38. maddenin daha anlaşılır ve uygulanabilir olması bakımından faaliyet yapmalıyız.Her bir arkadaşımızın kendi imkanları ölçüsünde TEL - FAX ve MAİL yoluyla mücadeleye katkı vermesinde kesin fayda vardır.HİÇ BİR ŞEY YAPMAMAKTAN DAHA İYİDİR....Gerek hükümet , gerek muhalefet gerek se sivil toplum kuruluşlarına sıkıntımızı anlatan mailler gönderebiliriz.Bu konuda olumlu - yapıcı her görüşe saygı ile bakarız.saygılarımla ekm2510

    YanıtlaSil
  29. Saygıdeğer arkadaşlar ,Baından izlediğimiz gibi BEDELLİ SAVUNUCULARI - HAYVAN HAKLARI SAVUNUCULARI - SİLAHLARIN SINIRLANDIRILMASI SAVUNUCULARI ve daha şu anda aklıma gelmeyen onlarca sivil toplum hareketi birlik beraberlik içinde olup medya vasıtasıyla seslerini duyurabiliyorlar....En büyük sıkıntısı olan bizler se hiç bir şey yapamıyoruz.Oysa daha 7-8 ay önce başta meclis olmak üzere , parti yetkilileriyle yüz yüze görüşmeler yapılıyor ve fax-mail yada telefon ile gerekli yerlere toplu mailler atılıyordu.Bununda ne kadar etkili olduğunu 5941 sayılı yasanın görüşülmesi anlamında gördük.Ama yeterli olmadı.Çok geç kaldık ama yinede bir umut var.......ekm2510

    YanıtlaSil
  30. arkadaslar bizler ne kadar ugrasiyorsak olsakta bizlerin icerde yatmammizi isteyen canilerde var bunlar bizlerden daha baskinlar devlet su an onlarin yaninida ama inaniyorumki devlet taraf degistirecektir t,c kimleri affetmediki bizleri affemesinler naaptik bizler adammi öldürdük tazaten ceklerimizi ödeyebilseydik bu durumlara düsmezdik simdi bizden faiziyle beraber 12 aydan sonra ödememizi bekliyorlar valla ben ödeyemeyecegimi bile bile taahüt verdim su anda yurt disindayim ama bu sorunun cözülmesi icin elimden geleni yapmak icin varim allah yardimcimiz olsun

    YanıtlaSil
  31. Arkadaşlar bende çoktandır sizi takip ediyorum benim davalar yeni yargıtaya giti icranın mahkemenin soğuk yüzünü çok iyi bilirim çocukların pikolojisi çok önemli herkes evini geçindirmek için uğraşıyor biz partici değiliz ama mağduruz birlik olalım bunu bölge bazında temsilci seçelim veya hiç bir şeyi beklemeden toplanıp bir ceza evine gidelim...çok iyi bir şekilde organize olmamız gerekir unutmuyalım karşımzdakiler daha güçlü onların parası ve çevresi var bizimde yüreğimiz olmalı örgütlenelim ve hükümete sesimizi duyurmak için elimizde geleni yapmamız gerekir kayıp edecek bir şeyimiz kalmadıysa ailemizi düşünüp gerekirse bu uğurda canımızı vermek pahasına mucadele edelim.cocuklar redi miras yapıp rahat yaşasınlar sapık doland! ırıcı değiliz efecan

    YanıtlaSil
  32. SİTENİZLE YENİ TANIŞTIM.SESİMİZİ DUYURMAK İÇİN NELER YAPMAMIZ KONUSUNDA BİLGİ VERİRSENİZ SEVİNİRİM.YAPILACAK HER TÜRLÜ FAALİYETE ANKARAYA GİTMEK DAHİL KATILMAYA HAZIRIM.

    YanıtlaSil
  33. Arkadaşlar hepinize teşekkürler mail konusuna gelince okunsun yada okunmasın günümüzün nerdeyse üçte birini bilgisayar önünde geçiriyoruz biz gönderelim de varsın okunmasın heralde içlerinden teknolojiyi kullanan bir insan evladı çıkar da okur bizim için meclisde ki bir kişi bile önemli tabi ki fax da çekelim,mektup da yazalım akim'e,bimer 'e basına mailler atalım,fax lar çekelim ama bunu organize bir şekil de yapalım örnek,bir tablo düzenleyelim mesela 03/10/2010 bugün haber programlarına yüklenelim çalar saat,teketek vs.
    verilen tarih de bütün yoğunluğu o kişiye veya programa yöneltelim.Mektup mu yazılacak diyelim cumhur başkanına hepimiz aynı gün posta yapalım.Şöyle bir irkilsinler ne oluyor desinler.Bizim toplu mücadele verdiğimizi görsünler nacizane fikrim budur.

    zeynep

    YanıtlaSil
  34. Genel olarak haklısınız. Sessiz kalmamız doğru değil. Ama unutmayın, 5941 sayılı yasadan önce hepimizde hapis cezasının topluca kaldırılıcağına dair bir beklenti vardı. Bu olmayınca herkez başının çaresine bakmaya başladı. Yeni kanunla bazı iyi sonuçlarda gelmedi değil.Hatta vekaleten imza atan yada çekleri erken ibraz edilen arkadaşlarımızın çoğu ya beraat etti yada yargıtay kararlarını bekliyorlar. Ayrıca yargıtay 3167ye göre ceza alanların dosyalarınıda yeni kanuna göre kovuşturmanın tekrar yapılması amacı ile geri gönderiyor olması bile büyük bir zaman kazanınımı. Kısmi bir af oldu aslında.
    Şimdi sorunlar şunlardır:
    1.İnfazı ertelenenler ne olacak ? Yeniden hapsemi girecek ? Adam ödeyebilseydi zaten hapse girmezdi.Hapisten çıkmış,icra ve hacizlerin halen devam ettiği bir ortamda nasıl iş kuracak ne alacak ne satacakta taahhütü hemde temerrüz faiziyle ödeyecek. Kısaca bu durumdaki arkadaşlarımızın durumu çok zor.İpinde tam ucundalar.En acil olan bu durumdaki arkadaşlarımızın sorunu.Yeniden yargılama haklarının kendilerine geri verilmesi gerekiyor.
    2.Kendi şirket çeklerini kendi imzalamış, erken ibraz edilmemiş ama taahhütle durdururlan dosyalar ne olacak ? İlk yargılamada ceza alıp yargıtay yoluna gidecek. 2 sene sonra onlarada hapis cezası çıkacak.
    Peki vekaletle imza atan beraat alıyorda kendi şirketinin çekini imzalayan niye yatıyor ? Buda ayrı bir konu.
    Kısacaca suç aynı olmasına rağmen devlet bazılarımızı kurtardı bazılarımızı ise içeri tıkmak için bekliyor.

    Tek ümidim var: Yargıtayın şişli 6 ve şişli 11 ASCM de kasıtsız suç olmaz gerekçesi ile verdiği beraat kararlarına yapacağı ilamat. Suç halen yeni yasada bile taksirle işlenebilir bir suç gibi duruyor ama bu TCKya aykırı. TCK kasıtsız yada kusursuz suç olmaz diyor. Karşılıksız çek suçu taksirle işlenirse kusur aramak gerekiyor. Kasten işlenirse kastın ispatı gerekiyor. Bu konuda yargıtayın yapacağı yorum bence çok önemli.

    YanıtlaSil
  35. T.C.

    ANAYASA MAHKEMESİ BAŞKANLIĞI

    Genel Sekreterliği













    Sayı : C.01.0.BHK.622.01/


    28/9/2010

    Konu:






    Sayın Zeki Sağır,



    Söz konusu Yasanın Esas incelemesi sürmektedir. Ne zaman sonuçlanacağına ilişkin herhangi bir tarih aralığı vermemiz söz konusu değildir.



    Bilginizi rica ederim.







    Anayasa Mahkemesi

    Genel Sekreterliği









    Genel Sekreter Yardımcısı

    İsmet YAĞCI









    Ayrıntılı bilgi için irtibat









    Emine AYDOĞDU

    Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü









    bilgi@anayasa.gov.tr




    Tel:(312) 463 73 00/7424


    ben anayasa mahkemesine yazı yaşmıştım cevabı bu geldi zeki

    YanıtlaSil
  36. herkese merhaba benim bugun mahkemem vardı sulh cezada hakim hemen ilk mahkemede 4250 tl lik adli para cezası verdi ve günlügü 20 tl den hesapladı hemen dava sonuçlanıyor anlamadım dosya yılım 2010 du pazartesi temyize gönderecegim bi bişey dikkatimi çekti en az 55 kişi vardı sanık hepside karşılıksız çek keşide etmek yani anliyacagınız her gün sayımız artıyor fakat bi icrat yok bizde

    YanıtlaSil
  37. arkadaşlar haber programları ve popüler köşe yazarlarının özellikle dikkatini çekmemiz gerekiyor. ben devamlı olarak mail atıyorum bizler için sorunlarımızı anlatabileceğimiz bir program yaparlarsa ailelerimizle birlikte katılabiliriz..

    referandumda ben x bir bakanla görüştüm kısa sürede olsa anlattım fakat tamamen siyasetci düşüncesiyle peki bu sefer alacaklı taraf isyan edecek. referandumdan sonra daha özgür daha bir demokratik ülkede yaşayacağız falan diyerek geçiştirdi. o yüzden siyasetciler olaya her zaman siyaset gözüyle bakıyor..

    bursada tahadütte bulunduğu 1,500 tl kredikartını ödeyemediği için 3 çocuklu dul kadını içeri aldılar ve basın ortalığı karıştırdı. kadın gece yarısı dışarı salındı bütün parti temsilcilikleri kadına yardım etmek için seferber oldular. kısacası basın gündem yaratmadan siyasiler bir şey yapmıyorlar...

    haber
    http://www.olay.com.tr/Sayfa.php?Git=Haber&id=48797

    YanıtlaSil
  38. T.C
    ŞİŞLİ
    2.SULH CEZA MAHKEMESİ
    DOSYA NO : 2010/
    KARAR NO : 2010/
    [C.SAVCILIĞI ESAS NO] : 2009/
    GEREKÇELİ KARAR
    (TÜRK MİLLETİ ADINA)
    HAKİM :
    KATİP :
    DAVACI :
    MÜŞTEKİ :
    VEKİLİ :
    SANIK :
    SUÇ : Karşılıksız çek keşide etmek
    SUÇ TARİHİ : 31.05.2009
    SUÇ YERİ :
    KARAR T. : 26/05/2010
    Yukarıda açık kimliği yazılı sanık hakkında mahkememizde yapılan duruşma sonunda;
    GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ
    Açılan davada sanığın 3167 sayılı yasa 16/1 maddesi uyarınca cezalandırılması talep edilmiş olup suç tarihi 21/12/2009 tarihinde yürürlük kazanan 5941 sayılı yasadan öncedir.
    5237 sayılı yasa 5. Madde bu kanunun genel hükümlerinin özel ceza kanunları ve ceza içeren kanunlardaki suçlar hakkında da uygulanacağını bildirmiş 5252 sayılı yasanın geçici 1. Maddesinde ise diğer kanunların 5237 sayılı yasanın, 1. Kitabında yer alan düzenlemelere aykırı hükümlerin ilgili kanunlarına değişiklik yapılıncaya ve en geç 31.12.2008 tarihine kadar uygulamasına devam edileceği açıklanmıştır. Yeni TCK ve yeni ceza mevzuatı ile bir çok özel ceza yasasında TCK nın genel hükümlerine aykırılıklar yönünden düzenlemeler belirtildiği tarihe kadar yapıldığı halde 3167 sayılı yasa yönünden böyle bir düzenleme yapılmamıştır. Öncelikle bu düzenleme yapılmamakla kanun uygulayıcısının kanun koyucu yerine geçerek ve yasal bir dayanak ya da 3167 sayılı yasanın 5252 sayılı yasa geçici 1. Maddede istisna tutulmaması da gözetildiğinde kıyas yoluyla 3167 sayılı yasanın resen yürürlükte olduğunu bildirmesi hukuken mümkün değildir. Birinci tespitimiz budur.
    İkinci olarak 3167 sayılı yasada 5252 sayılı yasanın geçici 1. Maddesinde ve TCK nın 5. Maddesinde belirtildiği üzere genel hükümlere hangi açılardan aykırı hükümler bulunduğunun değerlendirilmesi gereklidir. Öncelikle TCK 25/1 maddesi adli para cezalarının hangi gün birimleri sınırları içersinde olacağını göstermiş ve her bir gün karşılığını 20 ila 100 TL arası belirtmiştir. Burada TCK 61madde kriterlerine göre cezanın bireyselleştirilebileceği açıktır. Oysa 3167 sayılı yasa 16. Madde adli para cezasını çek bedeli kadar olmak üzere bu temel madde ile çelişki yaratmıştır. Zaten 5941 sayılı yasa da bu hatadan dönülmüş ve tabiri caizse her suça maktu bir ceza verilmesinin önüne geçilmiştir. Temel olarak 3167 sayılı yasanın ceza miktarı belirlenmemekle TCK 52 maddede ki genel hükümlere açıkça aykırıdır.

    YanıtlaSil
  39. 5237 sayılı yasa kapsamında TCK 20-23 maddelerde manevi unsura yönelik hükümler olup,sadece gerçek kişilerin kasten ya da taksirle çek keşide etmesi halinde suçun oluşabileceği oysa 3167 sayılı yasa uyarınca tüzel kişilere ceza verilebildiği dikkate alınmalıdır. TCK 43 ve 44 üncü maddeler kapsamının 3167 sayılı yasa 16/4 madde uyarınca her çek yaprağının ayrı bir suç oluşturacağı hükmüne aykırılık teşkil ettiği açıktır.
    Genel hükümlere uyumluluk sağlayacak yeni yasa ya da yasal düzenleme 31/12/2008 tarihine kadar yapılmadığından 3167 sayılı yasanın 16/3 maddesinde ön görülen çek keşide etmekten yasaklama tedbiri de TCK 53 madde ile çelişmektedir. Keza TCK 58 madde ceza artırımı düzenlemezken 3167 sayılı yasa 16. Madde gereği mükerirler yönünden adli para cezası dışına çıkarak hapis cezası öngörmektedir. 5237 sayılı yasa 73 ve 74 maddeler kapsamının 3167 sayılı yasa 16/1 madde ile uyum göstermediği açıktır.
    Tüm bu çelişkilerin sebebi 3167 yasa da 5252 sayılı yasa geçici 1 maddenin istisnası bulunmayan amir düzenlemesine rağmen TCK genel hükümlerine uyum gösterecek düzenlemelerin yapılmamış olmasıdır. 20/12/2009 tarihinde 5941 sayılı yasa yürürlüğe girmekle aslında düzenleme yapılmak yerine yeni bir yasanın ihdas edilmiş olması da3167 sayılı yasanın 5252 sayılı yasa 1. Maddesi karşısında uygulanamaz olduğu sonucunu değiştirmemektedir. Kaldık ki 5941 sayılı yasada dahi CMK 195 madde varken ve 5941 sayılı yasanın hazırlık aşamasında savcılığın talebi üzerine çek düzenleme ve çek hesabı açma yasağı hakkında 7201 sayılı yasa 35.madde uyarınca tebligata cevaz verilmiş iken para ile birlikte hükümle verilecek aynı nitelikteki kararın bu defa sanığın şahsen dinlenmesiyle verilebileceği şeklindeki yorum bile somut olarak kendi içinde çelişmiş, ve boşluk doğurmuştur. Bu da istisnai bir tespit olarak bu kapsamda yer almalıdır. Dolayısıyla ceza yargılamasında yasa uygulayıcılarını ceza öğretisine aykırı bir şekilde kıyas yapmakla sorumlu tutarak yasal boşluğun doldurulmasını beklemek mümkün ve adil değildir. İşte bu nedenle 5252 sayılı yasanın geçici 1 maddesi 3167 sayılı yasa için bir istisna getirmediğinden yukarıdaki açıklamalara aykırılıklar nedeniyle ve 5941 sayılı yasa yürürlüğüne kadar bir yasal düzenleme gerçekleşmediğinden sanık aleyhine yorum yapılarak kıyas ile ceza hükmü düzenlenemeyeceği sonucuna varılmış kanunilik ilkesi özellikle gözetilerek sanığın suç tarihi itibarıyla üzerine atılı suç nedeniyle beraati yönünde yasal zorunluluk bulunduğu düşünülmüştür.
    Bu değerlendirmeler çerçevesinde 3167 sayılı yasanın uygulanamaz olduğu tespiti karşısında aslında olmayan ve suç sayılmayan bir eylem nedeniyle yargılama sonucu doğacağı ayrıca anlaşılmış CMK 232/2-a ve CMK 193/2 madde uyarınca sanığın şahsen sorgusunun yapılması da bir zorunluluk olarak görülmemiş ve neticede aşağıda ki karar verilmiştir.
    HÜKÜM:
    1. 5237 Sayılı yasa 5-7 madde 5252 sayılı yasa 9 ve geçici 1 madde uyarınca atılı suç tarihine göre 3167 sayılı yasa 16/1 madde uygulanamaz olduğundan CMK 232/2-a ve CMK 223/9 madde uyarınca sanığın BERAATİNE
    2. Yargılama giderinin kamu üzerine bırakılmasına dair sanık ve müştekinin yokluğunda olmayanlar yönünden tebliğinden itibaren 7 gün içersinde hükmü veren mahkemeye bir dilekçe verilmesi veya zabıt katibine bir beyanda bulunulup, beyanın tutanağa geçirilmesi, ve tutanağın hakime onaylatılması sureti ile CMK 273 ve 5320 sayılı yasanın 8. Madde uyarınca yürürlükte olan 1412 sayılı yasanın hükümleri uyarınca Yargıtay yolu açık olmak üzere açıkça verilen karar usulen okunup anlatıldı. 26/05/2010

    Katip Hakim
    ....

    YanıtlaSil
  40. arkadaşlar siteyi bu kadar yoğun bulmuşken sormak istedim Bakırköy ağır cezada erken ibrazla ilgili başvurum var bu adliyeden kararı çıkan varmı erken ibrazla ilgili

    YanıtlaSil
  41. bakırköy 11 den 30.09.2010 tarihi itibariyle erken ibraza beraat aldım.hemde taahhüt verdiğim halde...

    hakim : eğer mahkeme mahkumiyetime karar vermeyi düşünüyorsa taahütnamemi işleme alarak yargılamanın durdurulmasını, yada erken ibraz dolayısıyla beraatimi talep ediyorum .... diyerek benim ağzımdan savunma yazdırdı ve beraat verdi...

    bakırköyde yine 9 acm de de erken ibraza beraat veriyor... bu ayın 6.da 29 acm de duruşmam var.bakalım ordan ne karar çıkacak..ama şunu söleyebilirim, artık erken ibrazla alakalı kararlar oturmaya başladı.artık bu kadar beraat kararından sonra aksi yönde bir olayın olacağını düşünmüyorum.. erkne ibrazda beraat vermeye en çok direnen bakırköy ve kartal adliyeleriydi.bakırköyde bu direniş kırılmış gözüküyor. kartalda da 7 asliyeden sadace 1. acm mahkumiyet veriyor...

    sayın arkadaşlar hükümete baskı yapmayı gündeminizden çıkarın.. 2 yılda bir yasa yapılmaz. bence anayasa mahkemesi ve yargıtaya yoğunlaşmalıyız.. size meclisin gündeminden bahsetsem adamların haline acırsınız.

    jenardi

    YanıtlaSil
  42. GAZİANTEP BU ÜLKEDE DEĞİLMİ?
    GAZİANTEPTEKİ HAKİMLER YASAYI OKUYAMIYORMU
    DELİRECEĞİM YAHU
    YASA ÇIKTIKTAN BU YANA GAZİANTEPTE 4 AYRI A.C.M. DE 6 AYRI DOSYADA 15 AYRI ÇEKE ERKEN İBRAZA CEZA ALDIM BEN. HEM DE ÖZELLİKLE DİLEKÇE İLE BELİRTTİM ERKEN İBRAZ VARDIR YASADA BÖYLE BİR SUÇ YOKTUR DİYE.
    BANA BİR CEZA VERİYORLAR AMA SUÇUN TARİF EDİLDİĞİ BİR YASA MADDESİ YOK.
    HAKİMLERİN UTANMASI LAZIM. KENDİLERİ DE İZAH EDEMEDİĞİ İÇİN TALEBİME CEVAP DA VERMİYORLAR.SADECE GÖRMEZDEN GELİYORLAR. AMA AYIP ARTIK. 28.09 İTİBARİYLE GENE CEZA ALDIM BEN.DİYECEK BİRŞEY BULAMIYORUM.

    SELİMMERT

    YanıtlaSil
  43. sayın selimmert, hakimler halen eski 5838 yasa ileçek kanununa iliştirilen 31.12.2009 tarihinde kadar ibaresine takılı kalıyorlar.. yargtay bildiğünüz gibi bu tarzdaki beraat kararlarını bozmuştu. ama şimdi kanun maddesinde var. hemde bir yerde değil yeni çek kanununun 3/8 ve 5/1 . maddelerinde geçiyor bu husus.. maddelerin gerekçelerini okumadan karar veren hakimler var...

    diğer bir hususta yeni kanunundaki geçiçi madde 2011 yılına kadar uygulanacak olan madde.bu da kafa karıştırıyor.

    eğer ceza almışsanız bence acilen temyiz edin. ceza vereceğine inandığınız duruşmalara girmeyin.ki yokluğunuzda duruşma yapılıp yargıtayda ayrıca bozulsun.. tabi hakkınızda yakalama çıkarılmazsa...,,

    jenardi

    YanıtlaSil
  44. arkadaşlar dün iki saat uğraştım bütün milletvekillerine mail attım. tbmmnin sitesinde hepsinin mail adresivar. hepimizin sıkıntılarını yazdım. sizde atın. mutlaka birileri okur. belki bir yardımı dokunur. teşekkürler. levent

    YanıtlaSil
  45. arkadaşlar,taahüt verdiğim dosyadan karşı taraf yurtdışına çıkış yasağı koydurmuş,kaldırabilirmyim acaba ?

    YanıtlaSil
  46. bursa mahkemeleride 3 asliye hariç erken ibraza beraat vermiyor.dinlemiyorlar bile 3 asliye kararınıda ağır ceza infaza çevirdi 1 hakim muhalif olmuş.

    YanıtlaSil
  47. bursa e tipinde çek cezalıları sayısı 150 nin üzerine çıkmış kapasitesi 850 kişilik az kaldı bizle yarısı çekten olur zalimlerin adaleti .

    YanıtlaSil
  48. şişli sulh ceza 3167 ye 5 ayda beraat vermiş gerekçeli kararı dün yolladım admin yayınlamadı nedenini bilemedim.kasım.

    YanıtlaSil
  49. İNFAZLAR HAREKETE GEÇMEDEN ÖNCE SON KEZ DOSYALARINIZDA;

    1-ÇEK YAPRAKLARINI KARŞILAŞTIRIN ; AYNI ÇEKTEN İKİ AYRI DAVA OLABİLİR DİKKAT EDİN

    2-MÜDÜRSENİZ ORTAKLIGINIZDA YOKSA BERAATİNİZ GEREKİYOR HEMEN UYARLAMANIZI İSTEYİN

    3-ERKEN İBRAZDAN BERAAT GEREKİYOR EGER ERKEN İBRAZDAN BERAAT ALAMIYORSANIZ KANUN YARARINA BOZMA YOLU BASTA OLMAK ÜZERE KANUNU UYGULAMAYAN HAKİM ŞİKAYETİ YOLU DENENEBİLİR

    4-BANKALARA İADE ETTİĞİNİZ ÇEKLERE BAKIP DOSYALARINIZDAKİLERLE KARŞILASTIRIN

    5-E-DEVLET SİFRESİNİ BİLİYORSUNUZ BİRDE E- İMZA ALMANIZI TAVSİYE EDERİM DAHA SAGLIKLI SONUCLAR ELDE EDERSİNİZ ZİRA DOSYANIN SİSTEME AKTARILMIS TUM EVRAKLARINI GÖRURSUNUZ

    6-GEREKİYORSA ERKEN İBRAZ GİBİ BERAAT GEREKTİREN KONULARDA AYNI ADLİYEDE BASKA KARAR VEREN MAHKEME KARARLARINI DA EKLEYİNİZ

    7- GEREKÇELİ KARARLARDA SON KISIMDA NEREYE ,HANGİ SEKİLDE ,SÜRESİ ,USUL VE YOLLARI YAZMAYAN KARARLAR KESİNLEŞMEMİŞ KARARLARDIR PEŞİNE DÜŞÜN..


    BİLGİLERİNİZE.......

    YanıtlaSil
  50. AYRICA SON BİR NOKTA


    TALEPTE BULUNURKEN DOSYA İNCELEMESİ SONUNA KADAR İNFAZ DURDURMA TALEPLİ YAZMANIZDA FAYDA VAR ...

    YanıtlaSil
  51. slm arkadaşlar,
    erken ibrazla ilgili temyiz dilekçesi örneğini siteye atabilirmisiniz.teşekkürler.

    YanıtlaSil
  52. Sayın Jenardi 37ye yazdığınız cevap için teşekkür ederim umarım bizde beraat alırız yaklaşık 35 gündür bekliyoruz ayrıca ceza evinde olduğunuda belirttik dilekçemizde sizinde bu kadar uzun zaman almışmıydı kararın çıkması acaba saygılar ege

    YanıtlaSil
  53. Arkadaşlar salı günü davam var yarın dosya ya sağlık raporu koyacağım dolyısıyla başkası ile göndermem gerekiyor akrabam olmayan biri ile dosyaya koydurabilirmiyim acele cevap lütfen.

    YanıtlaSil
  54. LÜTFEN SİTE DAHA SIK GÜNCELLENSİN...!

    YanıtlaSil
  55. arkadaşlar benim 3 adet erken ibrazdan bakırköyden beraat aldım. ERTAN

    YanıtlaSil
  56. ertan bey bakırköyden aldığınız erken ibraza beraat kararları hangi asliye ceza dan?

    YanıtlaSil
  57. Arkadaslar'

    Sitede siyasi polemiklere neden olan AKP ye elestiri yapilmasi ve buna cevap verilmesi idi. Bu elestirileri en cok yapanlardan biride bendim. Elestirilerimin sna sebebi asla benim siyasi gorusum ve AKP dusmanligi degildir. Burada ana sebep su anda dert yandigimiz 5941 sayiili yasanin AKP iktidari ve hukumeti tarafindan yapilmis ve bu yasanin bize reva gorulmus olmasidir. Bu yasa MHP veya CHP iktidari tarafindan yapilmis olsa idi ayni agir elestirilerin muhatabi onlar olacakti.
    Bu nedenle yaptigim elestiriler siyasi degil kisiseldir. Beni uzense bunun siyasi bir polemige neden olmasidir.

    Bizim derdimiz bellidir. sorunumuz bellidir. canimiz yanmistir canimizi yakanlara elestuiri hakkimiz vardir ve bu bize cok gorulmemelidir.

    Netice olarak bunlari gectik. anlasilsada anlasilmasada geride biraktik. Su anda yurtdisindayim birseyler yapmak icin cabaliyorum. Amacim kendi ulkemde yapamadigimi buralarda yapabilmek ve borclarimi odemek. Bunu ceza icin degil vicdanim icin yapiyorum. Sadece cezayi dusunsem ya bu isi anayasa mahkemesi cozene yada ceza zamanasimi suresince ulkeme gelmeyerekte saglayabilirim ama hepimiz bir gun gocecegiz. Bari kul hakkiyla gitmeyelim diye cirpiniyoruz.
    Bu saaten sonra kisisel olarak direk orada faaliyette bulunma sansin yok ama bunu benb yapamasamda benim yerime ailem yapabilir. Dusunulen eylem plan program neyse maddi manevi imkanlarim dahilinde herturlu yardimi yapmaya hazirim.
    herkese saygilar ve selamlar
    M.K.

    YanıtlaSil
  58. Abim karşılıksız çek suçundan cezaevinde yatmaktadir.Onunla birlikte aynı suçtan yatan aynı cezaevinde 65 mahkum bulunmaktadır.Onlar kendi aralarında kamuoyunda seslerini ve taleplerini duyurmak için toplu olarak ölüm orucuna girmeyi planlamışlardır.Oruca başladıklarında taleplerinin ve ugradıkları haksılığın ne olduğunu anlatabilmek için çeke karşı hapis cezasının yanlışlığını anlatan başta anayasa mahkemesi başkanı sayın haşim kılıcın sonrada birçok hukuçunun gerekçelerinden toplanmış yazılı dökümanları topluyorlar.Ne istediklerini tam manasıyla anlatabilecek evraklar tamamlandığında organize halde hep birlikte bu eyleme başlıyacaklar.Hatta bunlardan bazılarının aileleride cezaevi önünde çadır kurup orda içerdeki ailele! rine destek olamyı pilanlıyorlar.Bu platformdaki kişilerdende bu eylemin ne derece başarılı olup olmayacağı bu platformda olupta tutuklu veya hükümlü yakını bulunanların bu eyleme destek verip vermiyeceklerini araştırmamı istediler.Bu konudaki fikir ve önerilerinizi bekliyorum. Remzi ZANDO

    YanıtlaSil
  59. arkadaslar bir gun belirleyip ogun toparlanip hep beraber mecliste sesimizi duyurup bu ise bir care bulinulmasi bence zaman tamam

    YanıtlaSil
  60. Ergenekon tutukluları serbest kalacak
    Adalet Bakanı Ergenekon tutuklularının serbest kalacağını açıkladı
    Sadullah Ergin Ceza İnfaz Yasası'nın değişmesiyle birlikte Ergenekon tutuklularının serbest kalacağını açıkladı


    Ergenekon gibi tutukluluğun yıllarca sürdüğü davaların yoğun eleştiriler alması üzerine Adalet Bakanı Sadullah Ergin, “Bu konuda önemli bir yasa değişikliği hazırlıyoruz. Avrupa ve ABD’deki gibi tutuklulara elektronik kelepçeli denetim uygulanacak” dedi

    CEZA İNFAZ YASASI DEĞİŞECEK
    Adalet Bakanı Sadullah Ergin dün CNNTürk’te katıldığı Eğrisi Doğrusu programında gündeme ilişkin açıklamalar yaptı. Ceza İnfaz Yasası’nda yıl sonuna kadar değişikliğe gidileceğini belirten Ergin, elektronik kelepçe kullanılmasını da gündeme getirdi. Yaklaşık 3 yıldır süren Ergenekon davası başta olmak üzere birçok davada tutukluluğun yıllarca sürmesi yoğun eleştiriler alıyordu. 1 Ekim’deki Türkiye Büyük Millet Meclisi açılış konuşmasında da Cumuhurbaşkanı Abdullah Gül, “Tutukluluk sureleri, fiili mahkumiyete dönmesin” uyarısını yapmıştı. Adalet Bakanı Sadullah Ergin dün “Bu eleştirileri, dikkate alıyoruz. Önemli bir yasa değişikliği hazırlıyoruz” diyerek değişiklikleri söyledi. Buna göre, ABD ve Avrupa’daki gibi tutuklulara elektronik kelepçeli denetim uygulanacak. Böylece ayak bileklerine takılan elektronik bilezikle zanlıların 24 saat boyunca nerede olduğu izlenecek. Zanlılar ihtiyaç olması halinde çağırılacak. Yeri bilindiği için kaçamayacak. Suçlular için hapis cezası yerine ceza süresi kadar okul, hastane, huzurevi gibi kamu kurumlarında çalışma uygulaması getirilecek. Açık cezaevlerine nakil kolaylaştırılacak. Elektronik kelepçe ve kamuda çalışma uygulamasının iyice dolan cezaevlerini de büyük ölçüde boşaltması bekleniyor.

    YanıtlaSil
  61. Arkadaşlar E Devlet Türkiye.gov adresinde davalarımın birinde OFFLİNE İLAMAT YENİ DOSYA AÇILDI yazıyor bu nedir?
    aynı davaya UYAP sorgulamadan baktığımda DOSYA KAPATILDI yazıyor! bu ne anlama geliyor?
    bunun ne demek olduğunu bilen varmı

    YanıtlaSil
  62. SAYIN REMZİ ZANDO BEY, ABİNİZ İÇİN ÖNCELİKLE GEÇMİŞ OLSUN.. 65 KİŞİ EYLEM YAPACAK VE AİLELERİ DE DIŞARDA BU EYLEMİ DESTEKLEYECEKLER DİYORSUNUZ. BİZ ZAMANINDA 50 KİŞİYE RAZIYDIK AMA TAM TAMINA 12 KERE ANKARAYA MECLİSE GİTTİK AMA GELENLERİN SAYISI 15 İ GEÇMEDİ. YEMİN EDEBİLİRİM BU KONUDA...

    SİZ EĞER 65 KİŞİ VE AİLESİNİN KATILIMIYLA BİR SES GETİRMEYİ BİZE GARANTİ EDİN BEN TEKRARDAN SAHALARA DÖNÜCEM, ARTIK SÖZÜMÜZÜ GEÇİRMEMİZİN ÇOK ZOR OLDUĞU AVUKAT RAHMİ OFLUOĞLUNUDA GETİRİCEM.BİZLER GELİRSEK DE SAYI ARTAR. BASIN TEKRARDAN OLAYA EĞİLEBİLİR.

    AMA ABİ BUNLARIN HEPSİ VARSAYIM. BEN BU FLİMİ ZAMANINDA ÇOK GÖRDÜM.BİNLERCE KİŞİYİ HAYAL EDERKEN 15 KİŞİYİ GÖRDÜM.BEN NE BURDAKİ MAĞDURLARA NE DE CEZAEVİNDE YATANLARA İNANMIYORUM..


    JENARDİ

    YanıtlaSil
  63. demekki toplanarak eylem olmuyor bu mağdurlara inanmamak anlamına gelmemeli başka yol bulunabilir.mesaj temas ve mail yağmuru devam edebilir.internet haber siteleri etkin organize ile bu konuya çekilmeli.ceza kadar cezanın çektirilme şekli infaz şeklide etkin işlenmeli mesela 50 bin tl üstü cezalarda açık cezaevi bile yokken 5 kişiyi kazada öldüren şahıs daha iyi koşulda infaza uğruyor mesela cinayet vesair ağır suçlarda son 5 yıl açık cezaevinden yararlanırken sadece adli para cezası 50.bin tl yi aştı diye h tipi gibi ağır ceza koşullarında kalmaktadır.hükümetin kapitalist ruhu adli para cezalarına olan sevdasını bırakmayacak bari seçenek suç gündemdeyken değerlendirilebilir.ben bir çok yeni katille kaldım eskiler açık cezaevine gitti ben gidemedim sebebi cezanın 50bin tl yi aşması .sapık bir kapitalistin ilkel öc alıcı tüzükünten kaynaklanıyor.

    YanıtlaSil
  64. ayrıca basın bu konuyu unutmuş değil gün yaklaşınca kullanıcaklardır ama tabiki kapitalistlerin lehine.

    YanıtlaSil
  65. sayın 56 bakırköy 17 ve 28 asliye cezadan erken ibraza beraat aldım ERTAN

    YanıtlaSil
  66. 63... 50.000 TL'yi geçmesi durumu tek yapraktan veya tek davadan ibaret mi? yoksa tüm dosyalarının toplamının 50.000 TL'yi geçmesi yeterli mi??? Yani benim 9 ayrı davam ve alacaklım var. Farklı zamanlarda açılmış sonuçlanmış davalar. Hepsinin toplamı 90.000 civarı ama tek başına en büyük çek 20.000 TL. Bu durumda ben açık cezaevinden yararlanabiliyor muyum? Tşk.

    YanıtlaSil
  67. jenardi ön yargılı davranmanın kimseye yararı olmaz yapılabilirliği olan herşey denenmeli güçlükler böyle aşılacak

    YanıtlaSil
  68. arkadaşlar kusura bakmayın benim gerçekten bu konularda dilim yandı.bu konudaki tüm heveslerimi kaybettim. zaten artık hükümete yapılacak olan hiçbirşey kalmadı. hiçbir hükümet yılda bir yasa çıkarmaz yada çıkan yasa ile de oynama yapmaz.belki taahhüt sürelerinde bir uzatma yapılabilir.

    yapılması gereken şey anayasa mahkemesi ve yargıtaya baskı yapmaktır. yukarıda sulh ceza dan alınan bir karar var. çok önemli bir karar.. demekki hala 3167 sayılı yasa boşluktadır diye savunanlar ve buna direnenler var. ceza genel kurulu hala bu konuya son noktayı koymadı.. anayasa mahkemesi hala çek kanununu ele almadı.bu kurumlara baskı kurmak lazım..

    jenardi

    YanıtlaSil
  69. CEZA İNFAZ YASASI DEĞİŞECEK
    http://www.hurriyet.com.tr/gundem/15956003.asp
    Bence bastırmanın tam zamanı arkadaşlar, Jenardi bu son şansımız olabilir.

    YanıtlaSil
  70. Siteye hareket gelmeye başladı, haydi bir yerinden başlayalım artık...

    YanıtlaSil
  71. Değerli arkadaşlar; görüyorumki her kafadan bir ses çıkıyor, halen ortak bir yol ve eylem planı ortaya koyabilmiş değiliz. Öyle veya böyle; haklı davamızda, çok azda olsa bir mesafe alabildiysek, ortak hareket ve çalışmalarımızdan kaynaklanmıştır. Bu ortak hareketi tekrar yakalıyabilirisek, başaracağımıza ve sonuç alabileceğimize inanıyorum. Tüm emeği geçenlere ve katılımcılara saygılarımla. Barışçı-Mersin

    YanıtlaSil
  72. Çok değerli; ama gerçekten çok değerli insan, beni ve bizleri yönlendiren, motive eden, bu haklı davamızda gerçekten emeği çokça hepimize geçmiş olan Cüneyt Hocam ( Pirimiz) emeklerine, çalışmalarına, bilgilerine ve yüreğine sağlık derken, sana; en derin, saygı, sevgi ve selamlarımı iletirken; halen, tüm çek mağduru arkadaşlarımın, sana ihtiyaçları olduğunu hatırlatmak istedim. Herşey gönlünce olsun; Allah katında makbul olan, tüm dualarının kabulünü diliyorum. Saygılarımla.Barışçı-Mersin

    YanıtlaSil
  73. Arkadaşlar ne yapacaksak bir an önce yapalım bir yol çizmemiz lazım artık zaman geçiyor.
    zeynep

    YanıtlaSil
  74. sayın 66 tüzük ayırma falan demiyor adli para cezası toplamı 50 bin tl üstü ise açık cezaevine ayrılamaz diyor.

    YanıtlaSil
  75. Arkadaşlar Emre'nin de dediği gibi daha önce yani kanun çıkmadan önce Cüneyt ve Emre ve daha bir çok arkadaş geceli gündüzlü mesai harcadı ama iş toplanıp bir yerlere gitmeye veya fiziksel herhangi bir eyleme dönüşünce burada onbinler diye atılan tutulan sayıların yanında binleri gitti 10u 15i zor kaldı. Tabi ki bunun önemli sebepleri de var. En önemlisi de çoğumuzun aranıyor olmasıydı. Ancak herkese hatırlatmak istediğim şudur bu yolların hepsi denendi. O yüzden şimdi yok AKP milletvekillerine mail atalım, yok CHP'ye ziyaret yapalımın hiç bir manası yok. Aramıza yeni katılan arkadaşlar bu işin bir sene iki sene öncesinde bulunmadıkları için bu heyecanları duymaları normal ama o yoldan geçildi. Yine Emre'nin söylediği gibi hiç bir hükümet bir konuda her sene ayrı yasa çıkartmaz. AKP çek yasasını kendince güncelledi ve konu kapandı. Bu bu kadar nettir.Artık AKP için çek yasası diye bir yasa gündemde yoktur. Kaldı ki Türkiye Mayıs 2011 gibi bir seçim yaşayacakbu ne demektir. 2011 şubatından itibaren Tr'de hayat duracak, partiler meydanlara inecek. Sonra ne olacak? AKP yine iktidar olacak, muhtemelen kendi başına 367 üstü milletvekili toplayacak.Yeni anayasa ile beraber Kürt sorunu veya PKK sorunu veya Özgürlükler sorunu ne isim verirseniz verin farketmez, o soruna yönelecek ve o süreçte çekin adını hatırlayan çıkmayacak. Yani Türkçe'si siyasilerden medet uman arkadaşlara bir kez daha söylüyorum. Geçmiş olsun. SERKAN

    YanıtlaSil
  76. 2012 sonuna kadar Türkiye gündemi zaten belli. Kimse bizi takmaz, haberiniz ola. Daha önce de defalarca yazdım, dün de Emre yazmış. Bir kez daha tekrarlamak istiyorum. Arkadaşlar bizim kaderimizi anayasa mahkemesi belirleyecek. Ayrıca bu konu ilk kez anayasa mahkemesine de gitmiyor. Daha önce gitti ve çeke hapis kararını onaylamıştı Anayasa Mahkemesi. ANCAK bu sefer tek bir fark var. Çeke vade yasal olarak tanındı. Bu konuyu sürekli gündemde tutup, bakış açımızı anayasa mahkemesi üyelerine anlatmamız şart. Başka kurtuluşumuz yok. Ayrıca bir çok arkadaşımızın güvendiği 38. madde de eski kanunda bir işimize yaramazdı ve yaramadı da. 38. maddenin varlığına rağmen daha önce A.Mahkemesi hapis cezalarını onaylamıştı. ANCAK şu anda çeke yasal vade gelmesiyle birlikte kanun ilk kez lehimize döndü. Eski kanunda biz dolandırıcılık suçu işlemiş sayıldığımız için hiç bir şey bizim durumumuzu değiştiremiyordu. Eski kanunda bankada hazırda kaç paramız varsa o kadar çek yazabilirdik kanunen bakınca. Çünkü çek nakit paraydı. Dolayısıyla burada savunma yapan arkadaşların hepsinin bahaneleri geçersizdi. Alacağımı alamadım, ya da işlerim bozuldu, ya da aldığım çekler karşılıksız çıktı, ya da kriz oldu. Bunların hiç bir hukuki zemini yoktu. Çünkü kanun bize açık açık diyordu ki "Kardeşim çek nakit evraktır. Bankanda paran varsa yaz, ver adama. Gitsin tahsil etsin." Bu durumda bankada olmayan parayı çeke yazmak suçtu. Hiç birimizin bahanesinin bir gram değeri yoktu bu yüzden. Ancak şimdi çeke vade tanınmasıyla birlikte bizi temelden suçlu gösteren asıl önemli engel ortadan kalktı. Ben derim ki, bırakın şu AKP, CHP vs. partileri, bırakın toplanalım da meclise gidelim, bilmem ne yapalım davalarını. Herkes eşinden dostundan çevresinden de araştırsın. Anayasa mahkemesine üyelerine nasıl ulaşabiliriz, nasıl derdimizi anlatabiliriz, nasıl fikir alış verişinde bulunabiliriz, bunları düşünelim. Madem onbinlerce adamız, çevremizle, eşimiz dostumuzla, yüzbinler milyonlar ediyoruz. Bunları hep buralarda yazdınız, çizdiniz. O zaman bu milyonların içinden illa ki birileri, A.MAhkemesi üyelerini veya ailelerini veya yakınlarından birilerini tanıyordur. O olmazsabaşka bir yol bulalım ama mutlaka bir yol bulalım ve bu kanunda değişen hukuki gerçekleri anlatalım bu insanlara. Türkiye'de hukukun en büyük sorunu, statükocu, devlet egemen ve geleneksel kalıpların dışına çıkmayışıdır. Görüyorsunuz bir çok mahkeme hala erken ibraza beraat vermemek için direniyor. Veya müdür imzasına beraat vermemek için direniyor. Bunun da yegane sebebi böyle alışmış olmaları. Onlara kalsa son 50 yıldır nasıl gittiyse, 150 yıl daha öyle gitsin. Maalesef bizim için en büyük tehlike bu. Bu engeli ortadan kaldırmalıyız. O 19 üyeye(anayasa mah.) doğru bir bakış açısı kazandırmalıyız. SERKAN

    YanıtlaSil
  77. arkadaşlar 58 yazan arkadaşın yazısını dikkate alalım...bence bizim için uzun zamandır yapılması gereken bir eylem lütfen destek verelim.....


    zeknaz

    YanıtlaSil
  78. Arkadaşlar 28 temmuz 2010 tarihinde bu siteye yazmıştım yineliyorum...

    işte Anayasa Mahkemesi Tel no: 0 312 463 73 00 herkes burayı arasın ve 2010/6 esas nolu dosyayı sorsun ne zaman gündeme geleceği hakkında bilgi alsın...
    VERECEKLERİ CEVAP ÖNEMLİ DEĞİL,
    ÖNEMLİ OLAN BASKI YARATMAK,
    ÖNEMLİ OLAN NASIL BİR KALABALIĞIN BU İŞİN ARKASINDA OLDUĞUNU HİSSETTİRMEK!!!

    Artık yumurta kapıya dayandığına göre burada hareketlenme olduğuna göre birileriniz yaparsınız, bence küçümsenmeyecek sonuç elde edeceğiz....

    YanıtlaSil
  79. ANAYASA MAHKEMESİNE TEL ETTİM.DAHA BİR GELİŞMENİN OLMADIĞI,ÇOK ARAMALARIN OLDUĞUNU,HER AN GÜNDEME ALINABİLECEĞİNİ KONUŞULDUĞUNU ALLAH YARDIMCINIZ OLSUN DEDİLER.BİLGİLERİNİZE TİPONNE

    YanıtlaSil
  80. arkadaşlar dün sulh cezada mahkemem vardı hakim bana 4250 tl adli para cezası verdi bunun karşılıgı 212 gün hapismiş bizi git gide içerden çıkarmama ya çalışıyorlar eski kanun bundan iyiydi

    YanıtlaSil
  81. sayın 80; 4,250 Tl 212 gün hapis.. günlüğü kaç liradan hesaplamışlar bunlar anlayamadım. kararı siteye atabilirmisiniz.süresi içinde temyiz edin bence dosyanızı

    YanıtlaSil
  82. arkadaşlar kadıkoy 4 aslıye cezanın 2007/143 esas ve 2008/783 karar sayılı mahkumıyet kararına yargıtay 10. CD nın 2010/1147 esas ve 2010/16350 karar sayılı bozma gerekcesını bı ınceeyın benım hakkımda verılen bozma ılamı muhtemelen ısınıze yarayacaktır.saygılarla tuncer yıldırım

    YanıtlaSil
  83. arkadaşlar kadıkoy 4 aslıye cezanın 2007/143 esas ve 2008/783 karar sayılı mahkumıyet kararına yargıtay 10. CD nın 2010/1147 esas ve 2010/16350 karar sayılı bozma gerekcesını bı ınceeyın benım hakkımda verılen bozma ılamı muhtemelen ısınıze yarayacaktır.saygılarla tuncer yıldırım

    YanıtlaSil
  84. arkadaşlar kadıkoy 4 aslıye cezanın 2007/143 esas ve 2008/783 karar sayılı mahkumıyet kararına yargıtay 10. CD nın 2010/1147 esas ve 2010/16350 karar sayılı bozma gerekcesını bı ınceeyın benım hakkımda verılen bozma ılamı muhtemelen ısınıze yarayacaktır.saygılarla tuncer yıldırım

    YanıtlaSil
  85. sıkışan herkes ihm gidiyor dosyaları birleştirsek fayda edermi acaba bizi dağda eşkiya soymadı krizde hükümet nerdeydi biz azınlık değiliyiz herkese taviz bize korku veriliyor cinayetten yatanlara hainlere bile taviz varken 50 kişiye iş sağlayan 17 yıl ödüllü vergi veren 70 yaşındaki babamı hapsemi vericem bana vatan insanlık sevgisi aşılayan babamı en sonunda delirticekler beni.

    YanıtlaSil
  86. 58
    Bugün metristeydim bahsettiğiniz konuyu orada çekten yatan birkaç kişinin ailesiyle görüştüm kendi abimde buna dahil bizde buradan sonuna kadar destekleriz dediler ege

    YanıtlaSil
  87. Sayın sertaç bey'in dediği gibi anayasa mahkemesini telefon yağmuruna tutalım gerekirse her birimiz günde 2-3 defa arayıp soralımki onlarda bir an önce bu dosyayı önlerine alsınlar, ben kendi adıma yarın bir kaç kez rahatsız edicem el ele verelim hep beraber özgürlüğümüze kavuşalım artık fare gibi bir delikte saklanmaktan sıkıldım artık.

    YanıtlaSil
  88. eğer harekete geçmezsek yeni infaz kanuna göre daha uzun süreli hapis yatacağımızı yazıyorlar biz kendimiz biryerlere gidemiyorsak ailelerimizden birilerini gönderip ne eylem yapılacaksa yapalım 52deki arkadaşlara destek olalım..

    YanıtlaSil
  89. selam ben başlıktan da anlaşılabildiği üzere çek mağduruyum.evet 12. ay geliyor. ben hala iş kuramadım.dolayısiyle tahütlerimi yerine getiremeyeceğim.ve beklenen son yine cezaevi.bunun düşüncesiyle kıvranıp duruyorum.anayasaya aykırı olan bu cezalar aslında alacaklıyıda korumadığı aşikar.dolayisiyle hükümetin buna kalıcı akılklı ve insan haklarına ve de anayasaya uyumlu bir çözüm üretmesi şart.oysa bana göre bu durumda yapılacak en mantıklısı devlet iş kurabilmemiz için uzun vadeli düşük faizli,en önemliside ipoteksiz ve kefilsiz krediler ortaya koymalıdır. bu kredileride SIKI denetimLE VE HATTA FATURA KARŞILIĞI SAĞLAMALIDIR.BEN İŞ KURMALIYIM Kİ KAZANMALIYIM Kİ ÖNCE EVİMİ GEÇİNDİRMELİYİM Kİ SONRADA BORÇ ÖDEYEYİM. Bayrak

    YanıtlaSil
  90. ARKADAŞLAR ANAYASA MAHKEMESİ CHP NİN AÇTIĞI 5 DAVAYI ESASTAN GÖRÜŞÜCEKMİŞ BUNLAR ARASINDA KARŞILIKSIZ ÇEK DOSYASI YOK CHP GENEL MERKEZİNİ ARIYARAK BASKI YAPALIM

    YanıtlaSil
  91. Eski arkadaşlarıda burada görmek istiyoruz kişisel kavgaları ve küskünlükleri lütfen bırakalım hiç bir şey insanların özgürlüğünden daha önemli ve değerli değil lütfen arkadaşlar sizlerin bu siteyi takip ettiğinize eminim artık sizde dönün ve mücadeleye başlıyalım 1 kee başardık yarım kaldı şimdi tamamlayalım.

    zeynep

    YanıtlaSil
  92. sayın 84 kararı nerden okuyacağız

    YanıtlaSil
  93. arkadaslar emre hakli gercekten zor durumda kalindi dusunsenize pankarti tutacak adam bulunamadi ve bir ucundan polis tuttu ancak i ceride olan arkadaslarin aclik grevi gibi bir eylem ve bina disaridanverilecek destek cok ses getirir ve konuyu hem basinin hemde ulkenin gundemine oturtur ama yapilabilirse tabi saygilar M.K

    YanıtlaSil
  94. acil öneri
    acil öneri
    abimi 2 çekten dolayı infaz ceza evine yolladı.çekler gününden önce yazılmış..çeklerin vadesi 10 10 2008 yazılma tarihi 5 09 2008 daha önce böyle bir çekten beraat gelmişti. bu çekler bursadan.. şu an abim içerde avukat yapacak bir şey yok diyor lütfen yol gösterin acil
    acil ali kuşçu

    YanıtlaSil
  95. acil abimi erken yazılmış çeklerden dolayı içeri aldılar..başka mahjemelerin berat verdiğine bursa nasıl infaz der acil ne yapmalıyız avukatımızın bir şeyden de haberi yok mahkeme karar vermiş diyor ne yapmalıyız acill
    ali kuşçu

    YanıtlaSil
  96. sevgili arkadaşlar
    jeneardininde dediği gibi az laf çok iş lazım
    buda emek ister.aylardır ses çıkmazdı sesler yükselmeye başladı. ama hala çok ses var iş yok. lider arıyorsunuz biriniz yazın bu mail adresidir. hepimiz mail atıyoruz sınırsın ÖZGÜRLÜK İÇİN diye budur işte lider liderlik.
    eee mail adresi ve tekliflerinizi yazın eminim bir çok kişi maillirini atacaktır. bir lider arayıp durmayın.
    ESKİLER KIRGIN VE YORGUN

    YanıtlaSil
  97. AYRICASORAN ARKADAŞA HİTABEN,
    YURT DIŞI ÇIKIŞ YASAĞININ KALDIRILMASI İÇİN
    ÖNCE KENDİ MAHKEMESİNE BİR DİLEKÇE VERİN RED EDERSE AĞIR CEZAYA İTİRAZ EDERSİNİZ.

    YanıtlaSil
  98. SAYIN 88 HANGİ KANUN LEHİNİZE İSE ONA GÖRE TUTUKLULUK SÜRESİ BELİRLENİR.AMA HAREKETE GEÇİM ELBETTE GEÇ OLDU BİLE ASLINDA

    YanıtlaSil
  99. sayın tuncer sana verilen bozma kararına biz nereden bakacaz allah aşkına. siteye koyda görelim

    YanıtlaSil
  100. herkese merhaba arkadaşlar 2010 yılında çekleri yazılan arkadaşlar bizi çok zor günler bekliyor çünkü yeni kanuna göre günlügü 20 tl ye düşmüş adli para cezası bir an önce birlik olup bir şeyler yapmamız lazım yoksa içerden çıkamayız

    YanıtlaSil
  101. arkadaşlar gün birlik zamanıdır ne yapacak sak bir an önce yapmamız lazım allah rızası için kim önderimiz olacak sa bizlere yol göstersin sayın jenardi siz bize önderlik edin tekrar dan bu siteyi canlandıralım biz katil deiliz sadece borçluyuz

    YanıtlaSil
  102. sayın tuncer yıldırım kararı sitede yayınlarmısın

    YanıtlaSil
  103. durum şunu gösteriyor ki bu siteden bişey çıkmayacak kimsede birlik yok o zaman paşa paşa yatacagız allah herkesin yardımcısı olsun herkese iyi akşamlar bir daha yorum yazmayı düşün müyorum

    YanıtlaSil
  104. arkadaşlar yargıtay 10.dairenin güncel kararları hangi siteden yayınlanıyor.bilgisi olan yazsın.saygılar ERTAN

    YanıtlaSil
  105. Daire Adı: 10. Ceza Dairesi
    Esas No: 2010/1147
    Geliş Tarihi: 19/01/2010
    Mahkemesi: Kadıköy 4. Asliye Ceza Mahkemesi
    Mahkeme Esas No: 2007/143
    Mahkeme Karar No: 2008/783
    Mahkeme Karar Tarihi: 29/04/2008
    Dava Türü: Karşılıksız Çek Keşide Etme
    DOSYA SONUÇ BİLGİLERİ
    Karar No: 2010/16350
    Karar BOZMA
    Karar Tarihi 28/06/2010
    Kapatma Tarihi 12/07/2010


    82.de yazan arkadaş,

    sözünü ettiğiniz BOZMA kararı yukarıda...

    yazdığınızdan şu anlaşılıyor;
    bu dosya size ait ve siz mahkum oldunuz yargıtay bozdu... bunu anlıyoruz ama dosya sorgulamadan karar metni ve gerekçesini göremiyoruz...

    lütfen karar metni elinizde ise ya siteye yazın ya da altaylargrup@hotmail.com adresine mail gönderin acilen inceleyelim ve herkesi bilgilendirelim... bu bir mahkumiyeti bozma kararı tamam da "hangi gerekçeyle mahkumiyet ve hangi gerekçeyle bozma" bu önemli...

    selmalar

    YanıtlaSil
  106. zulum ve adaletsizlik dönemlerinde kanunlar insanların aleyhinde karar verirse kanun kaçaklığı tarihe geçermiş.

    bu söz çok yerinde 20.12.2010 tarihinde tc. tarihinde görmediği kanun kaçağını kucaklayacak gelişen modern türkiyeye bunu reva gören zavallı siyasetçileri kınıyorum.

    YanıtlaSil
  107. Bildiğim kadarıyla kararları Cüneyt bey siteye yazıyordu Metin

    YanıtlaSil
  108. ARKADAŞLAR CHP GENEL MERKEZİNİ ARAYIP İPTAL DAVASI HAKKINDA BİLGİ ALALIM HERKES HER GÜN ARASIN BEN HER GÜN ARIYORUM.BİZ CHP YE BASKI YAPALIM CHP ANAYASA MAHKEMESİNE BASKI YAPAR ÇOK AZ KALDI SÜRE BİTMEK ÜZERE HATTA TOPLANIP CHP GENEL MERKEZİNE GİDELİM YANİ YILMAK YOK. ozsman

    YanıtlaSil
  109. 34 nolu yorumu yazan arkadaşım
    şirket çalışanlarına neden beraat verildi,
    1-Çalışan şahsın çeklerdeki tutar kadar sermayesi olsa kendi şirketini kurardı.
    2-kesinlikle bankalar çalışanları uyarmadı,sorularımıza verilen cevap olur mu böyle mantıksızlık şirkette hisseniz yok ki,çek defteri sizin adınıza değil şirketin adına siz sadece çalışansınız asiller sorumludur böylece bu bu batağa girdik.5 Avukatla görüştüm vekillerin karşılıksız çek suçundan yargılandığından bihaberler.
    sorun olacağını bilseydim aç kalır 5 sene işsiz evde yaşar veya sokakta dilenirdim bu haksızlığa yani dolandırıcı sahtekar işverenlerin günahını borcunu üzerime almazdım.
    bugün bize yarın sizden birinin başına gelirse haksızlığa uğramanın ne kadar acı verdiğini isyana sürüklediğini anlarsınız

    YanıtlaSil
  110. bozma ilamını kısa zamanda gonderıcem,ılam avukatta faxla ıstedım,ben uyaptan gorulebılecegını dusundum..bugun sıteye atarım,saygılar,tuncer yıldırım,

    YanıtlaSil
  111. Merhaba arkadaşlar , Elimizde şu anda görünen en yakın olanak ve yapılması gereken ,

    2010/6 E. sayılı dosyaya ait CHP'nin 1.2.2010 tarihli dava dilekçesinin bir an evvel görüşülmesi ve karara bağlanmasıdır.
    (Yürürlüğü Durdurma İstemi)


    Telefon : 0 312 463 73 00

    Faks : 0 312 463 74 00

    E-posta : bilgi@anayasa.gov.tr

    İmkanı olan arkadaşlar bu davanın neticesini sorabilirler.saygılarımla

    YanıtlaSil
  112. arkadaşlar kolay gelsin hepinize hep karşlıksız çek diyoruz yanlız başım gelen bir olay örneyin mal yani mazeme yanlız çekleri veriyorsun ve bir süre sonra malın gelmiyor ve çelerded dolayı içralık ve mahkemelik oluyorsun arkadaşlar tuf geliyor kanunlar ve hukukçular bunu bildiği hakde diyorsunki istediğim mallar gelmediği için çeklerin ödeme yasğı ben koydum ginede ödemek zorundasın diyor kanun yanlız karşı tarafa faturayı bilesormıyor se bu malı ne zaman gönderdin diye sormıyor demeki hukuk zalimden yana diye düşüniyorum garibandan yana deyil nedenini sagılarımla

    YanıtlaSil
  113. Babası, Unakıtanlar’a 850 bin $ ödeyecek!
    Atiye’nin uzun zamandır babası Orhan Yılmaz’ın borçlarıyla uğraştığı ortaya çıktı...

    “Salla” şarkısıyla ünlenen ve ismi bu yılki Eurovision Şarkı Yarışması için geçen Atiye’nin uzun zamandır babası Orhan Yılmaz’ın borçlarıyla uğraştığı ortaya çıktı. 30 yıldır organik tarımla uğraşan baba Orhan Yılmaz son olarak Maliye eski Bakanı Kemal Unakıtan’ın çocuklarının sahibi olduğu ‘A.B Gıda’ firmasıyla ticaret yaptı. Bu ticaret karşılığında da şirketin ortaklarından Zeynep Unakıtan’a 850 bin dolar (1 milyon 275 bin TL) değerinde çek verdi. Ancak verdiği çek karşılıksız çıkınca başı derde girdi. İstanbul 5. Asliye Ticaret Mahkemesi’ne başvuran Zeynep Unakıtan, Yılmaz’ın sahip olduğu fabrikaya ve gayrimenkullere ihtiyati haciz kararı çıkarttı. İstanbul 7. İcra Müdüğünce icra işlemleri başlatılan Yılmaz hakkında bir de karşılıksız çekten kamu davası açıldı. Hapis istemiyle yargılanan Yılmaz şimdilerde en büyük desteği ise şarkıcı kızı Atiye’den görüyor. Konserden konsere koşan Atiye’nin babasına destek olduğu öne sürüldü. Atiye ile ilgili geçen hafta “Eurovision için torpilli çünkü babası ile Kemal Unakıtan ile iş yapıyor” iddiası ortaya atılmıştı. Ancak baba Yılmaz bu iddiaya “Öyle bir şey kesinlikle yok. Kemal Bey’in oğlu Abdullah Unakıtan’la askerliği beraber yaptık, dedikodular oradan çıkıyor” demişti.

    YanıtlaSil
  114. yargıtay 10 cd esas 2010/1147 karar 2010/16350
    anayasanın 40/2,5271 sayılı cmk nın 34/2,231/2 ve 232/6 mad uyarınca,hukum fıkrasında basvurulacak kanun yolunun suresının ve seklının acıkca gosterılmesı gerektıgınden ve sanıgın yoklugunda verılen ıncelemeye konu hukumde kanun yolu seklı ve basvuru suresının baslangıcı belırtılmemıs oldugundan ayrıca gerekcelı kararın teblıgat kanununun 35.maddesı uyarınca teblıg edıldıgı 1.12.2008 tarıhınde sanıgın cezaevınde hukumlu bulundugu anlasıldıgından sanıgın temyız ıstegının ogrenme suresınde oldugu kabul edılerek yapılan ıncelemede,sanık mudafının 23.12.2009 tarıhlı taahhut dılekcesı ıle ılgılı olarak mahkemece karar verılmesı olanaklı kabul edılmıstır.

    YanıtlaSil
  115. yargıtay 10 cd bozma ılamının devamı
    20/12/2009 tarıhlı resmı gazetede yayımlanarak yururluge gıren 5941 sayılı cek kanunu ıle 3167 sayılı kanun yururlukten kaldırılmıstır,dava konusu sucun unsurları ve yaptırımları farklı bıcımde yenıden duzenlenmıs oldugundan,5237 sayılı tck nın 2.ve 7. Maddelerı gozetılerek,sanıgın hukuksal durumunun bu kapsamda tekrar degerlendırılıp belırlenmesınde zorunluluk bulunması bozmayı gerektırmıs,sanıgın temyız ıtırazları bu nedenle yerınde gorulmus oldugundan,dıger yonler ıncelenmeksızın bozulmasına oybırlıgı ıle karar verılmıstır

    YanıtlaSil
  116. 94-94


    evet acilen beraat etmesi gerekiyor abinizin avukatınız bu anlamdaq eksik bilgiye sahip biraz ugrastırır ama alırsınız hemen muracaatlarınıza başlayınız

    YanıtlaSil
  117. ANAYASA MAHKEMESİNİ ARAYINIZ..

    2010/6 E. sayılı dosyaya ait CHP'nin 1.2.2010 tarihli dava dilekçesinin bir an evvel görüşülmesi ve karara bağlanmasıdır.
    (Yürürlüğü Durdurma İstemi)


    Telefon : 0 312 463 73 00

    Faks : 0 312 463 74 00

    YanıtlaSil
  118. slm arkadaslar ben bodrumdan tolga cek magduruyum cok yuksek mıktarlarada ck borclarım var 2 yıldır mucadele edıyorum ama artık gucum yetmıyor 3 yıla daha ıhtıyacım var odemek ıcın 15 yıllık tıcaret gecmısım var bızlere kolaylık saglamalaraı gerekıyor her borcu ceza evıne atsalar odeme alamazlarkı bırakında calısalım ..... para kazanıp borclarımızı odeyelım bıze ınsanların borclarına gore ve gecmıste yaptıkları iş miktarları ve kazançlarına göre ödeme planı sunsunlar cok mu zor anlayamıyorum ... 15 gun ceza yattım ve bırdaha yatmak ıstemıyorum 15 yıllık tıcaret hayatım da trilyonlarca paralar ödedim sonunda ödeyemediğim küçük miktarlar için beni suçladılar hüküm giydirdiler bizler suçlu deil borçluyuz .... ve borcumuzu ödemek istiyoruz bize yardımcı olun sesimizi duyunnn

    YanıtlaSil
  119. arkadaşlar elektronik kelepce uygulaması karşılıksız cek adli para cezası olanlar içinde uygulanaçakmı bu konuda bilgisi olan varmı BATUHAN

    YanıtlaSil
  120. sayın 81 günlüğü 20 tl den hesaplıyorlar yeni kanuna göre çekimin yazılma tarihi 31 05 2010 dur yeni yazılanlar içerden çıkamıyacak 3167 nin gözünü seviyim en azından 4250 tl ye 42 gün yatardım şimdi ne yapacagız 212 gün işimiz zor

    YanıtlaSil
  121. ben şunu gördüm esnafın sahibi yok esnaf kimsesiz şimdiye kadar çeki ödemek için yapmadıgımız şey kalmadı sanki biz bilerek çeklerimizi yazdırdık bu konuda hiç mi hükümetin bi suçu yok bankalara faiz ödüyerek sermayemiz bitti evimizi arabamızı herşeyimizi sattık bankalara ve faktoringlere faiz verdik sonuç bişey yok ekmege muhtaç kaldıgımız yetmiyor muş gibi hapis yatmaya mahkum olduk sanki adam öldürdük dag dan inenlere bile bizim kadar kötü muamele yapılmıyor .diyecek bişey bulamıyorum

    YanıtlaSil
  122. Arkadaşlar şu elektronik kelepçe işi sanırım hatta eminim çek tutuklamaları için alternatif olarak çıkarılıyor.. Çünkü potansiyel tutuklu sayımız oldukça fazla ve artık hapis çözüm olamıyor.. gerekli şartlar oluşturulup çalışmamıza izin verilerek (tai kelepçeli olarak) topluma kazandırılmamız planlanıyor..

    Üzülerek belirtmek istiyorum ki toplumdan bile sayılmıyoruz artık yazık çok yazık...

    Yakında taş ocaklarında orman dairelerinde köle olarak çalışmayıda teklif ederler..

    Hey adaletine kurban olduğum allah senden başka kime sığınabilirim ki...

    Arkadaşlar devlet artık para basmıyor taşaron olarak bizlere yaptırıyor..
    olmayan paraları yastık altından topluyor alacaklı olanlarda iyi bir hava kalıyor..

    Zaten borçlu olan bizlere birde bana borçlanında akıllanın diyor..

    bu mantığa sahip bir devlet hapisi kaldırmaz aksine kelepçe gibi kölelik yöntemleri bulur...

    ALLAH Cümlemizin yar ve yardımcısı olsun..

    SAYGILARIMLA,

    ok.T.ay

    YanıtlaSil
  123. 119 o uygulama tutuklular için hükümlüde zor.

    YanıtlaSil
  124. merhaba arkadaşlar elektronik kelepce uygulaması karşılıksız cek adli para cezası olanlar içinde uygulanaçakmı bu konuda bilgisi olan varmı BATUHAN

    YanıtlaSil
  125. MERHABA SEVGİLİ ARKADAŞLAR,

    1- HAK VERİLMEZ ALINIR....

    2- HAK İSTERKEN ADALETTEN ŞAŞILMAZ....

    3- BİRLİK VE BERABERLİK OLMADAN HAK

    ALINAMAZ!!!!....

    4- BİREYSEL DEĞİL TOPLU HAREKET GEREKLİDİR...

    5- YUMURTA KAPIYA GELMEDEN ÖNLEM

    ALINMALIDIR...... VS. VS. VS. DİYE ÖRNEKLERİ VE

    UYARILARI ARTIRABİLİRİZ...

    BURADA ESAS OLAN YAPMALIYIZ ETMELİYİZ

    GİTMELİYİZLERİ BİR TARAFA BIRAKIP... EYLEME

    GEÇMEK İÇİN BİR YOL HARİTASI YAPILMALI,

    HAZIRLIKLARIMIZI TAMAMLAMALI VE BU

    HARİTADA AV. SİBEL HANIM GİBİ DEĞERLİ

    ŞAHSİYETLERLE BİRLİKTE HAREKET ETMELİDİR...

    YanıtlaSil
  126. Arkadaşlar, 114-115 deki kararlar, eski davaların yargıtaydan bozularak geleceğini bir kez daha gösteriyor. Ancak yeni davalar çok sıkıntılı. Sadece 20 tl den hapse çevriliyor ki bu cezanın 5 kat artması anlamına geliyor.

    Lütfen, her gün bıkmadan usanmadan anayasa mahkemesini arayın. Gündemde kalsın mevzu. Unutturmayalım. Sıkıntının boyutunu anlasın ve idrak etsinler. Nasıl olsa birileri arıyor diye es geçmeyin. Lütfen arayın. Hergün, üşenmeden... Bazı arkadaşlarımın telefon parasının bile olmadığını biliyorum. Ben de yaşadım o günleri. Sizleri anlıyorum. Ama lütfen, bir fırsatını bulup aramaya çalışın...

    Anayasa mahkemesi ile bu işi çözemezsek, uzun yıllar cezaevi yolu gözüküyor. Orada yatmayan, nasıl olduğunu bilemez. TAHMİN ETMEYE ÇALIŞMAYIN... YAŞAMADAN BİLEMEZSİNİZ.

    YanıtlaSil
  127. SAYIN ULUDAĞ
    %100 KATILIYORUM
    ASIL MESELE ZATEN BİRYERDEN BAŞLAYAMIYORUZ.
    ZAMANI İMKANI OLAN GÖNÜLLÜ ÖNCÜLÜK YAPACAK BİRİ YA DA BİRİLERİNİN ORTAYA ÇIKMAMASI DURUMUNDA YARIN ÇOK GEÇ OLACAK.
    HERKESE SEVGİLER,SAYGILAR
    H.Ç.

    YanıtlaSil
  128. sevgili magdur arkadaşlar; elektronik kelepçe ve denetimli serbestliğin 5 yıla çıkarılması tartışmaları, adalet bakanı ve hükümet tarafından gündem değiştirmek gayesi ile ortaya atılan bir yemdir. çünkü genel af beklentilerinin arttıgı günümüzde gelen tepkileri yumuşatma, beklentileri oya çevirme manevrasından başka bir şey degildir.
    bu sadece bir tasarıdır, bizler komisyonda olan alt yapısı hazırlanmış olan bir yasayı bile bir yılda dahada beter sonuçlarla ancak çıkartabildik.şu anda cezaevlerini dolduran mahkumların %60 fazlası ya tutuklu, yada hükmen tutukludur. kesinleşmemiş, yargıtay aşamasındaki davalar için bekleme süresi yıllarca sürebiliyor ve suç kesinleşmediği halde, bir sanık yıllarca tutuklu kalabiliyor sonundada yattıgı süre göz önüne alınarak serbest bırakılıyor. bu dünyada uygulaması olmayan çag dışı bir uygulama ve maalesef figüranlarıda bizler oluyoruz. bu yeni yapılanma hareketleri tck ve yasaların ab normlarına uygun hale getirilmesi çalışmalarının devamıdır. bu uyum saglandıgı vakit haksız tutuklanmalara ve infazlara karşı adalet bakanlıgına agır müeyyideler ve tazminatlar gelecektir. bunun önüne geçmek için yapılan çalışmalardan öte bir şey degildir. elektronik kelepçe sadece tutklular için uygulanacak bir alternatif olup hiç bir alt yapısıda yoktur. temenniden öte bir şey degildir.
    ceza alt sınırı 5 yıl altında olanlar için denetimli serbestlik uygulamasının genişletilmesi sadece bir oyundur. şöyleki bu yasa 2007 yılında 2 yıl ve altı için çıkarılmış, bunun 5 yıl ve altına çıkarılması çalışmasıdır. bunda fazla umutlu olmamak gerekir çünkü hepimiz çek magduruyuz hngimizin tek çek davası vardır. en azımızın 8-10 davsı vardır.bir çek yapragına 1800 günden fazla ceza verilemeyecegini göz önüne alsak bile uygulamadaki şartları şöyledir. 1- sabıkasızlık şartı yani sabıka kaydınız olmayacak.
    2-hemen hemen hepimizin davaları kesinleşmiş, yada yargıtay aşamasındadır. denetimli serbestliği ancak cezxyı veren mahkeme hüküm kurarken belirtmesi gerekir, hangimizin kararında böyle bir hüküm vardır. belki bu yasa çıktıktan sonra sulh cezalar sabıkasızlık kaydıyla bunu göz önüne alabilirlersede sadece magdurun ilk mahkemesinde yararı dokunur kanaatindeyiz.
    3-diyelimki iyi niyetle 5 yıl denetimli serbestlik uygulanacak, bunun için halen infazı devam edenler yada yıl sonunda bizim için uygulama nasıl olacak. bu ancak cezayı veren mahkemelerin insiyatifinde olup ek kararlar alınması gerekecek, bu sizce taahhütleri kabulde olmadık zorlukları çıkaran mahkemelerin nasıl kararlar verecegi hususunda azda olsa kanaatimizin aleyhte olacagı yönünde oluşmasına neden olacaktır.
    4-infaz yasası çok geniş kapsamlı bir yasadır, 5941 sadece bizi ilgilendirirken bu infaz yasası çok fazla hükümlüyü baglayacagından kolayca ve çok çabuk degişiklik yapılacagı hayaline kapılmak saflık olur.
    5-en kolay çözüm nedir; hükümetin ek bir yasa ile kestirmeden 5 yıl altına mahkeme kararı aranmaksızın denetimli serbestlik yolu açılmıştır maddesi ile bu işi çözmesidirki buna kargalar bile güler imkansız gibi bir şeydir.
    yaşadıgımız tecrübeler ve acizane kanaatimiz o dur ki şu anda en kolay yol anayasa mahkemesinin chp nin müracaatını kabul edip bu kangreni kökten söküp atmasıdır. buda yatarak kazanılacak bir hak degildir. mücadele mücadele mücadele.......

    YanıtlaSil
  129. Eyüp Cumhuriyet Savcısı Sayın Mehmet Demir Bu Akşam (08.10.2010) Saat 20.00' de Ülke Tv' de Sıradışı İsimli Programımıza Katılacaktır.
    Programda karşılıksız çek ve yarattığı sorunlar ele alınacaktır.
    e-mail:siradisi@ulketv.com.tr
    Turgay Güler GSM: 0(532) 5713527
    Tel: 0212 437 80 00
    Fax: 0212 437 85 98

    ÜLKE TV

    YanıtlaSil
  130. arkadaşlar lütfen herkes siyasi partilerin il başkanlarını ulaşabileceğimiz milletvekillerini yeni dönemde milletvekilliğine aday olmayı düşünen tanıdığımız siyasetçilere durumumuzla ilgili sıkıntımızı çaresizliğimizi anlatalım başımıza gelenlerin hükümetin kendi ekonomik düzenini kurmak için yaptığı o zamanki çalışmalarının enflasyon politkasının acımasızca sonuclarının ürünü olduğunu anlatalım verilen zamanın çok kısa olduğunu bu kadar zaman içinde bu paraların ödenmesinin imkansız oldunu anlatalım bugünler bizim lehimize dönüşebilir yalnız biraz ses gerekiyor hepimiz yorulduk ama son bir nefes hadi arkadaşlar ihtiyar

    YanıtlaSil
  131. ülke tv de çek konuşuldumu benmi kaçırdım..

    YanıtlaSil
  132. TEBLİGATSIZ VERİLEN CEZALARI DURDURABİLEN C.G.K KARARI.
    T.C.
    YARGITAY
    CEZA GENEL KURULU
    E. 2009/5-81
    K. 2009/196
    T. 7.7.2009


    5271 sayılı CYY’nın 40. maddesinin 1. fıkrasında, kusuru olmaksızın bir süreyi geçirmiş olan kişinin, eski hale getirme isteminde bulunabileceği, 2. fıkrasında ise, yasayoluna başvuru hakkının kendisine bildirilmemesi halinde, kişinin kusursuz sayılacağı açıkça belirtilmiştir. Nitekim Ceza Genel Kurulunun 30.01.2007 gün ve 9-18 sayılı kararında, yukarıda belirtilen hükümlerle birlikte Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin “Adil Yargılanma Hakkını” düzenleyen 6. maddesi ile bu hakkın kapsamına yeni bir yorum getiren Sözleşmeye Ek 7 Nolu Protokolün 2. maddesine de dayanılarak yasayoluna başvuru şeklinin gösterilmemiş olması açıkça eski hale getirme nedeni olarak kabul edilmiştir.
    Anılan hükümlerden, hak sahibi olanlar bakımından hüküm ve kararlarda yasayolu bildiriminin; yasayolu, mercii, şekli ve süresini de kapsayacak şekilde açıkça anlaşılabilir nitelikte olması, keza her türlü yanıltıcı ifadeden uzak bulunması gerektiği hiçbir kuşkuya yer bırakmaksızın ortaya çıkmaktadır.
    Diğer taraftan, öğretide “olağanüstü temyiz” olarak da adlandırılan yasa yararına bozma yasayolunun koşulları ve sonuçları 5271 sayılı CYY’nın 309 ve 310. maddelerinde düzenlenmiş olup Yasanın 309. maddesinde Adalet Bakanlığına, 310. maddesinde ise Yargıtay C. Başsavcısına tanınan bu yetki, hâkim veya mahkemelerce verilip istinaf veya temyiz incelemesinden geçmeksizin kesinleşen karar veya hükümlerdeki hukuka aykırılıkları gidermeyi amaçlayan olağanüstü bir yasayoludur.

    YanıtlaSil
  133. KARARIN TAMAMI

    T.C.
    YARGITAY
    CEZA GENEL KURULU
    E. 2009/5-81
    K. 2009/196
    T. 7.7.2009
    • YASA YOLUNA BAŞVURU ŞEKLİNİN GÖSTERİLMEMESİ ( Kasten Yaralama ve Reşit Olmayanla Cinsel İlişki - Eksikliği Gidermek Amacıyla Açıklamalı Tebligat İle Hükümlünün Bilgilendirileceği )
    • TEBLİGAT İLE BİLGİLENDİRME YÜKÜMLÜLÜĞÜ ( Kasten Yaralama ve Reşit Olmayanla Cinsel İlişki/Yasa Yoluna Başvuru Şeklinin Gösterilmediği - Eksikliği Gidermek Amacıyla Açıklamalı Tebligat İle Hükümlünün Bilgilendirilmesi Gereği/Aksi Takdirde Kararın Kesinleşmiş Kabul Edilemeyeceği )
    • KASTEN YARALAMA ( Yasa Yoluna Başvuru Şeklinin Gösterilmediği - Eksikliği Gidermek Amacıyla Açıklamalı Tebligat İle Hükümlünün Bilgilendirilmesi Gerektiği/Aksi Takdirde Kararın Kesinleşmiş Kabul Edilemeyeceği )
    • REŞİT OLMAYANLA CİNSEL İLİŞKİ ( Yasa Yoluna Başvuru Şeklinin Gösterilmediği - Eksikliği Gidermek Amacıyla Açıklamalı Tebligat İle Hükümlünün Bilgilendirileceği )
    5237/m. 86, 106
    5271/m. 34/2, 309
    ÖZET : Kasten yaralama ve reşit olmayanla cinsel ilişki suçundan sanık hakkında; uyuşmazlık kararda yasayoluna başvuru şeklinin gösterilmemiş olması halinde, yasayoluna ilişkin sürelerin işleyip işlemeyeceği, dolayısıyla da somut olayda hükmün kesinleşip kesinleşmediği noktasında toplanmaktadır. Yerel mahkeme kararındaki yasayolu bildiriminde, yasayolunun türü, süresi ve merciinin yazılmasına karşın başvuru şekli gösterilmemiştir. Anılan hükümler, yerel mahkemenin bu eksikliği gidermek için yasayoluna başvuru şekline ilişkin eksikliği gidermeye yeterli açıklamalı tebligat ile hükümlüyü bilgilendirmesini zorunlu kılmaktadır. Böyle bir bilgilendirme yapılmadan, yapılan bildirimin ve tebliğin geçerliliğinden ve buna bağlı olarak verilen kararın kesinleştiğinden sözedilemez. Yargıtay C. Başsavcılığı itirazının reddine karar verilmelidir.
    DAVA : Hükümlü Ö...Y...’ın;
    1- Kasten yaralama suçundan 5237 sayılı TCY’nın 86/2 ve 62. maddeleri uyarınca 3 ay 10 gün hapis,

    YanıtlaSil
  134. 2- Reşit olmayanla cinsel ilişki suçundan 5237 sayılı TCY’nın 104 ve 62. maddeleri uyarınca 8 ay 10 gün hapis cezası ile cezalandırılmasına ilişkin, Ş.... Sulh Ceza Mahkemesince verilen 11.03.2008 gün ve 35–96 sayılı karar temyiz edilmeksizin kesinleşmiştir.
    Adalet Bakanlığınca 03.12.2008 gün ve 61763 sayı ile; “Kayden 23.04.1989 doğumlu olup, suçun işlendiği 05.12.2006 tarihinde 18 yaşını ikmal etmediği anlaşılan sanık hakkında tayin olunan kısa süreli hapis cezalarının 5237 sayılı TCY’nın 50/3. maddesi uyarınca anılan maddenin 1. fıkrası bentlerindeki seçenek yaptırımlarından birine çevrilmesinin zorunlu olduğu” gerekçesiyle yasa yararına bozma yasayoluna başvurması üzerine, Yargıtay 5. Ceza Dairesince 02.02.2009 gün ve 848-736 sayı ile,
    “... T.C. Anayasası’nın 40/2, 5271 sayılı CMK’nun 34/2, 231/3 ve 231/6. maddeleri ile Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nun dairemizce de benimsenen 30.01.2007 gün ve 2007/9-18 sayılı kararına göre gerek yüze karşı verilen kararlarda, gerekse gıyapta verilen hükümlerde yasa yolunun, süresinin, merciin ve şeklinin belirtilmesi ve bu hususların karara yazılması zorunlu olduğu halde, yokluğunda verilen hükümde yasa yolu şeklinin gösterilmediği ve bu haliyle sanığa tebliğ edildiği, açıklanan noksanlık CMK’nun 40. maddesi uyarınca eski hale getirme nedeni olduğundan Yerel Mahkemenin bu eksikliği gidermeye yeterli meşruhatlı duyuru ile sanığı bilgilendirmesi üzerine eski hale getirme yoluyla temyiz isteğinde bulunması durumunda temyiz incelemesi yapma imkânın bulunduğu nazara alındığında hükmün henüz kesinleşmemiş olduğu ve bu aşamada kanun yararına bozma isteğinde bulunulamayacağı anlaşıldığından kanun yararına bozma istemin reddine...”,
    Karar verilmiştir.
    Yargıtay C. Başsavcılığı ise 10.04.2009 gün ve 270937 sayı ile;
    “... Yerel Mahkemenin kararında yasa yolunun türü, süresi ve mercii tereddüde yer vermeyecek bir biçimde gösterilmiştir. Yasa yolunun şeklinin gösterilmemesi; hakkın kullanılması konusunda tereddüt yaratan, hakkın kullanımını engelleyen bir noksanlık olarak görülemez, bu nedenle temyiz yasa yolunun işlemesini önlemez ve eski hale getirme nedeni oluşturmaz. Kararın kesinleştiğinin kabulü gerekir. Ayrıca, söz konusu noksanlığın, ilgilinin yasal başvuru hakkını kullanması konusunda bir tereddüde neden olduğu hususunda dosyaya yansıyan bir bilgi de bulunmamaktadır...”,
    Görüşüyle itiraz yasayoluna başvurarak, Özel Dairenin yasa yararına bozma isteminin reddine ilişkin kararının kaldırılarak, istemin esasının incelenmesi için dosyanın Özel Daireye gönderilmesine karar verilmesini talep etmiştir.
    Dosya Yargıtay Birinci Başkanlığına gönderilmekle, Ceza Genel Kurulunca değerlendirilmiş ve açıklanan gerekçelerle karara bağlanmıştır:
    KARAR : Yargıtay Ceza Genel Kurulunca çözümlenmesi gereken uyuşmazlık; kararda yasayoluna başvuru şeklinin gösterilmemiş olması halinde, yasayoluna ilişkin sürelerin işleyip işlemeyeceği, dolayısıyla da somut olayda hükmün kesinleşip kesinleşmediği noktasında toplanmaktadır.
    İncelenen dosya içeriğine göre;
    Sanığın yokluğunda verilen kararda, yasa yolu bildiriminin aynen; “sanık ve müştekinin yokluğunda kararın sanığa tebliğinden itibaren 7 gün içerisinde ilgili Yargıtay Ceza Dairesine temyiz yasa yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı” şeklinde olduğu ve hükmün sanığa 11.04.2008 tarihinde usulüne uygun olarak tebliğ edilmesine karşın temyiz edilmemesi üzerine kesinleştirildiği görülmektedir.
    2709 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 40/2. fıkrasında: “Devlet, işlemlerinde, ilgili kişilerin hangi kanun yolları ve merciilere başvuracağını ve sürelerini belirtmek zorundadır” hükmüne yer verilmiş,
    Bu düzenlemeye paralel olarak 5271 sayılı CYY’nın;
    34/2. maddesinde: “Kararlarda, başvurulabilecek kanun yolu, süresi, mercii ve şekilleri belirtilir”,

    YanıtlaSil
  135. 231/2. maddesinde; “Hazır bulunan sanığa ayrıca başvurabileceği kanun yolları, mercii ve süresi bildirilir”, 232/6. maddesinde ise; “Hüküm fıkrasında, 223 üncü maddeye göre verilen kararın ne olduğunun, uygulanan kanun maddelerinin, verilen ceza miktarının, kanun yollarına başvurma ve tazminat isteme olanağının bulunup bulunmadığının, başvuru olanağı varsa süresi ve merciinin tereddüde yer vermeyecek şekilde açıkça gösterilmesi gerekir” şeklinde emredici düzenlemeler yer almıştır.
    Gerek yüze karşı, gerekse yoklukta verilen hüküm ve kararlarda, başvurulacak yasayolunun, süresinin, başvuru yapılacak mercii ile başvuru şeklinin hiçbir tereddüde yer vermeyecek biçimde açıkça belirtilmesi zorunludur.
    5271 sayılı CYY’nın 40. maddesinin 1. fıkrasında, kusuru olmaksızın bir süreyi geçirmiş olan kişinin, eski hale getirme isteminde bulunabileceği, 2. fıkrasında ise, yasayoluna başvuru hakkının kendisine bildirilmemesi halinde, kişinin kusursuz sayılacağı açıkça belirtilmiştir. Nitekim Ceza Genel Kurulunun 30.01.2007 gün ve 9-18 sayılı kararında, yukarıda belirtilen hükümlerle birlikte Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin “Adil Yargılanma Hakkını” düzenleyen 6. maddesi ile bu hakkın kapsamına yeni bir yorum getiren Sözleşmeye Ek 7 Nolu Protokolün 2. maddesine de dayanılarak yasayoluna başvuru şeklinin gösterilmemiş olması açıkça eski hale getirme nedeni olarak kabul edilmiştir.
    Anılan hükümlerden, hak sahibi olanlar bakımından hüküm ve kararlarda yasayolu bildiriminin; yasayolu, mercii, şekli ve süresini de kapsayacak şekilde açıkça anlaşılabilir nitelikte olması, keza her türlü yanıltıcı ifadeden uzak bulunması gerektiği hiçbir kuşkuya yer bırakmaksızın ortaya çıkmaktadır.

    YanıtlaSil
  136. Diğer taraftan, öğretide “olağanüstü temyiz” olarak da adlandırılan yasa yararına bozma yasayolunun koşulları ve sonuçları 5271 sayılı CYY’nın 309 ve 310. maddelerinde düzenlenmiş olup Yasanın 309. maddesinde Adalet Bakanlığına, 310. maddesinde ise Yargıtay C. Başsavcısına tanınan bu yetki, hâkim veya mahkemelerce verilip istinaf veya temyiz incelemesinden geçmeksizin kesinleşen karar veya hükümlerdeki hukuka aykırılıkları gidermeyi amaçlayan olağanüstü bir yasayoludur.
    Bu açıklamalar ışığında tüm dosya içeriği birlikte değerlendirildiğinde;
    Yerel mahkeme kararındaki yasayolu bildiriminde, yasayolunun türü, süresi ve merciinin yazılmasına karşın başvuru şekli gösterilmemiştir. Anılan hükümler, yerel mahkemenin bu eksikliği gidermek için yasayoluna başvuru şekline ilişkin eksikliği gidermeye yeterli açıklamalı tebligat ile hükümlüyü bilgilendirmesini zorunlu kılmaktadır. Böyle bir bilgilendirme yapılmadan, yapılan bildirimin ve tebliğin geçerliliğinden ve buna bağlı olarak verilen kararın kesinleştiğinden sözedilemez.
    Bu itibarla, kesinleşmeyen hüküm veya kararlar hakkında yasa yararına bozma yasayoluna başvurulamayacağından, Özel Dairece yasa yararına bozma isteminin reddine karar verilmesinde bir isabetsizlik bulunmamakta olup, Yargıtay C. Başsavcılığı itirazının reddine karar verilmelidir.
    Çoğunluk görüşüne katılmayan bir kısım Kurul üyesi; “Yerel mahkeme kararında yasa yolunun türü, süresi ve merciinin hiçbir duraksamaya yer vermeyecek biçimde açıkça gösterildiği, sadece başvuru şeklinin gösterilmediği, hükümlünün süresi içinde herhangi bir biçimde temyiz başvurusunda bulunmadığı, yerel mahkeme kararındaki yasa yolu bildiriminde yasa yoluna başvurma hakkının kullanılması konusunda duraksama oluşturan ya da bu hakkın kullanılmasını engelleyen bir eksikliğin olmadığı, bu nedenle yasa yoluna başvuru şeklinin gösterilmemesinin temyiz süresinin işlemesini önlemeyeceği ve eski hale getirme nedeni oluşturmayacağı, dolayısıyla da kararın kesinleştiğinin kabul edilmesi gerektiği” görüşüyle Yargıtay C. Başsavcılığı itirazının kabulü yönünde oy kullanmıştır.
    SONUÇ : Açıklanan nedenlerle;
    1- Yargıtay C.Başsavcılığı itirazının REDDİNE,
    2- Dosyanın mahalline gönderilmek üzere, Yargıtay C. Başsavcılığına TEVDİİNE, 30.06.2009 günü yapılan birinci müzakerede yasal çoğunluk sağlanamadığından, 07.07.2009 günü yapılan ikinci müzakerede oyçokluğuyla karar verildi.

    YanıtlaSil
  137. hiçbir ilerleme yok..hiçbir şeyin olacağı da yok..

    elektronik kelepçe uygulamasının daha altyapısı bile oluşturulmamış. Ancak adalet bakanının dediğine göre bazı suçlara alternatif ceza olarak düşünülüyormuş.. Büyük bir ihtimalle bizler de buna dahil oluruz. ama o zamana kadar kimbilir kaç kez yatar çıkarız..

    YanıtlaSil
  138. ANAYASA MAHKEMESİNİN ADALETİNDEN ALLAH’A SIĞINIYORUZ
    NERDESİNİZ MAZLUMUN AHINI DUYMAYAN HAKİMLER
    ROMANIN EFENDİLERİ (ACIMASIZ BİR DİKDATÖR YAZILABİLİR) DAHİ SİZİN KADAR ACIMASIZ DEĞİLDİ

    BİZİ HAPİS EDEREK NEYİ KORUYORSUNUZ
    AİLEYİ Mİ, DEVLETİ Mİ YOKSA TEFECİYİ Mİ

    ANAYASA MAHKEMESİ AİLELERİ DAĞILMIŞ VE OKULA DAHİ GİDEMEYEN ÇOCUKLARI MI KORUYACAK YOKSA HERGÜN BİR MAZLUMU İNTİHAR ETTİREN DÜZENİ Mİ
    vezir38

    YanıtlaSil
  139. selam arkadaşlar,
    1976 doğumluyum ve bu sitede ki herkes gibi işletmem vardı en son ekonomik krizde battık ve çeklerimi ödeyemedim.Daha sonra bir tanıdığım elimden tuttu ve çeklerimin yüzde 70 ini ödedi.Maliyeye olan borcuma karşılık vermiş olduğum 5.600 tl lik çek için 56 gün hapis yattım 1 yıl önce.Ve cezaevinde kaldığım kişilerde müebbetlik kişilerdi.Ayrım yok yani tecavüzcü-hırsızve katillerle eşit durumda oluyorsunuz.Ve hatta gardiyanların gözünde dolandırıcı diye niteleniyorsunuz.50 kişiye ekmek verdik ve 400 bin tl vergi ödemişiz bu güne kadar.malesef en son ödeyemediğimiz 5600 tl lik çekiçin cezaevinide gördük.İşin en kötüsüde 2 kızım var 7-10 yaşlarında.Ziyarete geldiklerinde baba senin burda ne işin var dediklerinde verecek cevap bulamıyorsunuz.Ben zaten düşmüşüm çocuklara verecek okul harçlığı bulamazken ödeyemediğim borç yüzünden beni ceza evine atıyolar.Bugün yine bir haber duydum şu an oturduğum evde kayıtsız oturuyorum yani kandi ülkemde mülteci gibi yaşıyorum ne adalet ya.Allah büyük.Hevesli olduğum iş yerlerine bile giremiyorum ssk numaramdan bulup tepeme binerler diye.bitmişiz biz üzülerek söylüyorum.Ölmüşüzde ağlayanımız yok arkadaşlar........Levent Eskişehir

    YanıtlaSil
  140. size çok katılıorum daha 6 aylık evliyim ve eşim 2 aydır bu yüzden cezaevinde ve biz daha düğün borçlarımızı ödeyemeden birde bu çıktı başımıza sokaağa düşmemiz an meselesi... evimizden de olacaz artık ayrıca ben calışmıorumda..avukat tutmaya kalksanız onlarda ayrı bir soyguncu dünyanın parasını istiyorlar... bu halde nereye kadar yaşarız??bize birisi çıksın desin allah aşkına .. hala gündemde senelrdir olduu gibi türban sorunu türban sorunu yok bahçeli yüzük takmış yok o burya gitmiş bi kerede bizlere bakılsın yeter artık sonra neden hırsızlık çoğalıyo deniliyo??? cevabı kendilerinde

    YanıtlaSil
  141. Değerli arkadaşlar; üzülerek görüyorumki, ortak bir yol haritası çizebilmiş değiliz. Üzülerek görüyorumki; lider olabilecek, bizleri motive edbilecek, ortak hareket ve çalışmaları yaptırabilecek, bir kaç arkadaşımız dahi mevcut değil. Yorumlar ve bazı öneriler var ama ne yapılacağı hususunda kesin denilebilecek hiç bir şey yok ortada. Ben şahsen bugün; CHP ağırlıklı olarak, Sayın Milletvekillerimize ve CHP genel merkezine yine mailler göndereceğim. Hiç bir şey yapmamaktan iyidir. Tüm emeği geçenlere ve tüm katılımcılara saygılarımla. Allah hepimizin yardımcısı olsun.Barışçı-Mersin

    YanıtlaSil
  142. sana katılıyorum barışcı mersinli hemşerim bi lider bulmamız lazım ama bizde icraat yok anca birbirimizi kandırıyoruz bi önder bulmamız lazım vezir38

    YanıtlaSil
  143. herkeste bır urkeklik var,herkes yarından kaygılı,pusturulmuş sindirilmiş vaziyette herkes duvara yaslanmış bilineni bekliyor,malum sonu çoktan kabullenmiş,kimse kimseye umut aşılayamıyo,nedenide burdaki arkadaslarımın hepsi herşeyi çok iyi biliyor,bu saatten sonra tekrar bır yasal duzenlemenın gelmeyecegını,anayasa mahkemesının cok buyuk ıhtımalle bu yasayı ele almayacagını ve 6 aylık sure doluncada otomatıkman oldugu gıbı yururlugunun devam edecegını,bu sebeplerden dolayı kımsede ne umut ne dırenc kalmadı,arkadaslar acık net benım tekrar oraya gırıp 32 ay daha yatacak gucum yok,o yuzden yurtdısına gıdıyorum gıderım orda ac gezerım ama ozgur gezerım.benım fıkırlerım bunlar...tuncer yıldırım

    YanıtlaSil
  144. şu andsa aldığım habere göre genel af meclisten gecmiş abdullah gülün imzasına kamıştır... beş yıldan fazla hüküm yememiş tüm mahkumları kapsayan bir genel af

    YanıtlaSil
  145. 140 sıkıntı yapmayın.Elbette bu günlerde geçer.Eşiniz cezaevinde her ne kadar aklı sizde de olsa geniş düşünmek için yeterince zaman bulacak en azından ailesi size yeterince destek veriyodur.Asıl iş cezaevinden çıktıktan sonra başlıyo.Malum işsizlik diz boyu ceza evinden çıkmışlara da farklı gözle bakıyo bizim milletimiz.Bence siz bir an önce izinizi kaybettirmeniz.Eğer başka çeklerinizde varsa arkası çorap söküğü gibi gelebilir dikkatli olun.levent eskişehir

    YanıtlaSil
  146. hep bişeyleri bekliyoruz af elektronik kelepçe felan filan.biz sadece cezaevindeki yakınlarımızı bekliyoruz aslında.bunlarla avunuyoruz olmayacağını bile bile.ya olursa diye.

    YanıtlaSil
  147. topluca ne kadar çoluk çocuk var ailelerimiz var sokağa dokmelıyız topluca bır yer secıp buyuk bır eylem yapmalıyız yoksa bu ışın çözumu felan olmaz neden dersenız devlet adlı para cezasını kaldırmayacak bu gıdışle..medya yı egerkı yağa kaldırabılseydık bu ış çözullurdu ama yapamdık. arkadaşlar..ve ocak ayı yaklaştı tahattutler son buluyo yenıden ınfazlar başlayacakmış ...haberınız olsun...allah yardımcınız olsun....saygılarımla koray denizli

    YanıtlaSil
  148. Şevket Sürek
    Çek mağdurları mı, kur mağdurları mı
    09.08.2010 &
    Hatırlayacaksınız, geçen yıl karşılıksız çek konusunda hayli yazıp çizmiştik.
    Sonrasında 3167 sayılı çek yasasını kuşa çevrilmiş ve hapislik hayatına geçici olarak son verilmişti.
    Hapiste bulunanlar 1 Nisan 2010 tarihine kadar borçlarını 2 yıl içinde ödeyeceklerini taahhüt ederek hapisten kurtulmuşlardı.
    Geçen bu sürede ne oldu?
    Ehhh... Karşılıksız çek sayısında azalma görülmedi değil.
    Bu azalma ticari cirolardaki küçülmelerden midir, bankaların çek hesabı açarken daha seçici olmalarından mıdır, yoksa yasanın bir işe yaramış olmasından mıdır? Elimde bir araştırma olmadığından bilemiyorum.
    Ama bildiğim bir şey var ki, bazı sonuçları pek iç açıcı değil.
    Mesele yasa gereği 1 Nisan ile sınırlı olan anlaşma süreci bittikten sonra neler olduğudur.
    Bu sürede borçların sağlıklı bir şekilde ödenip borçlu ve alacaklının sulh oldukları pek söylenemez.
    Ödeyen de var,
    Ödemeyip kaçak dolaşan da var,
    Hatta kendini yurtdışına atıp kaybolanı da var,
    Mafya veya tefeciden borç alıp ilk borcunu ödeyen ama mafya ve tefeciye ödeyemediği için infaz edileni var, alacaklının borçlusunu, borçlusunun alacaklısını darp ettiği durumlar var.
    Kahrından hastalanıp yataklara düşen var, evlerden uzak, intihar eden de var.

    Son zamanlarda karşılıksız çek mağdurlarının çeşitlerinde önemli bir değişim oldu.
    Karşılıksız çek nedenleri içine istikrarsız giderek ani düşüşler yaşatan kur da katıldı,
    Bu tür kurun yarattığı devasa zararlar, Veeee o zararlar nedeniyle ödenemeyen çekler,
    Sonuç, çek mağdurları deyişini, ‘kur mağdurları' deyişine çeviren bir değişim.
    Okurlarımdan L.C.'nin bana sitemi var ve bakın bu konuda ne yazıyor:
    "Şevket Bey yazılarınızı sürekli takip ediyorken bıraktım. Bıraktım çünkü kurlardaki sorunları yazıyorsunuz, ‘Bu kurlar ile bu kadar' diyorsunuz da ihracatçı olup kurlardaki sorunlardan batan, ihracatçıların acınası, durumlarını dile getirmiyorsunuz. Nasıl kaçak yaşıyoruz bir bilseniz, elde yok, avuçta yok, nerelerden nerelere geldik, karşılıksız çeklerden adli para cezası alıp da hapse düşenleri, evindeki çocuk pusetine kadar icraya gidenleri, avukatların, yedieminlerdeki o pusetleri kurtarmak için verdikleri uğraşları da yazın, bir sorun Allah aşkına o çekler hangi nedenle karşılıksız çıktı."
    Bir başka okurum L.Y. ise daha dertli:
    "Şevket Bey örme-dokuma sektöründe 15 sene faaliyet gösterdim. İşletmemde yüzlerce kişi çalıştı. Kur darbesi yedim, battım, kaçağım. Terörist gibi ev ev aranıyorum. Resmi ve sivil polisler peşimde. Karşılıksız çek davalarından dolayı tek kuruş KDV–SSK–Bağkur ve vergi borcum olmadı. 400 milyara yakın devreden KDV alacağım var ve aranıyoruuuummmmm! Avrupa'ya kaçtım. Borcumun çoğunu ödedim, evdeki buzdolabına kadar verdim. Ama 100 dolarla bilinmezlere yelken açtım. Yaşım 45, sıfırdan tekrar bir şeyler yapacağım diye uğraşıyorum. Avrupa'da eskiden yollarda onlarca Türk TIR'ı görürdüm, 1800 km yol yaptım (bu arada halen şoförlük yapıyorum) tek bir tane Türk TIR'ı göremedim. Ekonomiyi ithalatla büyütenler utansınlar. Tek veri işsizliktir, o da doğru açıklanıyorsa. Kur darbesi yedim, çeklerimi ödeyemedim. Beni karşılıksız çekten mahkemeye veren battı, Mısır'a kaçtı, onu veren de battı şimdi Ukrayna'da, onu veren de battı Buca cezaevinde. Yazıktır, günahtır" şeklinde serzenişte bulunmakta.

    YanıtlaSil
  149. Bu tür çarpıcı örnekleri çoğaltabilirim ama malum, bana ayrılan yer sınırlı.
    Geçen hafta bu köşede ‘fiyat ve kur' anlamında 12 bilinmeyenli denklemden bahsetmiş ve ihracatçının 12 bilinmeyenli bu denklemi çözebilmesi için bir sihirbaz becerisine, bir kumarbaz şansına sahip olması, kısaca mucize yaratmasından bahsederek, "Gelin görün ki ihracatçı ne sihirbazdır ne de kumarbazdır" demiştim.
    Her ikisi de olunamayınca önlerinde ‘kur mağduru' olmaktan başka bir yol kalmıyor.
    Yeni tip çek mağdurlarının ana nedeni Kurlardaki ani düşüşlerin yarattığı zararlar. Bu zararları nedeniyle verdikleri çekleri karşılayamamaları ve sonuçta kur mağduru olmaları.
    Sıklıkla duymaktayım. Çok sayıda ihracat bedeli gelen ihracatçı düşük kur nedeniyle dövizlerini bozduramayıp çeklerini erteleme çabasındalar. Bozdururlarsa ciddi zarar edecekler. Gelin görün ki o dövizlere güvenerek piyasaya verdikleri çekler de ödenmeyi bekliyor. Kredi kullanım imkânı olan bazı ihracatçılar kurlar ileride belki yükselir umuduyla TL kredisi kullanarak çeklerini ödeme çabasındalar. O kredinin vadesi geldiğinde kurlar yükselmişse ne ala. Yükselmemişse bir darbe de aldıkları krediden yiyerek kur mağduru olmaktan kurtulamamaktalar.
    Yaklaşık 50 bin ihracatçının olduğu piyasada ihracatçılarımızdaki yapısal bozukluklar nedeni ile kur kaynaklı problemlerden korunmak için Forward ve Future gibi finans enstrümanlarını kullanmak gerekse de görülüyor ki ihracatçılarımız bu konuda da pek başarılı değiller.
    Geçen yıl karşılıksız çek konusunda hayli yazıp çizmiştik. Sonrasında 3167 sayılı çek yasasını kuşa çevrilmiş ve hapislik hayatına geçici olarak son v...
    ( KB)

    YanıtlaSil
  150. Sayın gizem şen 144 da ki yazınız ile ilgili bu konun e kadar doğrudur acaba duyum aldığınız yer ne kadar güvenilir teşekkürler.

    YanıtlaSil
  151. 139 DA yazan arkadasa sana gercekten katiliyorum bende 2 defa girdim iceridekileri kücümsemiyorum ama inanin ki ben yüksek tahsil yapmis biri olarak esimde öyle yada okumayi bi tarafa birakalim ben esnafim arkadaslar esnafbizlerin katillerle hirsizlarla yada su an aklima geldikce 20 m yerde 40 kisi havalandirmasi olmayan iceride nemden hava alamiyosun hapcisi piskopati katili daha ne diyebilirim 3 gun tecitmidir nedir orada kaldim bunlari ne kadar anlatsamda yasamadan bilemessiniz ama girerken babama olan yalvarisim haykirisim beni oralara gönderme diye gözlerimin yasini unutamiyorum allah kimseye yasatmasin cok zor evet benimde cekim yazildi ama beni carpan arkadaslar ceza bile almadi 2 seneymis ben derdimi kime anlatayim ama su an malesef ülkemi terk etmek zorunda kaldim adeletin e! ksik oldugu ve pkk lilarin bile bizden fazla deger gördügü bi ülkem oldugu icin ama inaniyorumki adelet yerini bulacaktir sunuda untumayinki dünyanin hic bir yerinde birezilya vede türkiye haric ceke hapis cezasi yoktur allah hepimize yardimci olsun beklemekten baska caremiz yokkk malesef SADI

    YanıtlaSil
  152. biraz once sayin CHP milletvekili A. ozturk beyle konustum facebookta, bize sitemli ben size cok soyledim diyor neyi soyledigini ben anlamadim sanirim kendisiyle gorusen arkadaslarla alakali AF tan falan bahsetmedi deidgi sadece 2011 secimlerinde hukumete olursak cozcez bu isi dedi yani ses getircek bir eylem yapilmasi lazim, yurt disindan gazel okumak kolay diyebilirsiniz ama biz cikali 2 seneye yakin oldu maddi manevi kararinca desteklemeye calistik , sadece ve sadece sistemden beslenenlerin besin maddelerine engel olmak icin bu isi yapalim hapislik falan diil girip cikiliyo sayili gun oylede boylede geciyor ama bu keneler bu kanundan besleniyor bu kenelerin besin yolunu kapatmak lazim

    YanıtlaSil
  153. Arkadaşlar birincisi önder, lider vs. arayıp durmayın. Kimse çıkıp da "Hadi ben liderim, arkama takılın" demeyecektir. Kaldı ki dese bile diyenin arkasına takılmak ne kadar mantıklı sizce? Yeni kanun çıkmadan önce Emre olsun, Cüneyt olsun bir kaç diğer arkadaş olsun ellerinden gelen çabayı gösterdiler, sağ olsunlar. Herkes kendince bir şeyler yapmaya çalıştı. Sonuç da bu. Benim yıllardır bu sıkıntıyı çeken bir arkadaşınız olarak size tavsiyem meseleye gerçekçi bakmamızdır. Bu saatten sonra meclis'ten yeni bir çek kanunu çıkması söz konusu bile olamaz. Biraz mantıklı olsun lütfen. Önümüzdeki trafiğe bir bakın. Geçen paketin uyum yasaları çıkacak, bütçe görüşmeler olacak, ve Mayıs sonu seçim olduğuna göre Mart başı seçim takvimi, yurt gezileri başlayacak. Yani seçime kadar çek mek yalan. Seçim sonrası da AKP yine tek başına iktidar olacak, bu da çok net. Gelince de yapacakları yeni Anayasa ve çok büyük ihtimalle Başkanlık sistemi. Buna ek olarak yerel yönetimlere daha fazla özerklik vb. yollarla Kürt sorununun çözümü. Bu iki konuda da Türkiye'de yer yerinde oynayacak. Yani bence en az on sene politikacılar bu işe el atmaz. Hele hele CHP'nin biz iktidar olunca söylemine hiç itibar etmiyorum. Kılıçdaroğlu'nun her konuda politikası aynı maalesef.
    - Biz gelince çözeceğiz.
    - Nasıl ???
    - Gelince görürsünüz..
    Baş örtüsü de böyle, yolsuzluk da böyle, çek de böyle, terör de böyle. Bizim tek çıkar yolumuz ANAYASA MAHKEMESİ. Bir an önce karar vermeleri için baskı şart. Ben kendime adıma her gün e-mail atmaya, aramaya çalışıyorum. Zaten Anayasa Mahkemesi olumsuz karar verirse hepimiz kaçmanın bir yolunu bulduk bulduk, bulamadık gider paşa paşa yatarız. Ayrıca çok büyük eylem, yok sokaklara dökülelim vs.vs.vs. şeylere de hiç itibar etmeyin. Daha önce çok denendi toplasan toplasan 10 kişi 20 kişi çıkıyor ortaya. Tekelciler aylarca çadırlarda yaşadı da ne oldu ? Memurlar genel grev dedi de ne oldu??? Arkadaşlar öyle eylem yapamayız. Bunu herkes kafasına koysun. Zaten yarımızdan çoğunun aranması var. Ne eylemi? Bizim toplandığımız yere bir GBT yapsalar, grubun yarısı aynı gün gider yatar. SERKAN

    YanıtlaSil
  154. Herkese merhabalar..Beni hatırlayan ve hatırlamayan dostlara.. Bütün sorunları hallettim.Darısı sizlere inşallah..bjk

    YanıtlaSil
  155. Değerli dostlarım önümüzde seçim var seçimlerin hatrına mutlaka çek mağdurları için bir şey yapmak zorundalar çünkü sayımız çok işin içine akrabalarda girerse milyonları geçeriz sadece sesimizi çıkarmamız lazım HASAN kardeşimiz Mersinden doğru söylüyor site şu an sahipsiz kaldı bu konuda derleyici toplayıcı bizleri yönlendirici bir gurup lazım Bakın 12 ay geliyor çok kişi bu tarihe taksit yaptı ve çok kişi ödeyemiyecek bu kadar insanı ne yapacaklar çadır kent mi kuracaklar tek yapacağımız sesimizi duyurmak bunuda düzenli yapmak LÜTFEN SİTEYİ SAHİPLENELİM....İhtiyar

    YanıtlaSil
  156. arkadaşlar bir şeyler yapmak için illa anayasa mahkemesini beklemek zorunda değiliz.Bu ülkede bir gecede ne yasalar çıktı olmadı ertesi gün değiştirildi bizim yapmamız gereken sesimizi duyurmak.
    http://www.bugun.com.tr/haber-detay/121809-30-bin-tutukluya-ozgurluk-yolu-haberi.aspx

    YanıtlaSil
  157. Yazıları, yorumları okuyorum. Arkadaşlar moralinizi bozmayın, korkmayın,kaçmayın, hukuki mücadele verin. Bu uyarım özellikle yeniler için. Süreler çok uzun, takip edilen bir dosya iddia ediyorum bugün istanbulda 3 yıldan önce sonuçlanmaz. yargıtay sürecide en az 3 yıl sürer. 6 yılda toparlanırsınız. Burada yazan çoğu arkadaş dava dosyalarını takip etmedikleri için ceza alıp temyiz bile etmeden direk infaza gidenler. Bu yanlış. Adliyede kendinizi savunun. En azından ceza aldığınız dosyaları temyiz edin. Bide bu tip sitelerde sırf sizleri terörize etmek için yazan tefecilerin tuzağına düşmeyin. Bizler dolandırıcı falan değiliz. Battık, borcumuzu ödemeye çalışıyoruz. Bugünkü düzen yanlış ama oda düzelecek. Göreceksiniz. Önce Allaha sonra kendinize güvenin. HER GECENİN SONU GÜNDÜZDÜR. Bunu unutmayın.

    YanıtlaSil
  158. nasıl sıkıntı yapmayalım allah aşkına sokaklara düşmeyi mi bekleyelim parasız pulsuz kaldık her ne kadar eşimin ailesi yardım etmeye calışsada onlarında elinde bir şey klamdı..her neyse konu sadece ben değilim.. af ile ilgili duyduğum haber bi avukattan daha doğrusu yine çek yüzünden yatıp çıkmış fakat hala aranan bir arkadaşımzıın avukatından aldık haberi

    madem bu ülkede sadece netlerden sesimizi duyuramıoruz birisi başımıza gecsin ve en kısa sürede ankarada eylem yapalım çevremizde ne kadar kişi varsa toplayarak!!! çek mağdurları birbirimiz ile irtibata gecelim
    yiyeceyiğimiz bir kaç jop.... özgürlüğümüzden önemli değil yanlışmıyım!!! irtibata gecelim.....

    gzm_ozkrt@hotmail.com

    YanıtlaSil
  159. Arkadaşlar

    Bence anayasa mahkemesi çekte cezanın kalkması ile birlikte ekonomik dengedeki dinamikler alt üst olur korkusunu hukuken haklılığımıza rağmen görmezlikten gelemeyecektir.Buda karar aşamasını geciktirmesi demektir.Nitekim öylede olmaktadır.Her ne kadar baskı yapılsa dahi sonuç alınabileceği kanaatinde değilim.
    Ancak seçim arifesinde çek yasasının ruhu değişmeden geçici bir ara af beklenebilir.Taahhütler ile yumuşatılmış olan
    gerilmiş ortam tekrar gündeme gelecektir.Bu da artık ak ile karayı ayıran noktadır.Çünkü bu güne kadar ödenemeyen borçlar artık hiç ödenemez demektir.Bu kadar geniş bir kitlenin göz ardı edilerek ceza halinin devam ettirilmesi kimsenin faydasına değildir.Devlete de bir külfettir.Affın bahanesi taahhütler olabilecek gibi görünüyor.Benim şahsi düşüncem tabii ki bunlar.Çekte cezayı kaldırmadan mahkumiyetleri ortadan kaldıracak bir formülle bir çözüm en yakın ihtimal gibi gözüküyor.
    Bizim de yapmamız gereken artık sesimizi yükseltmemiz ve birlik olarak mücadeleye başlamamız.

    YanıtlaSil
  160. sayın gizem hnm,duyduğunuzun doğruluğu olmadan lütfen bu sitede paylaşmayın,herkese umut tazelemeyin.İnşallah çıkar.

    YanıtlaSil
  161. sayın 159
    anayasa mahkemesi cekte hapis cezasını ekonomık
    dengeler bozulmasın dıye kaldırmaz dıyorsunuz.cekte hapis cezası devam ederse ekonomık denge devam mı edıyor veya saglıklımı yuruyor,cekını odeyemeyen ceza olsa da olmasada odeyemıyor zaten o zaman senette nıye hapis cezası yok,denge bozulmuyormu o zaman.bunlar alacaklı avukatlarının veya tefecılerın bahanelerınden baska bır sey olamaz.cekını odeyemeyince ve hapse dusunce ekonomık denge saglıklımı ıslıyor cek gene odenemıyor.bunlar cezanı iptalinin reddi için saglıklı gerekceler olamaz.bu ıse nerden bakarsanız bakın cekte hapis cezası olamaz,kaldıki yargıtay bıle 5941 sayılı yasa gorusulurken hapıs cezası olmamalı dıye gorus bıldırmıs.

    YanıtlaSil
  162. sayın 159 kimse çekte hapislik var kesin ödemem lazım diye düşünmez tek düşünce benim borcum ödemem şart vede sicilim bozulmasın diye dir 161 de dedigi gibi çekte hapis var diye ekonomi çokmu güzel işliyo işi bozulan gene ödemiyo gene

    YanıtlaSil
  163. Aşağıdaki email adreslerine email atalım arkadaşlar. ben hergün atıyorum.

    calarsaat@fox.com.tr sabahhaberleri@showtv.com.tr
    gunaydin@kanald.com.tr

    cumhurbaskanligi@tccb.gov.tr
    bimer@basbakanlik.gov.tr
    sadullah.ergin@tbmm.gov.tr
    sadullahergin@akparti.org.tr
    info@adalet.gov.tr

    YanıtlaSil
  164. Haydi arkadaşlar durumumuzu anlatan maillerimizi ve isteklerimizi gönderelim, bıkmak yok herşey kendimiz ve kardeşlerimiz, ağabeylerimiz, eşlerimiz, babamız için.

    akekec@stargazete.com
    s.uslu@zaman.com.tr
    mbarlas@sabah.com.tr
    nazim@internethaber.com
    dilek.gungor@dunya.com
    taylane@dunya.com
    deniz.gokce@aksam.com.tr
    meliha.okur@sabah.com.tr
    faltayli@htgazete.com.tr
    dsazak@milliyet.com.tr
    can.dundar@e-kolay.net
    mabirand@e-kolay.net
    m.asik@milliyet.com.tr
    t.akyol@milliyet.com.tr
    akekec@stargazete.com
    ebasyurt@bugun.com.tr
    tanik@haber7.com
    haygun@bugun.com.tr

    YanıtlaSil
  165. ben kimseye umut tazelemiorum arkadaşlar.. bende sizler gibi aynı durumdayım bende haber aldığımda sizler gbi umutlanıorum buradan duyurma sebebim bu af konusunu belki daha cok baskı il e imzayı daha erken attırabiliriz. doğruluk payı yoksa bile bunu sağğlayabiliriz.. tek umudumuz anayasa mahkmesi ve abdullah gülün imzası arkadaşlar collog un dediği gibi yukarıdaki adreslere her gün mail atalım yoğun bir şekilde

    YanıtlaSil
  166. arkadaşlar öyle Sn. Abdullah Gül'ün imzasına gitmiş bir af falan yok kimse boşuna umutlanmasın. Allah aşkına mümkün mü? Burası Patagonya mı? Meclis'ten oylanacak bir af çıkacak imzaya gidecek ama gel gör ki memlekette kimse duymayacak !!! Ya da meclis vs. hiç görüşmeden AKP gizlice çıkarıp çaktırmadan Sn.Gül'e imzaya yollayacak ??? Lütfen artık gerçeklere göre davranalım. Zaman artık fantezi zamanı değil. Bizi anayasa mahkemesi kurtarırsa kurtarır. Kurtarmazsa zaten yanmışız. Burada sayılan malum sebepler, piyasa sıkıntısı, hapsin ödemeyi teşvik etmesi ve bunlar gibi bir çok neden sadece politikacıları ilgilendirir. O nedenle de bu güne kadar zaten hapis kalkmadı. Ancak hukuk için piyasa dengesi vs. önemli değildir. Hukuk için yazılı kanunlar önemlidir.Her şey ortada. Çeke vade yasallaştırılınca bizim durumumuz temelinden değişti. Eskiden bankada olması gereken para yokken çek kestik. Kanunen bunun hapis cezası gerektirdiğini de biliyorduk. Ancak tabi ki piyasa böyle işlemiyordu. Hepimiz iyi niyetle ticaret yaparken kanun döndü dolaştı yakamıza yapıştı. Ancak şimdi çeke vade yasallaşınca kanun bizim yanımıza geçmiş oldu. Anayasa Mahkemesinin ben bu ayırımı yapacak yetenekte olduğuna eminim. Ancak yine de sesimizi Anayasa Mahkemesine duyurmalı ve bu süreci hızlandırmalıyız. Tek gerçek çıkar yol bu. Gerisi yalan dolan. AKP veya CHP veya o bu, bunlar çıkmaz sokaklar. Kimse boşuna meclisten bir şey beklemesin. Defalarca yazdım. Prgoramları 2011 sonuna kadar zaten dolu. Ondan sonrasında ise daha büyük kıyametler kopacak zaten. Başkanlık sistemi, terör, özerklik vs. gibi konulardan sıra bize gelmeyecektir. Bir umut o dönem af bile görüşülse yine de adli para cezaları bir çok afta kapsama alınmamıştı geçmiş zamanlarda unutmayın.SERKAN

    YanıtlaSil
  167. dosyalarınızı infazlar harekete geçmeden kontrol edin lehe durumlar yakalabilirsiniz her on dosyadan 8 i neredeyse bozulabilir halde...sadece ugrasmak gerekiyor arkadaşlar


    aranızda halen beraati mumkun olan ancak dosyadan haberdar olmayan arkadaşlar var..

    bilgilerinize...

    YanıtlaSil
  168. Benim 7 dosyam Var 11 ay hapis yattım toplam 161.300 liraydı 50.700 lirası düstü icradan satmışlar kalan borcum 111.500 2 tane cekim 8milyar 600 1 cekim 27 milyar 500 bunlar 2005 yılının 6.ayından önce 20milyar 40 milyar ve 10milyarm 2005 in 8. ayında kaşide edilmiş.11 ay hapis yattım bana ne gibi yardımcı olablirsiniz ücreti neyse karsılayabilirim.40 milyar benden 10.000 lira para istiyor.20.000 7milyar para istiyor.Bana Yardımcı Olun.Ben Bunlara Para Ödemek İstemiyorum Çünkü Bunlar Tefeci Bunlar Fazlasyla Parasını Aldıgı Halde Utanmadan hala benden para istiyorlar bana yardımcı olursanız sevinirim mutlaka e-mailinizi bekliyorum cünkü herseyimi kaybettim.3 cocugum ben ve eşim ben hapise girinc eperişan oluyorlar.Bana yardımcı Olabilrseniz mutlaka haber bekliyorum.Muhittin BACAKSIZ 0507 947 42 52 Adana

    YanıtlaSil
  169. Değerli arkadaşlar; dosyaların kontrolü ve takibi oldukça önemli, 166'da yazan; Değerli Av.Sibel Sevinç (Hocam) Hanım'ın yorumunu dikkate alın. Kendi kendinizi bırakmayın; takip edilen dosyalarınızda, belki birkaç cümle ve birkaç ipucu dosyanızda Beraat almanızı sağlıyabilir. Biliyorum ve çokça yaşadım; kendi kendini bırakma demekte kolay değil ama, cezaevinde yatmaktansa; biraz mücadele edip, biraz bilgi sahibi olup, çalışarak ve azmederek, daha hayırlı sonuçlara ulaşabilmekte mümkün. Bu bakımdan; mümkün olduğunca birlik ve beraberlik içersinde olup, çalışmalarımızı hızlandırmalıyız. Her ne sebeple olursa olsun; küskün arakadaşlarımızı, gerek kendileri için ve gerekse tüm arkadaşlarımız için mücadele etmeye davet ediyorum. Tüm katılımcılara ve tüm emeği geçenlere saygılarımla. Allah; hepimizin yardımcısı olsun. Barışçı-Mersin

    YanıtlaSil
  170. Önceleri bir yazı okumuştum ve çok hoşuma gitmişti, bende bu yazıdan küçük bir alıntı yaptım ve maillerimde kendi başıma gelen olayların arasına koyup dedimi anlatmaya çalıştım. Bence sizlerinde mail atarken anlatmaya çalıştığımız konu bu olmalı ;

    ''Ekonomik suçtan dolayı hürriyeti bağlayıcı ceza verilmesinin gayri insani olduğu, mevcut düzenlemenin anayasaya aykırı olduğu konuları bir tarafa, ortada apaçık bir hukuksuzluk ve kaos vardır! ( Adli para cezaları karşısında ödeme gücümüzün olmaması nedeni ile hapis cezası alınması ; zaten elimizde para olsa çek borcu ödenirdi. ) Teknik bir konu değil, akl-ı selim sahibi herkesin kolayca anlayabileceği basit bir durum var ortada. Kamu vicdanını rahatsız eden, toplumsal barışı zedeleyen ve adalet duygusunu inciten çok vahim bir tablo vardır ve süratle çözüm beklenmektedir.''

    YanıtlaSil
  171. Değerli sibel hanım zaman zaman haksız tenkitlere maruz kaldığınızı gördüm meyva veren ağaç taşlanır sizin benim avukatıma işin nasıl yapılacağını hiç bir menfaat beklemden sadece bana iyilik olsun diye yardım ettiğiniz günü hiç unutmadım unutmayacağımda. Sibel hanım sizden bir ricam olacak sitemizde muaazzam bir kopukluk var bu kopukluk bizim fevkalede aleyhimize günler su gibi geçiyor bir gün hepimiz daha zora düşeceğiz bu acı tabloyu yaşamamak için sitemizde sizin organize edeceğiniz bir mücadele takımı kuraraktan hep birlikte bir ağızdan sesimizi duyurmaya çalışsak nasıl olur acaba bu konuda ben kendi ilimde payıma düşeni yaparım saygılarımla. ihtiyar

    YanıtlaSil
  172. SAYIN AV. SİBEL HANIM EFENDİM İLK ÖNCE YARDIM DOLU YAZILARINIZ İÇİN ÇOK ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM.Sizden bir ricam olacak sitede çok çok yazıldı ama derlemek toplamak açısından hangi maddeler lehimize oalabilir bunları maddeliyerek bize bir liste halinde verebilirmisiniz çünkü biz o günler olayların rehaveti heycanı ve adliyedeki karışıklar yüzünden hatalı çok işler yaptığımızı inanıyorum yardımcı olusanız sevinirim. izer

    YanıtlaSil
  173. merhaba benim hakkımda özel bir bankadan icra cezada ''Ticareti usulüne aykiri terk etmek'' suçundan dava açılmış ve 2009 nisan ayında gerekçeli karar yazılmış ne olduğunu bilmiyorum.hapis cezası varmıdır itiraz edebilirmiyim. neyapmam gerekli lütfen yardımcı olurmusunuz.

    YanıtlaSil
  174. arkadaşlar evet mücadele etmeye çalışıyoruz dosyalarımızla ilgili dün Bakırköy adliyesindeydim ağır cezada 1.5 aydır erken ibrazlı olan çekimizin kararının bozulmasını bekliyoruz aynı mahkemede aynı şekilde bişr sürü itiraz yapan var ama malesef dosyalarımız mahkeme başkanın elinde hala karar bekliyor bekletmesinin gerekçesi ne bilmiyoruz kimse bilmiyor kaleme soruyoruz ne zaman çıkar bilemiyorum diyor hergün telefon açın sorun . Nereye kadar bekleyeceğiz neden bilinçli olarak çek dosyaları bekletiliyor anlayamıyoruz üstelik mağdur cezaevinde iken bir fikri olan paylaşsın arkadaşlar bu hakimlere baskı yapabilecek bir merci yokmu ege

    YanıtlaSil
  175. syn.sibel hnm,dosyalarda neyi takip edecek ve neyi kendi lehimize dönüştürebileceğiz ? Az da olsa ipucu verebilirmisiniz ?

    YanıtlaSil
  176. 173
    Ticareti usulune terkten 3 ay hapis kararı veriliyor gerekçeli karar yazılmışsa 3 ay hapis kararı çıkmıştır.
    Fakat 2009 aralık ayında yargıtayın bir içtihatında şirket müdürleri için bu cezanın verilemeyeceğine dair içtihat var.
    Daire Adı: 16. Hukuk Dairesi
    Esas No: 2009/5504
    Geliş Tarihi: 14/07/2009
    Mahkemesi: Antalya 1. İcra Ceza Mahkemesi
    Mahkeme Esas No: 2007/2433
    Mahkeme Karar No: 2008/220
    Mahkeme Karar Tarihi: 31/01/2008
    Dava Türü: Ticareti usulune aykiri terk etmek.
    Karar No: 2009/9066
    Karar BOZMA
    Karar Tarihi 28/12/2009
    TİCARETİ USULE AYKIRI TERK
    TİCARET ŞİRKETLERİ AÇISINDAN BUNLARIN YETKİLİLERİ VE MÜDÜRLERİNİN İİK.44 E GÖRE MAL BEYANINDA BULUNMA YÜKÜMLÜLÜĞÜ OLDUĞUNU SÖYLEMEK KANUNU ZORLAMA OLACAKTIR.
    TTK.136. MADDESİNDE SAYILAN TİCARET ŞİRKETLERİNİN MÜDÜRLER VEYA YETKİLİLERİ YÖNÜNDEN İİK.M.337/A MADDESİNDE YAPTIRIMA BAĞLANAN TİCARETİ TERK SUÇUNUN İŞLENMESİ MÜMKÜN OLMADIĞI GÖZETİLMEDEN SANIKLARIN BERAATLERİ YERİNE CEZALANDIRILMASINA KARAR VERİLMİŞ OLMASI İSABETSİZ OLDUĞUNDAN KARARIN BOZULMASINA…

    diye bir karar verdi
    şirket müdürü iseniz bu içtihatı dilekçe ekinde yazın mahkeme muhtemelen 35 e göre tebligat yapıp kararı kesinleştirmiştir kesinleşmiş kararın temyize gidebilmesi için "tebligat yanlış yapılmakla" karar kesinleşmiş ve sanığın temyiz hakkı doğmuştur diyerek infazı durdurup kararın bozma istemli olarak yargıtaya gönderecektir.
    mail adresi verirsen sana mahkeme kararını dilekçe örneğini ve yargıtayın içtihatının kopyasını gönderebilirim..

    YanıtlaSil
  177. arkadaşlar,erken ibraz derken neyi kasediyosunuz ? Taahhüt verilen dosyaya uyarlama yapabilirmiyim,zaten yokluğumunda alınmış ve verilmiş bir karardı.

    YanıtlaSil
  178. ARKADAŞLAR HADİ SİTEYİ BİRAZ HAREKETLENDİRELİM HİÇ BİR ŞEY OLMASA BİLE HER KES BİRBİRİNİN HATRINI SORSUN BİRBİRİMİZLE BİDİKLERİMİZİ PAYLAŞALIM SİBEL HANIM SİTEMİZİN BAŞ TACI ZATEN SAĞOLSUN MESELA ÇEK KANUNA LEHİMİZE ÇOK KONUŞAN SYN MİLLETVEKİLİ ALİM IŞIK BEY LE YİNE SYN KULKULOĞLU NU ARAYALIM MECLİSTE ÖNERGE VERMESİNİ SAĞLAYALIM TLF LARINI BURAYA YAZALIM HEPİMİZ ARAYALIM GURUP BAŞKANLARINA KONUYU İLETMESİNİ SAĞLAYALIM ANAYASA MAHKEMESİNİ SORALIM HADİ ARKADAŞLAR HADİ SEÇİMLER VAR ŞİMDİ YAPTIK YAPTIK YOKSA SEÇİMLERDEN SONRA HEPİMİZ PERİŞAN OLURUZ.. ihtiyar

    YanıtlaSil
  179. 177
    erken ibraz demek çekin vadesinden önce yazılmış olması demek eğer sizinde çekiniz vadesinden önce bankaya ibraz edilmiş ve yazılmış ise bu çeke beraat alabilirsiniz ege

    YanıtlaSil
  180. 177-177
    Erken ibraz vade tarihinden önce arkası yazılan çektir.

    YanıtlaSil
  181. arkadaşlar benimde yazılan bir çok çekim var.ben şu an için tek kurtuluşun anayasa mahkemesi oldugunu düşünüyorum.ama yeni üye seçimleri dolayısıyla orasıda karışık.bizden yana şanş yok.bahriyeli

    YanıtlaSil
  182. guzel sözlerinize tesekkur ederim..
    o zaman şöyle süreci bir kaç basamaklı izah etmeye çalışayım UNUTULMAMASI GEREKEN TEK ŞEY BAHSETTİĞİM HUSUSLAR SADECE TAVSİYE NİTELİĞİNDEDİR.. BU NEDENLE HER DOSYAYA HİTAP ETMESİ MÜMKÜN OLMAYABİLİR. TEMEL OLARAK ANA ARTERLERİNDEN BAHSETTİĞİMİ UNUTMAMANIZI RİCA EDERİM. HER DAVA KENDİ BASINA BAMBASKA SAVUNMA SİSTEMİ GEREKTİRİR. SADECE 1 YAPRAK CEKTEN İCRASI CEZASI BAMBAŞKA NOKTALARA TASINABİLİR.
    ,ÖNCELİKLE SÜRECİ İZAH EDEYİM ÇEK DAVASI NASIL ACILIR YADA SÜRECİ NEDİR ŞÖYLE Kİ:

    KARŞILIKSIZ ÇEK DAVASINDA SÜREÇ VE DİLEKÇE ÖRNEKLERİ

    SIRASIYLA DAVA SÜRECİNİZ SU SEKİLDE GÖRÜLÜR

    1- ÇEKİN ARKASI YAZILDIKTAN SONRA ALACAKLI SAVCILIĞA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNUR.

    DAVA AÇILMAMIŞ SAYILIR ANCAK 6 AY 10 GUN İÇİNDE SUÇ DUYURUSUNDA BULUNMASI YETERLİ OLDUGUNDAN SAVCIDA NE KADAR BEKLEDİĞİNİN ÖNEMİ YOKTUR

    2-SAVCILIK GEREKLİ EVRAKLARI TOPLAR DAVAYI AÇAR SİZİN BANKAYA BİLDİRDİGİNİZ ADRES BASTA OLMAK UZERE ULUSAL KAYITLARDAKİ ADRESLERDEN HERHANGİ BİRİNE HABERİNİZ BİLE OLMADAN TEBLİGAT CIKARABİLİR.

    GÖNDERİLEN BU TEBLİGATA 35 TEBLİG DENİR. TEB LİGAT KANUN VE TÜZÜKLERİ ACISINDAN BU TEBLİGAT ŞAHSINIZA YAPILMIŞ GİBİ KABUL EDİLİR VE SİZE GELMESİNE BİZZAT TEBLİG EDİLMESİNE LÜZUM OLMAMASINA NEDEN OLUR O NEDENLE DOSYALARINIZI SIKI TAKİP ETMELİSİNİZ.

    3-DAVA FAZLA UZUN SÜRMEZ YETERKİ EVRAKLAR TAMAMLANSIN.. TEBLİGDEN İTİBAREN 7 GUN İÇİNDE TEMYİZ ETMELİSİNİZ

    Kİ ZAMAN KAZANABİLESİNİZ

    4-7 GÜNLÜK SÜRE TEBLİG EDİLDİGİ GÜNÜN ERTESİ GÜNÜNDEN İTİBAREN BASLAR .. BU SÜRE İŞ GÜNÜ DEĞİLDİR. DİKKATLİ OLUNUZ. YANİ CUMARTESİ PAZARDA BUNA DAHİLDİR. SON GÜNÜ HAFTASONUNA DENK GELİYORSA İLK İŞ GÜNÜNÜN SONUNA KADAR YASAL SÜRE DEVAM ETMEKTEDİR.

    5-TEMYİZ DİLEKÇENİZİ BULUNDUGUNUZ YERDEKİ ADLİYEDEN MUHABERE KANALIYLA GÖNDEREBİLİRSİNİZ.

    BUNU DA BULUNDUGUNUZ YERDEKİ NÖBETÇİ MAHKEME KANALIYLA YAPABİLİRSİNİZ DİLEKÇENİZ BASINA

    ........ASLİYE CEZA / SULHCEZA MAHKEMESİ SAYIN HAKİMLİĞİNE

    GÖNDERİLMEK ÜZERE

    ASLİYE CEZA / SULHCEZA MAHKEMESİ SAYIN HAKİMLİĞİNE

    DOSYA NO:

    SANIK:

    KONU :TEMYİZ TALEBİMDİR

    AÇIKLAMALAR

    İSTEM

    ADSOYAD İMZA

    FORMATINDA BİR DİLEKÇE YAZARAK GÖNDERME İMKANINIZ BULUNMAKTADIR.

    6- BU DİLEKÇEYİ MUHABEREYLE GÖNDERİRKEN KENDİNİZE DE BİR SURET ALIN VE MUHABERE TARİH VE NUMARASNI O SURETE YAZDIRIN MUHAKKAK ..OLASI BİR KAYBOLMAYA KARŞI KULLANABİLİN

    .....

    YanıtlaSil
  183. DAVA SÜRECİ YUKARIDA YAZDIGIM GİBİ OLABİLİR ANCAK BU HUSUSUN TAVSİYE NİTELİĞİNDE OLDUGUNU SÖYLEMEK İSTERİM . HER HAKİM KANUNU BASKA TÜRLÜ YORUMLAYIP SÜRECİ BAŞKA NOKTALARA GÖTÜREBİLİR.


    BİR DE KISA PRATİK BİLGİLERİ MADDELER HALİNDE YAZAYIM


    1- ERKEN İBRAZ GÜNÜNDEN ÖNCE BANKANIN VURMASIDIR.

    2-UYARLAMAYI HER ZAMAN YAPABİLİRSİNİZ EGER UYARLAMA YAPILMIŞSA MAHKEME KENDİLİGİNDEN DE YAPABİLİR. BU DEFA YAPACAK AZ ŞEYİNİZ VARDIR BİR AVUKAT ARKADAŞLA ÇALIŞMANIZDA FAYDA VAR.

    3- ŞİRKET MÜDÜRÜ İSE PAYI DA YOKSA BERAAT

    4- ERKEN İBRAZLIYSA BERAAT

    BAZEN BUNA RAGMEN MAHKUMİYET VEREBİLİYOR BU NEDNELE SIKI TAKİP LAZIM

    5- YARGITAYDA DOSYA VARSA 3167 DEN CIKTIYSA KARARDA HİÇ 5941 GECMİYORSA BOZULUR AKSİ HALDE ONANIR GELİR

    6- DOSYALARINIZI E-DEVLET (PTT DEN ALINIR YAKALNMA DURUMUNUZ OLMAZ) VEYAHUT ELEKTRONİK İMZA (E-İMZA YOLUYLA Kİ BU E-DEVLETTEN DAHA SAGLIKLI )YOLUYLA KONTROL ETMELİSİNİZ..

    KISACA AKLIMA GELENLER BUNLAR UMARIM İŞİNİZİ GÖRÜR

    BİLGİLERİNİZE

    YanıtlaSil
  184. İPUCU İSTEYEN ARKADAŞIM BEN ZATEN HEPSİNİ YAZIYORUM ANCAK OKUMA ZAHMETİNİ DE SİZLERE YÜKLÜYORUM ... ELDEN GELDİĞİNCE CEVAPLIYORUM ANCAK SADECE BEN YAZINCA BİRAZ YORUCU OLABİLİYOR KENDİ ADIMA YUKARIDAKİ VERİLERİ OKUYUN SİZE UYGUN BİR DURUM YOKSA YİNE BİLGİLERNDİRİRİM..

    YanıtlaSil
  185. sibel hanım ilgi ve alakanıza tşk ederim.ekm2510

    YanıtlaSil
  186. Arkadaşlar , Bu günkü basın haberlerinde önümüzdeki ay içinde bir torba yasadan bahsediliyor.Bu yasanın içinde su - elektrik - ogs - trafik vb cezaların ana para sabit kalmak kaydıyla yapılandırılması söz konusu.Bu arada ADLİ PARA cezalarıda belki görüşülebir gibime geliyor.En azından küçükte olsa bir umut ışığıdır.Öyleyse yapılacak şey milletvekillerine , basın yayım kuruluşlarına ve meslek odalarına sıkıntılarımızı dile getiren yazılar , mailler atmaktır.ADLİ PARA cezalarında uygulanan hapis cezası kaldırılmadıktan sonra VERGİ - SSK - BAĞKUR - SU ELEKTRİK - OGS - TRAFİK CEZALARI VS yapılandırsak ne olacak.Diyelimki yapılandırdık ve 4-5 sonra içeri girdik ...SONRAAAAAAA....Sonrası malum..Bu tip projelerin hayata geçmesi içinm insanların özgür olması ve kazanç sağlamaları gerekir.İnsanları 3 ay - 5 ay 1 sene içeri tıkmayla bu sorunların hiç biri çözülmez aksine kaos ortamı oluşur..saygılarımla ...ekm2510

    YanıtlaSil
  187. bence bu süreçte adli para cezalarına af istenecek bir başlık açılmalı konuya ordan yazalım.sadi.

    YanıtlaSil
  188. Çek mağduruyum. Anayasa mahkemesine nasıl başvurulur. Bilen varsa bilgi vermesini rica ederim. Teşekkürler

    YanıtlaSil
  189. Ticareti Usule aykırı terk etmek davası ile ilgili mahkeme kararını dilekçe örneğini ve yargıtayın içtihatının kopyasını banada gönderirmisiniz.tşkler Mail adresim: demirtashasan1@hotmail.com

    YanıtlaSil
  190. sadi arkadaşa katılıyorum, çekde af isteyeceğimize mAdli para cezalarının idari para cezalarına çevrilmesini isteyelim. sonuçta öyle yada böyle borç bizim borcumuz.

    YanıtlaSil
  191. yeniden uyarlama için adalet bakanlığına gönderilen dosyaya red geldi. Üstelik vekaleten tüzel kişilik a.ş çekine imza konusu idi . Bilen birileri lütfen yardım etsin. 541 sayılı Kanunda açık açık yazmadı mı . cezai yönden yönetim üyesi olmayan kişiler ceza alamazlar diye.Ne yapmak lazım? Kimi kime bildirelim.....murat

    YanıtlaSil
  192. Arkadaşlar öncelikle herkeze selamlar;

    Benim Şanlıurfa Sulh cezada 5 adet Asliye cezada 1 adet toplam 6 adet karşılıksız çek davam var bunların 3 tanesi tek celsede sonuçlanmıştı ve temyizlerini 20 eylülde verdim ama hala bir cevap alamadım sizce bukadar uzun sürmesi normal mi.?
    Birde 6 çek topamı 50.000 tl civarı ancak bu şahısa 33.000 tl sini ortağım (ama resmi ortağım değil) ödedi. ancak ödediğine dair herhangi bir belge almamış ve haliyle tüm çekler hala yasal prosüdürde ilerliyor. Yalnız borcum olan şahısla internette bir kaç kez görüştüm kendisi bana 17.000 tl borcum kaldığını yazdı ama bu parayı getirmeden 6 çekide iade etmiyeceğini yazdı.

    Şimdi ben bu toptancı arkadaşın internette mesaj olarak attığı yazıyı delil olarak kullanabilirmiyim. Mesajları bende kayıtlı.
    Veya vereceğim temyiz dilekçelerinde bundan bahsetmelimiyim...
    SİBEL HANIM özellikle siz ve diğer arkadaşlar konu hakkında vereceğiniz cevaba ihtiyacım var..
    SAYGILARIMLA
    ok.T.ay

    YanıtlaSil
  193. arkadaşlar ben bu siteyi yeni tanıdım .tecrübeli arkadaşlara birkaç şey sormak istiyorum .
    1-2009 daki açılan davalarımın sonucu haziran 2010 neticelendi taahhütden yararlanamadım ne yapabilirim.
    2- 6 çekim vardı sağdan soldan borç buldum 3 tanesinin anaparasını ödeyebiliyorum ama avukatın bana söylediği karşı taraf dosyanın hepsini istiyor ne yapmalıyım
    3-hapis cezasında günlüğü 100 ytl peli çeki karşılığı kadar mı yoksa dosya miktarı kadar mı ceza alınıyor
    yamsd@hotmail.com

    YanıtlaSil
  194. Çek bedeli kadar adli para cezası alırsın günlüğü 100 tl den hapse dönüşür toplam çek bedeli 10.000 TL ise 100 liradan 100 gün hapis.
    Süren davaya taahhütname vermeliydin.
    Temyiz hakkını kullanmadınmı??

    YanıtlaSil
  195. 193 deki arkadaş

    1/Taahhütle ilgili yapabileceğin hiçbir şey yok.Sadece dosyalarını zamanında temyiz et zaman kazan.
    2/Ana parayı ödersin kabul etmezler ise adli para cezasını yatırırsın o da zaten ana para kadardır.
    Fazla veya az olamaz faiz işlemez.
    3/Çek aslı kadar ceza alınır.Örneğin 20 000 TL günlüğü 100 TL den 200 gün cezaya çevrilir.

    YanıtlaSil
  196. 193.... Geçmiş olsun arkadaşım. Umarım bir an önce dertlerinden kurtulursun.

    1 - Benim bildiğim kadarıyla hiç bir şey yapamazsın. 5941 sayılı çek kanunun geçici 2 maddesi. 1 Nisan 2010'a kadar bir defaya mahsus bu hakkı tanıdı borçluya. Zaten şu satırda da geçiyor. "Birinci fıkrada yazılı anlaşma veya taahhütnamenin en geç 1/4/2010 tarihine kadar düzenlenmiş ve mercîlerine verilmiş olması şarttır."

    2 - 6 çekin 3ünün anaparasını ödeyebiliyor olman çok iyi. Emin ol bir çok kişi senden çok daha kötü durumda. Avukatını çok fazla ciddiye alma. Burada bizlere de yardımcı olan Sibel hanım gibi avukatlar da var ancak çoğunluğun bakışı farklı. Bu işler adamların geçim kaynağı. Bu nedenle de dosya parası, o parası, bu parası hepsi koparabileceğinin maksimumunu almaya çalışır. Zaten bir davada aldıkları ilk parayı hemen kendi komisyonlarına sayarlar, kalanına göre senaryo yazarlar. Bu durumda senin yapacağın en mantıklı ve en doğru yol alacaklılarınla bire bir görüşüp anlaşmaktır. Genel olarak benim olsun diğer arkadaşlarımızın olsun alacaklıları parayı görünce anlaşmaktadırlar. En güzeli git alacaklılarınla görüş. 10.000 ytl diyelim borcun var avukatı 15,000 istiyor. Sen git alacaklına say eline 5000, 6000 TL pazarlık et. Anaparaya razı olmayı bırak pazarlıkla borcunu bile düşürebilirsin. En anlaşmayanına ise verilecek cevabın hazır. Adli para cezasında faiz uygulaması yok. Yani 10.000 TL devlete ne zaman yatırırsan yatır, hapis kararı kalkar. Bunu alacaklına anlat. Son çare olarak "Kardeşim almıyorsan gidip devlete yatırcam bu parayı. O saatten sonra ne sen beni hapse attırabilirsin, ne de ben sana 1 kuruş öderim. Babayı alırsın" benim de bir çok arkadaşımın da işine yaradı. Tabi bu benim gördüğüm durum. Karar senin.
    3 - Hapis cezasında günlüğü 100TL'den ve anapara üstünden hapis veriliyor. Yani diyelim ki, 10.000 TL çek. 100 gün. Dosya toplam masrafının kaç para olduğu önemli değil. Yalnız son bir kaç günde sitede bir kaç yazı gördüm. Günlüğü 20TL'den bana hesap yapıldı. 5 kat ceza aldım vs diyen bir iki kişiye rastladım. O konuda bir araştırma yap bence. Ama yine de asıl sorunun cevabı anapara üstünden hesaplanıyor. Yani hiç bir şekilde faiz avukatlık ücreti vs... için hapis yok. Ben kendi adıma 20TL günlüğe de inanmıyorum. Bazen kasıtlı, bazen yanlış anlaşılma nedeniyle sitede zaman zaman uçuk haberler de çıkıyor. Burasının sonuçta bir sosyal platform olduğu düşünülürse gelen her bilginin güvenilirliği ve doğruluğu konusunda temkinli yaklaşmakta fayda var diye düşünüyorum.

    Umarım yardımcı olabilmişimdir. Geçmiş olsun. SERKAN

    YanıtlaSil
  197. 188...Anayasa Mahkemesine henüz şahsi başvuru yapılamıyor. Kanun her ne kadar çıkmış da olsa yasal düzenlemeler tamamlanmadı. Şahsi başvuru biraz daha süre alacak deniyor. Ancak zaten anayasa mahkemesinde 6 aya yakındır dosyamızın sonucunu bekliyoruz. Yani yeni bir başvuru anayasa mahkemesi bazında fazla bir fayda sağlamayacaktır. Önemli olan Anayasa Mahkemesine mevcut dosyayı sonuçlandırması için baskı yapmakta. SERKAN

    YanıtlaSil
  198. 192 bana ulaşır mısın detaylı olarak bilgi aktarsam daha sağlıklı olacak

    YanıtlaSil
  199. Adalet Bakanlığı cezaevlerindeki tutuklu ve hükümlü sayısını azaltacak tasarı üzerindeki çalışmalarını son aşamaya getirdi. Tasarının yasalaşması halinde 25-30 bin arasındaki tutuklu veya hükümlünün cezaevinden çıkartılması gündeme gelecek.

    Cumhurbaşkanı Abdullah Gül başta olmak üzere kamuoyunda tutuklu sayısının artmasına yönelik tepkiler üzerine Adalet Bakanlığı cezaevlerindeki tutuklu ve hükümlü sayısını azaltan bir tasarı hazırlıyor.

    Adalet Bakanlığı’nın tasarıyı önümüzdeki ay Bakanlar Kurulu’na sunması ve Meclis’e göndermesi bekleniyor. Tasarının yılbaşından önce yasalaştırılması da planlanıyor.

    Tasarıyla Ceza Muhakemesi’nin Kanunu’nun 109. maddesinde düzenlenen ‘Adli Kontrol ‘un kapsamı genişletilecek. 3 yıl veya daha az hapis cezasını gerektiren suçlarda uygulanan ‘adli kontrol’ cezasının üst sınırı 10 yıl ve daha az olan hapis cezalarında uygulanabilecek.

    CMK’da tutuklama yerine yurtdışına çıkış yasağı getirilmesi, belli sürelerde karakola gidilerek imza atılması ve silâh bulunduramamak veya taşıyamamak gibi yaptırımlar uygulanabilecek.

    Adalet Bakanlığı’nın hazırladığı tasarı Ceza infaz Kanunu’nda düzenlenen ‘denetimli serbestlik ‘hükümlerinin kapsamını genişletiyor. Buna göre üst sınırı 2 yıla kadar olan cezalarda uygulanan denetimli serbestlik hükümleri üst sınırı 5 yıla kadar olan cezalarda uygulanabilecek.

    Cezasının üst sınırı 5 yıla kadar olan hapis cezalarında hükümlüler cezaevine girmek yerine kamuda yararlı bir işte çalıştırılabilecek. Ceza alanlar hapse girmek yerine çöp toplama veya ağaç dikme gibi kamuya yararlı işlerde çalışarak cezalarını çekebilecek. Adalet Bakanlığı cinsel taciz suçu işleyenlere elektronik pranga takarak okullarla ve oyun parklarına bu kişilerin yaklaşmasını engellemeyi hedefliyor.

    25-30 BİN KİŞİ SALIVERİLECEK

    Adalet Bakanlığı verilerine göre tasarının yasalaşması halinde 25-30 bin civarındaki tutuklu ve hükümlü hakkında adli kontrol ve denetimli serbestlik hükümleri uygulanabilecek. 110 bin tutuklu ve hükümlünün bulunduğu cezaevlerindeki tutuklu ve hükümlü sayısı 80 bine kadar düşebilecek Ancak, adli kontrol ve denetimli serbestlik hükümlerini uygulanmasına mahkemeler karar vereceği için bu konudaki sayı değişebilir.

    YanıtlaSil